Deze zeven foodfotografen uit Nederland behoren tot de besten van de wereld
Koken & etenEind april organiseert het merk Pink Lady (van die appels) de negende editie van Food Photographer of the Year. De awards zijn voor professionele en niet-professionele foodfotografen en film van over de hele wereld. Voor deze editie zijn dit jaar zeven Nederlanders genomineerd.
Delen per e-mail
De juryleden van deze prijs zijn onder meer de Amerikaanse Emily Luchetti, voorzitter van de James Beard Foundation en de bekende voedselfotograaf David Loftus, die een aantal jaar geleden zelf de prijs wist te veroveren. De genomineerden namens Nederland zijn Kamile Kaveckaite uit Den Haag en de in Nijmegen woonachtige Duncan de Fey. Ook de Venezolaanse Yessica Duque, die in 2008 naar Nederland kwam en sinds een jaar in Wateringen woont is genomineerd voor de prijs. Verder zijn Laura van Driel uit Amstelveen, de 40-jarige Dorothy Porker uit Leiden (en van Indische afkomst) en Corina Bouweriks uit Bussum genomineerd voor deze award. En last but not least: ook de 50-jarige Amsterdamse Remko Kraaijeveld is met twee foto’s genomineerd voor de award. Hij won vorig jaar samen met zijn vrouw Het Gouden Kookboek met het boek Indorock.
Met een prijzenpot ter waarde van omgerekend meer dan 22 duizend euro, ontvangt de algehele winnaar van de titel ruim 5 duizend euro, twee overnachtingen in het InterContinental London Park Lane en betaalt de organisatie tot zo’n 850,- euro terug voor de kosten van een terugvlucht naar Londen om de Awards Evening Reception bij te wonen, een opvolgend evenement dat later dit jaar plaatsvindt. Per categorie kunnen de deelnemers ook nog verschillende prijzen winnen. Meer informatie hierover is te lezen op de site van Pink Lady.
De genomineerde Kaveckaite gooide drie jaar geleden haar leven om. Vorig jaar werd deze stap beloond en werd ze voor het eerst genomineerd voor de Pink Lady Food Photographer of The Year awards. ,,Ik was dolblij, maar het zat toch in mijn achterhoofd dat het misschien gewoon een gelukje was.’’ Nu dit jaar maar liefst drie van haar foto’s zijn genomineerd, weet ze zeker dat ze op het juiste pad is als foodfotograaf.
De van origine Litouwse Kaveckaite verhuisde in eerste instantie naar Nederland om bedrijfskunde te studeren in Rotterdam. ,,Mijn hele leven wilde ik een belangrijke zakenvrouw worden bij een groot multinational bedrijf.’’ Na jaren studeren en solliciteren bemachtigde Kaveckaite haar droombaan bij een internationaal bedrijf. ,,Het duurde maar een jaar voordat ik me realiseerde dat dit leven mij totaal niet gelukkig maakte. Het paste gewoon niet bij mij.’’
Niet alleen Kaveckaite is al meerdere keren genomineerd voor deze award, ook Duncan de Fey heeft in totaal al drie keer meegedaan aan Pink Lady Food Photographer of The Year. ,,Ik werkte een tijdlang voor een uitgever van reisboeken en kwam zo vaak op mooie plekken’’, vertelt de fotograaf. De restaurants – en dan met name de keuken – spraken hem erg aan. ,,Vanaf toen ben ik me meer toe gaan leggen op foodfotografie.’’
De Fey denkt dat hij zijn succes heeft te danken aan het feit dat hij iemand is die als het ware altijd ‘aan’ staat. ,,Ik ben een vlieg op de muur, ik zet dingen liever niet in scène. Ik wil graag een sfeer creëren alsof de toeschouwer er zelf bij is.’’ Hierdoor zegt de fotograaf altijd en overal mooie beelden te zien.
,,Ik ben erg perfectionistisch’’, omschrijft De Fey zichzelf. ,,Voor de foto van de visser heb ik heel lang geduldig zitten wachten, totdat het visnet precies mooi vloog en de rand niet raakte.’’
Yessica Duque is ook een van de Nederlandse genomineerden en noemt zichzelf een ‘keukenavonturier’. ,,Het is een eer om het land dat mij heel veel kansen qua werkervaring heeft gegeven te kunnen vertegenwoordigen’’, zegt Duque trots. ,,Ik ben ontzettend blij met deze voordracht. Deze fotowedstrijd is erg belangrijk voor ieder foodfotograaf. Het feit dat jouw stem veel mensen kan bereiken met een boodschap in een afbeelding betekent dat voor mij dat mijn missie volbracht is.’’
Ook Kaveckaite is erg trots op haar nominatie. ,,Het is heel cool om mijn foto’s te zien staan tussen de foto’s van mijn grote voorbeelden’’, vertelt ze enthousiast. ,,Ik ben heel blij.’’ De fotografe spreekt van geluk bij de mooie foto’s die zij van de etenswaren kon fotograferen. ,,Ik kan zelf wel lekker koken, maar het ziet er lang niet altijd mooi uit.’’
,,Ik begon met fotograferen door de reisgidsen, en later door opdrachten voor tijdschriften’’, vertelt De Fey. ,,En soms word ik zo enthousiast van een keuken of restaurant, dat ik zelf voorstel om foto’s te komen maken.’’ Zo heeft de foodfotograaf een fotowand gemaakt voor een hamburgerrestaurant en heeft hij een kookboek op de planning staan, in samenwerking met de chef van De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Naast foodfoto’s maakt De Fey ook veel portretten, reisfotografie en reportages.
Duque vond haar passie voor foodfotografie en foodstylist toen ze bij Takeaway – het moederbedrijf van Thuisbezorgd – als grafisch en visueel ontwerpster werkte. ,,In 2016 had ik de gelegenheid gekregen om in verschillende restaurants binnen Europa de foto’s voor een wereldwijde campagne van Thuisbezorgd te maken.’’ Na deze ervaring heeft de fotografe haar werk als freelancer verder ontwikkeld.
De volledige shortlist is te vinden op de site van de awards. De tentoonstelling is gratis toegankelijk voor iedereen en bevat ook de Errazuriz Wine Photographer of the Year, de Food Stylist Award-winnaars en Food Film Shorts.
Hoge prijzen voor foodfotografie
Het koken, de styling en fotograferen van het eten kost veel tijd. Er moeten boodschappen gedaan, er moeten attributen komen en die moeten ook weer teruggebracht worden.
In reclamefotografie is men bezig met steeds bijzonderder beelden. ,,Om maar op te vallen’’, aldus de Nederlandse foodstylist en -fotograaf Alexandra Hereijgers. Dat zorgt voor stellages en bijzondere belichting. Door alle voorbereiding kun je maar drie of vier foto’s per dag maken. Hiervoor is ook weer veel nabewerking nodig, wat de prijs verder opdrijft.
Als foodfotograaf in Nederland
Volgens Kaveckaite is Nederland een heel goede plek om te groeien als foodfotograaf. ,,Fotograferen moet vaak lokaal gebeuren, en in Nederland ben je toch snel in een andere stad.’’ Op dit moment zijn er volgens haar veel groeiende bedrijven in de foodindustrie. ,,Veel coole nieuwe restaurants, foodtrucks, lokale bierbrouwerijen, bio-vriendelijke koffiecapsules, vegan pizza’s, noem het maar op.’’
Kaveckaite zegt dat dit soort bedrijven voor haar de perfecte partijen vormen om mee samen te werken. ,,Zij vullen precies het gat tussen thuis een foto van je ontbijt maken en een top-level fotoshoot voor Unilever.’’ Nederland vormt volgens de haar daarom op dit moment de perfecte springplank voor een carrière als foodfotograaf.
Finale
De finalisten worden uitgenodigd voor een Champagne Taittinger-receptie in de wereldberoemde Mall Galleries in Londen, gevolgd door een vijfdaagse openbare tentoonstelling. Dit jaar vindt de tentoonstelling plaats van woensdag 28 april tot en met zondag 1 mei. Sinds 2011 zijn er bijna 60 duizend afbeeldingen ingezonden uit meer dan 77 landen.
De categorieën bestaan uit het volledige culturele bereik van de weergave van voedsel in de samenleving, schrijft de organisatie op de site. Van gestileerd voedsel voor tijdschriften tot afbeeldingen van families die samen eten bij het vieren van religieuze festiviteiten, van afbeeldingen van de realiteit van voedselproductie tot voedsel dat groeit in de natuur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
Koken & eten
Darter Aubergenius luidt Nederlands aubergineseizoen in: ‘Als ik blij ben, denk ik aan aubergines’
Veel mensen weten het niet, maar begin april begint het Nederlandse aubergineseizoen. Nederlandse supermarkten stappen dan over op aubergines van eigen bodem. Lekker lokaal en duurzaam, vinden teler Dennis van Luijk en auberginefan Dirk van Duijvenbode. -
Koken & eten
Hierdoor loopt fotografie van voedsel soms in de tienduizenden euro's
Drankjes die het glas uit spatten, taart waar de chocolade uitrolt, pannenkoeken met glimmende siroop. Op foto's ziet voedsel er vaak zo lekker uit dat je meteen je tanden erin wilt zetten. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. -
Koken & eten
Twee Nederlandse kanshebbers voor prijs beste foodfotografie
Bij de jaarlijkse verkiezing van de beste voedselfoto van het jaar zijn twee Nederlandse inzendingen doorgedrongen tot de shortlist. -
PREMIUM
Na máánden mogen ze weer, zo bereiden cafés zich voor op horecaproef: ‘Ik wil geen gemaakte testsituatie’
De glazen worden gepoleerd, de tafels opgedekt en het bier vloeit (bijna) weer uit de tap. Voor vijf gelukkige horecaondernemers is het zover: na maanden dicht te zijn geweest openen aanstaande woensdag weer de deuren - voor een paar dagen althans. Dat betekent genieten, maar ook keihard doorwerken. ,,Ik wil niet zo’n gemaakte testsituatie neerzetten.”