Volledig scherm
Mickey drinkt voortaan fris met een biologisch afbreekbaar rietje. © ANP Kippa

Disneyland Parijs doet plastic rietjes in de ban

Koken & etenDisneyland Parijs doet plastic rietjes in de ban. Vanaf komende donderdag komen daar biologisch afbreekbare exemplaren van papier voor in de plaats. Het populaire themapark, dat jaarlijks zo'n 15 miljoen bezoekers trekt, produceerde vorig jaar 19 ton afval.

Het besluit van het park om te stoppen met plastic rietjes volgt op een stemming vorige maand in het Europees Parlement, waar werd besloten dat rietjes, wattenstaafjes, plastic bestek en meer plastic wegwerpartikelen in 2021 verleden tijd moeten zijn.  

Disneyland Parijs recyclet al papier, glas en achttien andere soorten materialen die bij elkaar goed zijn voor ongeveer de helft van al het afval in het park. Volgend jaar wil het ongeveer 60 procent bestemmen voor hergebruik.

Miljard rietjes

Wereldwijd zijn er veel bedrijven die plastic rietjes weren. Zo zal vanaf 2020 Starbucks geen plastic rietje meer in je koude drankje prikken. Wereldwijd gebruikt dat bedrijf zo’n miljard rietjes per jaar. 

Met het verbod op het meest vervuilende plastic hoopt het Europees Parlement milieuvervuiling tegen te gaan. Sinds de massaproductie in de jaren 50 op gang kwam is er in Europa al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, 822.000 Eiffeltorens zwaar. Slechts 9 procent is gerecycled. Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid.

Lekker met een rietje: milkshakes. Hier zie je hoe je ze zelf maakt: 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.