Dit is het belang van lekker beeld als je een gerecht kookt uit een boek of van Instagram
Koken & EtenWie uren in de keuken staat, hoopt waarschijnlijk niet alleen op een lekker gerecht maar ook op respect en waardering voor de kookkunsten. En in een tijdperk waarin social media volstaan met foto’s van eten dat doet watertanden, is vragen om applaus makkelijker dan ooit. Maar hoe belangrijk is die ‘applausfactor’?
Lisette Drent coördineert het maken van kookboeken. Zij heeft honderden recepten van koks op haar bureau gehad. In de afgelopen jaren heeft zij de kookboekwereld zien veranderen door de opkomst van social media. De populariteit van mooie voedselfoto’s op Instagram toont volgens haar iets dat de kookboekindustrie al veel langer weet. ,,Beeld bij een recept is soms het allerbelangrijkste. Je wil dat iemand naar de foto van het gerecht kijkt en het meteen wil maken, alsof ze het bijna van de bladzijde opeten. Naast een kloppend recept, helpt dus mooi beeld erg mee als je wil dat jouw recepten gekookt worden.”
Ik merk dat als er geen foto bij zit het minder snel gekookt wordt
Er is niets nieuw aan zorgen dat een lekker gerecht er ook mooi uitziet, maar platforms als Instagram en TikTok vragen de kok om zijn publiek mee te nemen in het creatieproces. Een gevolg daarvan is dat ook de persoonlijkheid van de kok een belangrijkere rol speelt. Voor sommige traditionele koks is dat een zegen: ,,Neem bijvoorbeeld iemand als Rutger van den Broek, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt. Die heeft door de jaren heen veel volgers op social media verkregen, en een hoop boeken geschreven", zegt Drent. ,,Hij trekt een publiek dat echt van bakken en koken houdt.”
Tegelijkertijd opent populariteit op social media ook culinaire deuren voor koks die in het verleden niet snel een eigen boek zouden schrijven. Drent: ,,Er zijn genoeg populaire influencers die een eigen boek krijgen, niet vanwege hun koken maar vanwege het beeld en hun persoonlijkheid. Die boeken doen het vaak erg goed, juist omdat een deel van het publiek groot fan van de schrijver is.”
Dat klinkt misschien niet heel positief, maar Drent ziet een groot voordeel: ,,Het zorgt dat het aanbod een stuk diverser is geworden. Zo’n schrijver kan een hele nieuwe groep mensen aantrekken, zoals een jonger publiek, die anders niet snel een kookboek zouden kopen. Maar die gaan hierdoor wel koken, en blijven dat hopelijk ook doen.”
Camman is iemand die graag een kookboek wil schrijven en het ook tot een succes kan maken, want mensen vinden hem te gek
Gevolg is dat de recepten ook uit een andere hoek komen dan voorheen gebruikelijk: ,,Het zijn niet alleen maar chef-koks, maar ook hobbykoks die op deze manier kunnen doorbreken en een boek kunnen uitbrengen.” Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het boek Voer van Tobias Camman: ,,Hij werd bekend als één van de jongens van onlineprogramma’s Streetlab en De FomoShow. Daar is hij de ‘foodie’ van de groep. Hij houdt oprecht van koken, maar dat is niet de enige reden dat hij populair is.”
Zijn populariteit draait namelijk niet alleen om eten, maar ook om zijn persoonlijkheid op social media. Een eigen kookboek is volgens Drent in die situatie een ‘logisch gevolg’: ,,Camman is iemand die graag een kookboek wil schrijven en het ook tot een succes kan maken, want mensen vinden hem te gek.”
Als schrijver van 24 kookboeken, waaronder Sausbijbel en Stoofbijbel, weet chef-kok Julius Jaspers hoe belangrijk beeld kan zijn: ,,Het bepaalt niet welke recepten ik in een kookboek opneem, maar ik merk wel dat als er geen foto bij zit het minder snel gekookt wordt.”
Toch vindt Jaspers als kok de smaak belangrijker dan de vorm: ,,Ik ben een purist. Voor mij begint alles met de smaak, en dat bepaalt elementen zoals de garnering. Ik word gegrepen door koks die zonder al te veel frutsels iets maken dat smaakvol in de mond is.”
Toch weet hij dat voor anderen het beeld een belangrijkere rol in de keuken speelt: ,,Er zijn denk ik ook veel mensen die ‘plaatjeskoker’ zijn. Dan kun je dingen in je gerecht stoppen die misschien helemaal niet relevant zijn of zelfs averechts werken, maar er wel mooi uitzien. Denk aan bijvoorbeeld sumak of paprikapoeders die te pas en te onpas over je eten worden gegooid. Het ziet er prachtig uit, maar is het ook lekker?”
De vorm verraadt de inhoud: mooi is vaak goedgemaakt
Dat presentatie ook buiten Instagram belangrijk is, kan hij niet ontkennen: ,,Als er bijvoorbeeld een goudbruine Beef Wellington uit de oven komt, met versierde deegbloemen en een tuutje in het midden? Die bij het opensnijden mooi roze in het midden is en niet zompig in de bodem? Dan krijgt het van mij meteen een negen, zelfs als ik nog geen hap heb doorgeslikt.”
Het verschil zit er voor hem in dat de vorm in het geval van zo’n Beef Wellington meteen duidelijk maakt dat dit een goedgemaakt gerecht is – de vorm verraadt de inhoud. ,,Een mens eet ook met de ogen. Het is niet voor niets dat er tegenwoordig in veel keukens zes man staan, waarvan er twee tot drie aan te pas komen om de borden op te maken. Daar ben ik niet van, ik vind dat veel te veel gedoe met al die pipetjes en poedertjes. Maar het gebeurt wel, en met succes!”
Uit eten met kinderen, hoe hou je het leuk? Ouders van Nu vertelt hoe je je het best voorbereid op eten in een restaurant met kinderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMKoken & Eten
Louise Fresco zag broodtrommeltje verdwijnen: 'Millennials nemen een wrap en een latte’
Is vlees slecht? Is havermelk elitair? Is de natuur beter dan de boerderij? Denken over voeding is best lastig. Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco (70) schreef er een boek over. ‘In West-Europa is het belang van religie sterk afgenomen, maar nu zijn het bloggers en diëtisten die vertellen wat je niet mag.’ -
Met video
M&M’s stopt met bekende figuurtjes uit tv-reclames na rel in VS
Snoepmerk M&M’s zegt te stoppen met de geanimeerde chocoladefiguurtjes uit zijn reclames vanwege ophef die er in de Verenigde Staten is ontstaan over de karakters. Met name de rechtse nieuws- en opiniezender Fox News noemde het merk ‘woke’.
-
PREMIUMKoken & Eten
Stephanie (22) liet 250.000 suikervrije cocktails in blik aanrukken: ‘Doel is om marktleider te worden’
Stephanie Troost (22) deed met haar Lica Drinks een gooi naar de titel ‘Meest Veelbelovende Jonge Ondernemer 2022'. Het bleef bij een nominatie, maar haar pre-mixed cocktails zonder toegevoegde suikers gaan als een speer. Troost zegt proost. -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Wat een verrassing! Chefkok Marco vindt tijdens koken parel in oester: ‘Is me in 32 jaar nog nooit overkomen’