Deze zes vegarestaurants hebben nog geen Michelin-ster, maar verdienen er wel een
Koken & etenIn Frankrijk heeft voor het eerst een veganistisch restaurant een Michelin-ster gekregen. Of een vegan- of vegarestaurant in Nederland dit jaar óók een ster zal krijgen? Als het aan de Vegetariërsbond ligt zijn er zeker kanshebbers.
Of Nederland vanaf dit voorjaar net als Frankrijk een vegarestaurant zal tellen met een Michelin-ster houdt het bandenconcern nog even geheim. Op 29 maart verschijnt de nieuwe culinaire gids pas. Maar zijn er wel vegan- en vegarestaurants die die eer verdienen?
,,Veelal krijgen vooral veganistische fastfoodrestaurants aandacht”, zegt Erwin Polderman van de Vegetariërsbond. Zo kun je in Amersfoort sinds kort een vegan kapsalon eten. ,,Het is tijd dat het hogere segment meer in de schijnwerpers komt te staan. Daar zijn er vooralsnog niet al te veel van.” Dit zijn de restaurants die best een Michelin-ster verdienen:
1. WAKU WAKU Utrecht
Met het LekkerVega-keurmerk voor restaurants zet de Vegetariërsbond restaurants met een bovengemiddeld aantal vegetarische opties op het menu. ,,Restaurant WAKU WAKU in Utrecht is met deze prijs gecertificeerd én is de winnaar van de VeganAwards in 2020’’, aldus Polderman. ,,Dit restaurant verdient in ieder geval een Michelin-ster.”
2. Morris & Bella Amsterdam
Bij restaurant Morris & Bella in Amsterdam spelen groenten en veganistisch de hoofdrol. De kaart is 100 procent vegan, máár op verzoek kun je bij het reserveren een vegetarisch gerechtje of een stukje vlees of vis laten maken. ,,Ook dit restaurant kreeg het LekkerVega-keurmerk ‘Goud’”, laat Polderman weten.
3. Gys Utrecht
Gys verdient ook een ster volgens de Vegetariërsbond: ,,Dat komt door hun creatieve keuken. Het is een positieve kartrekker en inspirator in deze coronatijden.” Het restaurant heeft twee vestigingen in Utrecht en is wederom gecertificeerd met het eerder genoemde keurmerk ‘Goud’.
4. Bij Albrecht Eindhoven
Dit restaurant in Eindhoven werkt met dagverse producten en streeft naar ‘zero waste’, dus geen verspilling. In dit restaurant maak je een keuze uit een 4-, of 5-gangen diner. Bij Albrecht is aangesloten bij Dutch Cuisine, de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
5. De Nieuwe Winkel Nijmegen
Polderman beschrijft De Nieuwe Winkel als een restaurant met een prachtige locatie met een fantastische gastronomie, gebaseerd op planten in de achtertuin. Vegetarisch kan een onderdeel zijn van de wisselende en vaak niet gespecificeerde menukaart, maar deze kunnen geweigerd of overgeslagen worden. Te vinden in Nijmegen.
6. Restaurant Gaia Diepenveen
Dit restaurant is 100 procent vegetarisch, maar meer dan de helft hiervan is ook nog eens veganistisch. Het restaurant hoort bij het hotel in Diepenveen en serveert op hoog niveau fijne gerechten. Restaurant Gaia is door de Vegetariërsbond gecertificeerd met het LEKKER VEGA Keurmerk ‘Goud’.
Bekijk hier de video's over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca. -
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Franse peuter stikt in stukje worst, ouders slepen vleeswarenleverancier voor rechter
De topman van vleesleverancier Herta moet maandag in het zuidwesten van Frankrijk voor de rechter verschijnen wegens de dood van een 2-jarig jochie. Hij stikte in 2014 in een stukje knakworst van het bedrijf. Dat wordt nu dood door schuld verweten ‘door kennelijk opzettelijke schending van een veiligheids- of voorzichtigheidsverplichting’, meldt de Franse nieuwszender France Info. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
18
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo (on)gezond is pasta echt voor je: 'Het hangt ervanaf hoe en hoeveel je ervan eet’
Wie spaghetti kookt, kan kiezen voor witte of volkoren pasta. Maar tegenwoordig heb je ook glutenvrije, spelt of pasta van peulvruchten. Welke variant is gezonder?