Dit gebeurt in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan

VideoWie de maand januari de fles laat staan, ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.

Een maandje niet drinken is populair. Rond de tienduizend Nederlanders doen jaarlijks mee met IkPas. Ze maken in het voorjaar met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen hun wijn, bier en sterkedrank te laten staan. Sommige mensen koppelen het aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden. 

Wat begon in het voorjaar is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien. IkPas is het Nederlandse antwoord op het Britse Dry Januari . Ook aan de overkant van het Kanaal gunnen ze het lichaam een maandje rust na een feestmaand vol bubbels en cocktails. 

Wat zo'n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video.  

Volledig scherm
© Shutterstock
  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.