Dikke rijen bij de bakker: we verorberen vandaag miljoenen oranje tompouces
Koken & etenOranje shirt aan, rood-wit-blauw op de wangen en natuurlijk een oranje tompouce. Ook al is er geen vrijmarkt of feest vandaag, dat betekent niet dat we Koningsdag niet vieren. Hema verwacht een recordaantal oranje tompouces te verkopen.
Voor veel banketbakkers is het een van de leukste dagen van het jaar. Koningsdag staat garant voor veel bestellingen, dikke rijen en oranje gebak dat de winkel uitvliegt. Zeker als er verder weinig vertier is, vinden veel mensen het prima om lang te wachten op hun lekkers.
Vorig jaar, toen we voor het eerst genoegen moesten nemen met een karige Koningsdag, stonden klanten van een banketbakker in Wijk bij Duurstede tot bijna een uur in de rij. ,,Om half acht stonden de eersten al voor de deur”, vertelde de bakker later. ,,Toen ik de deur om tien voor acht open deed, was het booming.’’
Hema scoort dit jaar waarschijnlijk een record met een miljoen tompouces die over de toonbank gaan. Ongekend, noemt de woordvoerder het. ,,We hebben ook dit jaar ingezet op vooraf bestellen, zodat we beter weten hoeveel we er moeten maken. Dat doen we met een Koningsdagspel met virtual reality op je telefoon. De bakkers gaan de hele dag en nacht door om alle tompoucefans blij te maken.”
Albert Heijn geeft geen precieze cijfers, maar meldt ‘honderdduizenden doosjes’ met oranje tompouces aan de winkels en online te gaan leveren. In een doosje zitten vier tompouces. Het is een heel populaire lekkernij, aldus de woordvoerder, al waren de oranje soesjes vorig jaar net zo populair. Daarnaast rekenen veel AH-klanten oranje donuts, oranje schnitte en de oranje musketflikken af.
Het is logisch dat we massaal aan het lekkers gaan, vindt bakker Chris Vreugdenhil uit Maasdijk: de vrijmarkten, rommelmarkten en andere Koningsdagactiviteiten zijn afgelast. ,,Mensen besloten vorig jaar er thuis maar iets feestelijks van te maken. Niet alleen op Koningsdag, maar ook al eerder. Die trend zet dit jaar door. Vandaar dat we tien dagen voor Koningsdag met de verkoop van oranje gebak zijn begonnen. Het zorgt voor een recordomzet”, vertelde hij vorige week aan deze site.
Oud recept?
De tompouce - een kleine versie van de bekende Franse ronde taart van bladerdeeg met de naam millefeuille - bestaat al lang in Nederland, meldt de website Eetverleden. De variant met roze glazuur bovenop stond al in 1918 in een kookboek dat de titel De banketbakker in de keuken droeg. De grote versie, de ronde millefeuille, staat in datzelfde kookboek met een oranje glacé-bovenlaag.
Hema bakt de tompouces met het oranje glazuur in ieder geval sinds Koninginnedag 1993, aldus de woordvoerder. ,,In mijn herinnering is dat de eerste keer. Ik werkte toen zelf in Hema Zwolle, daar was toen nog een bakkerij op de tweede verdieping van het winkelpand en kwamen ze per kar naar beneden”, vertelt zij. ,,Op een gegeven moment was de oranje kleur op en gingen de bakkers door met de roze kleur om maar geen klant teleur te stellen.”
Nog eentje zelf maken vandaag? Robèrt van Beckhoven legt uit hoe je dat doet:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Zo smaakt koffie van de lekkerste koffiebonen uit de supermarkt: 'zoet en kruidig met weinig bitters’
Echte koffieleuten willen graag het onderste uit de kan. De bonen moeten ‘eerlijk’ geplukt zijn, perfect gebrand en versgemalen. Koffiebonen onder het mes. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
12
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
En IS HET WAT?
Nieuwe kipvervanger is bedrieglijk echt, maar hoe smaakt het?
Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test diëtist Berdien van Wezel Future Chicken.
-
Wat Eten We Vandaag: Plaatpizza met asperges en gerookte zalm
Asperges en gerookte zalm: een geliefde combinatie. Deze plaattaart is lekker makkelijk, de oven doet namelijk het meeste werk. Heerlijk romig dankzij de aspergesaus en afgetopt met verse dille als smaakmaker. -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Koken & Eten
Waarom topkok Heston Blumenthal in huilen uitbarstte toen hij een broodje wilde eten
De Britse topkok Heston Blumenthal staat bekend om zijn bijzondere experimenten met eten, zoals unieke combinaties van ingrediënten. In zijn nieuwe boek Is dit een kookboek? legt hij uit hoe je op een oneindig aantal manieren tegen koken aan kunt kijken. Hij vertelt over zijn eigen ervaringen met mindful eten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer