Dit is ‘fish and chips’ zoals de Queen het graag eet
Darren McGrady, ex-chefkok van de Britse koninklijke familie, heeft zijn recept gedeeld voor fish and chips, zoals goedgekeurd door de Queen.
McGrady was lange tijd de privé-kok van onder andere prinses Diana, prins Harry én koningin Elizabeth II. Via zijn eigen YouTube-kanaal deelt hij een online video, waarin hij laat zien hoe hij fish and chips maakt, maar dan op de manier zoals de koningin de klassieker enorm kan waarderen.
Vet
McGrady serveerde het bekende gerecht naar eigen zeggen ‘heel vaak’ in Buckingham Palace. Meestal tijdens de lunch, als de koningin gasten ontving. Maar niet op de manier zoals je de vis met patat in menige pub of eetcafé kunt eten. Koningin Elizabeth houdt namelijk niet van vette vis, gefrituurd in een dik bierbeslag, volgens McGrady, want: ‘Dat is te machtig voor haar. Zij eet graag een ietwat verfijnde versie van het populaire gerecht’.
Al wijkt de versie van koningin Elizabeth niet extreem af van de klassieke variant. Volgens de meeste recepten dompel je een witvis (dat kan een goedkope seizoensvis zijn, zoals wijting of koolvis) onder in een beslag van bier, bakpoeder, bloem, azijn en eieren. Daarna verdwijnt het in de frituur.
Voor het recept van de koningin gebruikt McGrady graag kabeljauw en laat hij het bier achterwege. McGrady haalt de kabeljauw door de bloem, een mengsel van eigeel en geklaarde boter en tot slot door de panko (een Japanse variant van broodkruimels). Die laatste laag moet uiterst dun zijn, benadrukt McGrady. Hij gebruikt geen frituur, maar bakt de vis tien minuten lang gaar in de oven op 400 graden.
Patat
Fish and chips wordt traditioneel gegeten met een tartaarsaus, een erwtenpuree (mushy peas), of een scheut azijn. De koningin eet haar vis graag met een frisse hollandaisesaus, gemaakt van dragon, ei, limoen, zout, peper en geklaarde boter. En de chips, oftewel patat, snijdt McGrady in gelijke stukken, voor hij ze vier tot vijf minuten bakt in de frituur op 180 graden. De kok stapelt zes losse frieten als een bouwwerk op elkaar en serveert deze zonder mayonaise (dat serveren de Britten zelden bij fish and chips).
‘Lekker’, zegt McGrady over het eindresultaat, maar zelf geeft hij toch voorkeur aan de vettige traditionele vis in bierbeslag. Hij houdt van dikke randjes die er een beetje afvallen, zegt hij. Bovendien eet hij zijn friet graag met een beetje extra saladesaus.
In de onderstaande video zie je hoe McGrady zijn traditionele fish and chips maakt:
Overgebleven frietjes? Zo maak je ze weer lekker knapperig.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Hoe maak je een gezonde versie van een vette kapsalon?
Myrthe en Rachel proeven van de gezonde kapsalon die ze zelf hebben gemaakt tijdens een kookworkshop in de Ridderkerkse Wijkcentrum West. Anders dan de echte Rotterdamse kapsalon is deze variant behoorlijk verantwoord. -
Koken & Eten58
Supermarkten stunten minder met vlees, maar Plus doet er schepje bovenop
Het aantal vleesaanbiedingen daalde in 2022 voor het eerst sinds het begin van de metingen in in 2015. Dat blijkt uit de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. Volgens de organisatie waren er afgelopen jaar 6 procent minder aanbiedingen met vlees. Bij supermarkt Plus steeg dit aantal juist fors. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
4
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg.
-
Koken & eten
Op deze kaarten zie je waar jouw favoriete bier volop verkrijgbaar is
Het ene bier is populair in de stad, het andere juist op het platteland. Sommige biermerken hebben veel Limburgse fans, andere weer veel Zeeuwse. Wil je weten waar jouw bier volop te krijgen is? Bekijk dan de kaarten hieronder. -
-
-
12
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?