Volledig scherm
TOFFE TOSTI'S © Gewoon wat een studentje 's avonds eet

Dit doe je met je overgebleven kruidnoten

De Sint en zijn pieten hebben het land weer verlaten en de zakken vol kruid- en pepernoten blijven achter. Hoewel we het overgebleven snoepgoed natuurlijk met liefde naar binnen werken, kan het soms wat veel zijn. Dit kun je doen met overgebleven kruidnoten.

1. Maak er een tosti van
Nodig voor één tosti:
- 2 sneetjes wit casinobrood
- een hand kruidnoten
- 1 eetlepel speculoospasta
- een stuk marsepein (dit vind je in het bakschap in de supermarkt)  

Smeer beide plakken casinobrood in met Speculoospasta. Druk de kruidnoten in één snee. Rol een stuk marsepein plat en beleg de pepernoten hiermee. Doe het tweede sneetje brood erop en bak de tosti 5 minuten tussen het tosti-ijzer.

Dit recept komt uit het boek TOFFE TOSTI'S van 'Gewoon wat een studentje's avonds eet'.

2. Stop ze in een pepernoten cheesecake 

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten:
- 250g kruidnoten
- 150g boter
- 2 sinaasappels
- 1 vanillestokje
- 200g suiker
- 3el maïzena
- 900g roomkaas
- 3 grote eieren
100ml room

Bereidingstijd:
- 40 minuten kooktijd
- 85 minuten totale tijd

Bereiding:
- Doorzoek het huis en verzamel alle pepernoten en kruidnoten.
- Smelt de boter.
- Rasp de schil van de sinaasappels.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Maal de kruidnoten fijn in de keukenmachine. (Of leg ze in een theedoek en gebruik wat ouderwets geweld met een deegroller.) Meng met de gesmolten boter. 
- Schep in een ingevette springvorm van 24 cm en druk goed aan. Bak het 10 minuten op 180 °C.
- Mix de suiker met de maizena. Klop de roomkaas erdoor, totdat het een romig mengsel is. Voeg één voor één eieren toe, terwijl je blijft kloppen.
Schenk, nog steeds kloppend, de room bij het mengsel. Voeg de merg van het vanillestokje toe en de geraspte schil van 2 sinaasappels.
Stort het mengsel op de taartbodem. Schud even totdat alles gelijk verdeeld is. Bak 45 minuten in de oven (Let op dat de bovenkant niet te bruin wordt! En dek eventueel af met aluminiumfolie). Serveer afgekoeld.
Mocht je nog vol zitten van de chocoladeletters: deze taart kun je prima een dag later serveren.

Voor meer recepten: www.24kitchen.nl

3. Bak er een Sintercake mee

Ingrediënten:
- 250g boter
- 250g lichte basterdsuiker
- 250g bloem
- 1tl speculaaskruiden
- 5 eieren
- Pure chocoladeletter
- 75g cranberry's
- 1 sinaasappel
- 75g kruidnoten

Bereiding:
- Doe de boter, lichte basterdsuiker en speculaaskruiden in een kom en klop dit luchtig op.
- Voeg de eieren en het bloem toe. Voeg wat sinaasappelrasp toe en meng het geheel.
- Doe het beslag in de vorm en verdeel het goed. Versier de cake met de chocoladeletter, cranberry's en pepernoten naar wens.
- Bak de cake voor 20 minuten op 170 graden.

Tip: Prik met een satéprikker in de cake en kijk of de satéprikker er droog en schoon uitkomt. Zo ja? De cake is klaar. Is dit niet het geval? Nog even doorbakken.

Wil je kans maken op het nieuwe boek De Brabander Bakt? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.