Volledig scherm
© Shutterstock

Deze soorten kaaskorst kun je gewoon opeten

Kaas en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We worden niet voor niets kaaskoppen genoemd. Toch kunnen we meer uit onze kazen halen, want ondanks dat de korst vaak overblijft, is de korst van sommige kazen prima te eten. Maar welke kunnen we wel en niet opeten?

De kaaskorst kan in principe worden opgegeten, aangezien de korst vaak  van de kaas gesneden wordt omdat het minder goed smaakt dan de kaas zelf. De kans is namelijk erg klein dat de kaaskorst een bacteriële besmetting kan veroorzaken. Toch blijft het voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen af te raden om de korst te eten, aangezien een besmetting bij zwangere vrouwen een besmetting ernstige gevolgen kan hebben. Mocht je de korst wel willen eten, houd deze tips dan in het achterhoofd.

Zachte kaas Over het algemeen kun je de korst van zachte kazen, zoals camembert en brie, gewoon opeten. De korst hoort namelijk bij het smaakpalet van de kaas en wordt gevormd tijden het rijpingsproces. Als de korst zwarte schimmel bevat, te hard is of een ammoniakgeur heeft, dan is het wel aan te raden om de korst eraf te snijden.

Schimmelkazen Blauwe schimmelkazen kun je in principe altijd opeten. Dit geldt hiernaast ook voor de geitenkazen met een 'witte vacht'. Het vachtje is namelijk vaak geen schimmel, maar een ongevaarlijke gist.

Askazen Er zijn ook kazen met een korst van zwarte as en ondanks dat de korst er ongezond uitziet, het tegendeel is waar. Bij sommige apothekers wordt de as verkocht als 'medicinale kool', die bijvoorbeeld darmproblemen kan verhelpen. Ook schijnt de as-korst gifstoffen uit het lichaam halen.

Kazen met een plastic korst De bekende Gouda en Edammer kazen hebben een plastic korst die er voor zorgt dat de kaas niet uitdroogt tijdens het rijpingsproces. Deze laag is vaak behandeld met een antibioticum dat schimmel weert. Hierdoor wordt het afgeraden om de korst op te eten. De kaaslaag direct onder het plastic kan dan weer wel gegeten worden.

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle trucs en makkelijke recepten.