Deze Surinaamse kippensoep (met Indonesische roots) staat bekend om de smaakvolle bouillon
VideoTv-koks Job en Perry leren over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. De koks spreken in de serie met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: saoto soep.
Delen per e-mail
In deze aflevering bezoeken Job en Perry een van de oudste 'warungs’ (eethuizen, red.) van Nederland: Spang Makandra, sinds 1978 een begrip in Amsterdam. Hier proeven de tv-koks een ‘hele goeie saoto soep’.
De soep, gebaseerd op kippenbouillon, wordt lang getrokken in onder andere salamblad, gember en laurierblad waardoor er veel smaak aan zit, legt Budi van Spang Makandra uit. Meer wil hij er niet over kwijt: ,,Dat is het geheim van de chef”, aldus de Surinaamse Amsterdammer. Het gerecht wordt aangevuld met ei, gebakken aardappelen, taugé en vermicelli.
Voor een echte goede saoto soep gebruik je de hele kip. ,,Daar staat de Surinaamse keuken ook wel om bekend”, vindt de manager van het Surinaamse eethuis. ,,Alles wat je kunt gebruiken, gebruik je.” De karkassen van de kip zijn de basis voor de bouillon en het kippenvlees gaat helemaal uitgeplozen de saoto soep in.
,,Rond het einde van de 19de eeuw werd saotosoep door Javaanse arbeiders naar Suriname gebracht”, vertelt Budi. De Indonesiërs kwamen naar Suriname om te werken en namen hun eetgewoontes mee. Zo werd de soep een begrip in de Surinaams-Javaanse keuken.
Wat de saoto soep van Spang Makandra zo bijzonder maakt? ,,Dat is familiegeheim”, zegt Budi. Het recept zit al generaties lang in zijn familie. ,,Meer dan veertig jaar geleden begon mijn moeder het eethuis met haar broers. Ze was altijd bezig met koken en smaken, maar schreef nooit iets op.”
Hoewel zijn moeder in 2011 overleed, zijn de recepten hierdoor niet verloren gegaan. De keuken van Spang Makandra wordt tot op de dag van vandaag bemand door mensen die vroeger met Budi’s moeder in de keuken stonden. ,,Zij zijn de enigen die weten hoe de gerechten gemaakt worden en houden dagelijks in de gaten of de smaken nog net zo zijn als vroeger.”
Benieuwd naar de soep van Spang Makandra? Hieronder vind je het recept.
Recept Saotosoep
Ingrediënten:
- kip
- salamblaadjes
- laos
- teentjes knoflook
- ui
- zout
- witte gemalen peper
- serehstengels
Bereidingswijze:
Breng de kippenbouten in een grote pan aan de kook. Snijd de laos in zessen en de knoflooktenen doormidden.
Kneus de serehstengels zodat de smaak makkelijker vrijkomt. Pel de ui en snij deze doormidden.
Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en laat de bouillon op laag vuur trekken.
Proef de soep en voeg eventueel zout en witte peper naar smaak toe. Stop de koude producten (o.a. het ei) in een kom en giet daar de bouillon overheen.
Meer over SuriFood leren? Bekijk ook de andere afleveringen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten / Video ‘Jonagoldman’ die Aldi-personeel uitschold dient klacht in voor schending van privacy
De Belg die in het Aldi-filiaal in Veurne het personeel uitschold omdat er geen jonagoldappelen meer voorhanden waren, heeft bij de politie een klacht ingediend wegens schending van de privacy. Dat bevestigt de lokale politie. De klant vindt het niet kunnen dat iemand hem stiekem heeft gefilmd en de beelden zonder zijn medeweten op het internet heeft gegooid. -
PREMIUM
Deze Brabantse snack is een alcoholbommetje: ‘Tilburgser dan dit wordt het niet’
Een kuipje van pure chocolade gevuld met Schrobbelèr, afgedekt met een topje van melkchocolade met hazelnoot. Dat is de Schrobbelèrbonbon. ,,Eerst maakten we kogeltjes zonder de hazelnootchocolade. De kuipjes werkten wat beter, dus daar zijn we op overgestapt. Sindsdien is het recept niet veranderd. Het is gewoon goed zo'', vertelt Wim Geers, van Huize Geers in Tilburg. -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Koken & eten Zoek je naar een goede keukenmachine of foodprocessor? Dit zijn de uitblinkers
Keukenmachines en foodprocessors nemen je veel werk uit handen. Maar welke moet je kiezen? De Consumentenbond testte vijftien exemplaren van de twee keukenhulpen en koos de beste uit. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
-
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
video Belg gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt. Inmiddels heeft hij een klacht ingediend vanwege schenden van zijn privacy. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand.