Dit is de beste manier om je ei te pocheren
VideoJoris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe pocheer je een ei?
De meestgestelde vraag in mijn inbox is met afstand: hoe pocheer je een ei? Een handige techniek om in de vingers te krijgen als je tijdens de lockdown wat meer bent aangewezen op je eigen kookskills.
Vloeistof
Eieren pocheer je uit de schaal in vloeistof. Dat kan water zijn, maar ook bouillon, room, melk, soep, saus of boter. In de eerste seconde van het garen moet het eiwit direct een beschermlaagje vormen voor het hele ei. Dat ei gaart dan 3 tot 5 minuten in vloeistof dat net tegen de kook aan zit, maar niet pruttelt. Het doel is om een lopende dooier te hebben, verpakt in stevig eiwit dat op een bolletje mozzarella lijkt.
Kolkje
Pocheren in vloeistof werkt alleen met verse eieren
Neem voor drie eieren 2 liter water met daarin 30 gram zout en 20 gram azijn. Zout en azijn zorgen ervoor dat het buitenste laagje van het ei sneller stollen. Maak met een garde een kolkje in het hete water. Breek een ei in een kopje en laat het langzaam in het water zakken. Herhaal met de andere eieren in dezelfde pan. Er kunnen prima drie eieren tegelijk in deze pan.
Losgekomen eiwit drijft nu waarschijnlijk naar het oppervlak, dat kun je met een schuimspaan uit het water halen en wegdoen. Nog beter is het om het dunne eiwit van het ei, in rauwe toestand, direct weg te doen. Na 3 tot 5 minuten zijn de eieren gaar genoeg. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en dep ze op papier droog. Ready to eat.
Pocheren in vloeistof werkt overigens alleen met verse eieren. Niet-verse eieren hebben slap eiwit dat zich door de hele pan verspreidt.
Trekfolie
Je kunt het ei uit de schaal ook verpakken in uitgeholde groenten of een bakje (en cocotte). Nog een toptruc: leg trekfolie in een bakje, smeer dat in met olie en tik er een of twee eieren in. Knoop de folie goed dicht en stoom in water of een stoompan gaar. 5 minuten voor één ei, 8 voor een dubbel ei.
Bekijk hier meer video's van Joris Bijdendijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe Bols van de ondergang werd gered: ‘In Nederland kwamen we niet veel verder dan rum-cola’
Het was doorbijten, in coronatijd. De sluiting van de horeca wereldwijd deed de Amsterdamse likeurkampioen Lucas Bols flink pijn. Maar nu kan Bolsredder Huub van Doorne Nederland de cocktailcultuur verder bijbrengen. ,,Ik zag dat Bols verwelkte.’’ -
Video
Zo maak je thuis een echt goede milkshake
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Vandaag vertelt hij hoe je thuis een goede milkshake maakt. -
Koken & Eten
Dit is de kracht van kersen van Nederlandse bodem: 'Ze zijn uitzonderlijk goed dit jaar’
Ze zijn er weer! De roodzwarte vruchten zijn inmiddels rijp genoeg om geplukt te worden, dus de kersenstallen hebben hun deuren geopend. -
Russische versie van McDonald's onthult logo: ‘Groene achtergrond symboliseert kwaliteit’
De Russische fastfoodketen die voorheen McDonald's heette, heeft het nieuwe logo onthuld. Dat bevat een rode cirkel en twee gele lijnen die een burger en twee frietjes moeten voorstellen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Video
Zo maak je een perfecte tosti
Joris Bijdendijk is sterrenkok. Hij geeft antwoord op basisvragen uit de keuken. Deze week: hoe maak je de perfecte tosti?