Dit gebeurt in je lichaam als je een maand de alcohol laat staan

VideoOf je nu alcohol voorgoed in de ban doet of een maand vast: je lichaam ondervindt daarvan veel positieve gevolgen. In deze video van de Universiteit van Nederland leggen twee wetenschappers uit hoe je brein en je lijf profiteren.

Een maandje niet drinken is populair. Er hebben al 37.000 Nederlanders deelgenomen aan IkPas. Ze maken met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan. Sommige mensen koppelen het aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden. 

Wat begon in Engeland is in enkele jaren uitgegroeid tot een grotere beweging van mensen die het belang van stoppen en minderen inzien.  

Wat zo’n maand droog staan met je lijf doet, leggen psychiater en gedragswetenschapper Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa uit in de video van Universiteit van Nederland.  Bekijk ‘m hierboven!

Volledig scherm
© Shutterstock

Deze zomer publiceren we  in de late uurtjes op deze site onze best gelezen artikelen van dit jaar. Dit artikel verscheen eerder op 1 januari 2019.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.