Diëten is uit, gezond eten is in: zes pleidooien voor vers eten (dat niet uit de fabriek komt)
Koken & eten‘Gezond is het nieuwe slank’ en ‘fit is het nieuwe dun’: die slogans zie je steeds vaker opduiken. Ze luiden een hele nieuwe dieetcultuur in, of eerder een anti-dieetcultuur. Nadat jarenlang de focus lag op kilo’s verliezen, wordt nu de omslag gemaakt naar je gezondheid optimaliseren, ongeacht je maat.
Een pleidooi voor echt eten - Michael Pollan Hoe drukker we ons maken over gezonde voeding, hoe ongezonder we worden. Dat zegt journalist en auteur Michael Pollan. In zijn boek Een pleidooi voor echt eten breekt hij een lans voor natuurlijke voeding, geproduceerd op het land en niet in een fabriek. Hij roept op om na te denken over wat we eten. Zijn boodschap is duidelijk: ‘Eet écht eten, laat voedingswaren met gezondheidsclaims op de verpakking links liggen en kies voor natuurlijke voedingsmiddelen.’
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het antidieetboek - Gerrit Jan Groothedde Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde viel ooit zelf 35 kilogram af en schreef nu een boek om ook andere mensen te helpen die kampen met overgewicht. Dus toch een dieetboek? Ja en nee, want dit boek past wel degelijk in de antidieetcultuur. Zo doorprikt de de auteur tal van marketingmythes en onzin die door de voedings- en dieetindustrie verkondigd worden. Die kennis geeft je de middelen in handen om op basis van enkele eenvoudige leefregels aan je gezondheid te werken.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Echt eten - Pascale Naessens Pascale Naessens is de bekendste kookboekenauteur van België en haar bekendheid in Nederland groeit. Haar kookboeken verkochten de voorbije jaren als zoete broodjes, hoewel je die laatste dan weer niet in haar boeken zal vinden. En ook geen aardappelen, pasta of rijst... In haar nieuwe boek Echt Eten. Maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger geeft Pascale 75 eenvoudige low carb-recepten en haar unieke visie op voeding.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het FUCK IT-dieet – Caroline Dooner Diëten werkt niet. Of niet op lange termijn. Dat is de duidelijke boodschap van schrijfster Caroline Dooner. Na zelf doodongelukkig te worden van al dat diëten, ging ze op zoek naar hoe het anders kan. In haar boek, en op haar gelijknamige blog, biedt ze een simpel alternatief om je fysieke, emotionele en mentale relatie met voedsel te herstellen. Haar boodschap: luister naar je lichaam en eet wat je maar wil. Zodra je lichaam uit de survivalmodus is, wordt het steeds makkelijker om te luisteren naar wat het echt nodig heeft. Verwacht je niet aan aan saai of ‘licht’ boek. Het is immers niet alleen hilarisch geschreven, het is ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Intuïtief eten – Sharon Numan en Henrike Weerstand In het boek Intuïtief eten van Sharon Numan en Henrike Weerstand, leer je hoe je van eten kan genieten, lekker in je vel kan zitten én kan afvallen zonder op dieet te gaan. De auteurs gaan dieper in op de psychologische en emotionele redenen die aan de basis liggen van je eetpatroon. Als je die kan doorgronden, heb je de tools in handen om je gewoonten aan te passen. Op termijn maak je zo vanzelfsprekend en zonder moeite gezonde keuzes.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Mooi mediterraan - Jansen & Jansen De aandacht voor mediterraan is niet nieuw: al jaren prijzen experts de heilzame werking van de mediterraanse keuken. Pioppi was een enorme hit een paar jaar geleden, net als de boeken van Ottolenghi. Zussen Janine en Annemieke Jansen (cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis en foodstylist) zijn pleitbezorgers van deze manier van eten. Hun eerste twee kookboeken zijn ook gewijd aan de mediterrane keuken. Nu koppelen ze een praktisch maandprogramma aan veel informatie: over diëten, over vetverbranding maar ook vooral ook: veel recepten.
Bekijk hier de video's over Koken&Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zelf koekjes bakken is zo moeilijk niet: begin eens met deze zandkoekjes of spritsen
Kijk jij ook graag Heel Holland bakt, net als 2,8 miljoen andere Nederlanders, maar kun je nog geen cake bakken? Probeer dan eens iets simpels. Zin om een keer zelf koekjes te bakken? Twee experts geven tips over hoe je koekjesdeeg moet maken en zelf de lekkerste koekjes bakt. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Video
Dit is volgens Wakker Dier het meest leugenachtige kippenbedrijf van Nederland
Kloeke Kip is de winnaar van de Liegebeestverkiezing 2020. Deze producent uit het Limburgse Grubbenvorst spreekt over ‘eerlijke kip’, ‘stressvrij’ en ‘een focus op het welzijn van het dier, maar volgens dierenorganisatie Wakker Dier is dat ‘klinkklare onzin’. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM100
Als productie van eitje 14 cent kost, waarom betalen we dan dubbele? ‘Truc van de supermarkt’
Geen product in de supermarkt steeg in een jaar zo hard in prijs als het ei. Wat blijkt: de supermarkt is spekkoper. Maar ook de boer heeft financieel een uitzonderlijk goed jaar.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Bij de sushischool van Rik kun je gratis leren sushi maken: ‘Je moet gewoon dingen uitproberen’
Je hebt mensen ‘die er wel van houden’ én mensen die helemaal gék zijn van sushi. Rik Keijzer uit Amersfoort behoort tot de laatste categorie. Maar ja, goedkoop is het niet. Daarom leerde hij tijdens de lockdowns zichzelf hét Japanse gerecht te maken. Die liefde deelt hij nu met de wereld via zijn School of Sushi. ‘Ik ga de wereld veroveren, geloof mij maar.’ -
Koken & eten
Deze drie vrouwen helpen je als je minder vlees wil eten
Minder vlees eten dit najaar? Deze vrouwen schreven ieder een vegetarisch kookboek. Ook fijn voor tijdens de Joodse feestdagen die nu in volle gang zijn.