Volledig scherm
PREMIUM
Hoeveel broodjeszaken de stad heeft geteld, is haast niet te bepalen, maar het zijn er een heleboel. © Martin Alberts / Stadsarchief

Dit is de voorganger van de snackbar: de Amsterdamse broodjeszaak

Aan het eind van de 19de eeuw duiken in Amsterdamse Joodse buurten de eerste broodjeswinkels op, waar slagers vleeswaren voor directe consumptie verkopen. Na de oorlog wordt het belegde broodje een populaire snelle hap, maar het moet dan wel de concurrentie aangaan met een nieuwe fenomeen: de snackbar.

Dagblad De Tijd wist in 1958 zeker dat het Amsterdamse broodje de wereld zou gaan veroveren: ‘Het belegde broodje, honderd procent Amsterdams van origine, gaat op de Wereldtentoonstelling te Brussel furore maken.’

De heer Halverstad, eigenaar van broodjeswinkel Plein 24 aan het Leidseplein, zou zijn befaamde broodjes tijdens de Expo 58 bij een breed, internationaal publiek onder de aandacht brengen. Als Amsterdamse antwoord ook op de snel oprukkende Belgische patates friet.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.