Deze vijf gewoonten helpen je gezonder te eten
Koken & etenIn de dagelijkse drukte kan je gezond eten uit het oog verliezen. Een snelle hap onderweg of een kant-en-klare maaltijd zijn zo gemakkelijk als je niet veel tijd hebt. Toch zijn er enkele eenvoudige gewoonten die je jezelf kan aanleren om gezonder te eten. Ze vragen een minimale inspanning maar hebben een groot effect op je voedingspatroon.
Maak een weekmenu
Wie goed voorbereid aan de werkweek begint loopt minder risico om uit tijdnood naar iets ongezonds te grijpen. Maak dus elk weekend een weekmenu, waarbij je rekening houdt met je eigen weekagenda en die van je gezinsleden. Kies het liefst voor een gevarieerd menu met veel groenten en fruit. Het weekmenu zal je ook helpen om in de supermarkt sneller en gerichter boodschappen te doen, zonder verleid te worden door de ongezonde voedingsmiddelen in de rekken.
Maak tijd om te ontbijten
Een gezond voedingspatroon start al in de ochtend met een goed ontbijt. Zo zet je meteen je spijsvertering in gang en kan je je ook beter concentreren op het werk of op school. Bovendien vermijd je op die manier dat je ’s middags naar allerlei ongezonde tussendoortjes grijpt. Een goed ontbijt geeft je een verzadigd gevoel tot aan de lunch. Een gezond tussendoortje, fruit bijvoorbeeld, mag altijd.
Kies voor verse en pure ingrediënten
Hoe onbewerkter je voeding, hoe beter. Kies dus zoveel mogelijk voor verse en pure ingrediënten om je weekmenu samen te stellen. Overdrijf ook niet met koolhydraten.
Neem je eigen lunch mee naar het werk
Voorzie in je weekmenu niet alleen het ontbijt en avondeten. Ook tijdens de dag is het immers belangrijk dat je het zo gezond mogelijk houdt. Belegde broodjes of kant-en-klare salades met veel dressing zijn niet de beste keuzes. Thuis een slaatje maken, of gezonde volkorenboterhammen, zonder al die extraatjes en sauzen, kost niet zo veel tijd. Wil je het jezelf gemakkelijk maken? Zorg dan dat je ’s avonds net iets te veel kookt. Zo kan je de volgende dag nog genieten van de restjes. De beste tip om de extra’s niet op te peuzelen? Lepel ze direct over in je lunchbox en zet die al in de ijskast. En lees hier hoe je in een paar minuten een salade maakt voor de middagmaaltijd.
Drink veel water
Gezond eten betekent ook dat je de juiste keuzes maakt wat drankjes betreft. Of zoals diëtisten vaak zeggen: probeer om je calorieën niet te drinken. Dagelijks gesuikerde of alcoholische dranken nuttigen is niet aan te raden. Water daarentegen doet echt wonderen voor je lichaam. Anderhalve liter water per dag drinken is voor een volwassene zeker niet overdreven. Een tip: zet een grote fles water op je bureau of op je werkplek. Je zal zien dat je zo onbewust veel meer zal drinken op een dag. Ben je geen fan van water, dan kan een schijfje citroen of een klein scheutje ongesuikerde grenadine helpen.
Bekijk hier de video's van Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMVideo
Dit is dé rage van deze zomer: drinkflesje Air up dat iets met je hersens doet
Air up, de ‘fles die speelt met je hersens’ verovert de schoolpleinen. Basisschooljuf Miranda Baartse telt er in haar klaslokaal maar liefst twintig. Stijn (11): ,,Eerst dronk ik veel prik. Nu alleen nog maar water.” -
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer.
-
PREMIUMVoor jou getest
Al die geinige soorten pindakaas, zijn die nou eigenlijk lekker? Drie kenners geven hun oordeel
Nu ook Snickers en M&M’s hun eigen pindakaas hebben gelanceerd, is het tijd om al die potten met bijsmaakjes onder de loep te nemen. Van chocola tot honing, en van kokos tot toffee. -
Goeievraag.nl
Sperziebonen: zo kun je ze het beste invriezen
Veel mensen vragen zich af hoe je sperziebonen het beste kunt invriezen, blijkt uit het aantal zoekopdrachten op Goeievraag.nl. Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum geeft antwoord op deze vraag. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.