Volledig scherm
PREMIUM
Avocado wordt gezien als gezond, maar voor de productie ervan is veel water nodig. De vrucht zit ook vol calorieën. © colourbox

Diëtist neemt ‘gezonde’ ontbijtgewoontes onder de loep: Donker brood is vaak gemaakt van witte bloem

Geen betere manier om de dag te beginnen dan met een gezond ontbijt. Maar over wat ‘gezond’ precies inhoudt, zijn de meningen nogal verdeeld. Wij vroegen het aan een expert: ,,Start je de dag met een eitje en staat er ’s avonds spaghetti op het menu, dan heb je in principe al te veel op.”

Het ontbijt skippen? Geen goed idee. ,,Tijdens je slaap daalt je basaalmetabolisme, ook wel je rustverbranding genoemd”, zegt Michaël Sels, hoofddiëtist in het universitair ziekenhuis van Antwerpen, het UZA. ,,Ontbijten brengt je metabolisme weer naar een hoger niveau, net als sporten. Wie niet ontbijt, is geneigd om sneller naar tussendoortjes te grijpen én ongezondere keuzes te maken.” 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.