Dit is nou het échte bananenbrood
In Amerika vieren fans vandaag Bananenbrooddag. Wie online op zoek gaat naar recepten voor bananenbrood, wordt overstelpt door het aanbod. Het recept blijkt al meer dan honderd jaar te bestaan, in allerlei varianten.
In Nederland eten mensen gemiddeld zo'n 42 bananen per jaar. De gele vrucht is afkomstig van de bananenplant en is inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkten. Het is een van de populairste fruitsoorten in ons land.
Maar het is eigenlijk pas vanaf het begin van de 20ste eeuw dat mensen in Nederland gemakkelijk aan bananen kunnen komen, volgens Jon Verriet, voedselhistoricus van de Radboud Universiteit. ,,Voor die tijd was het vooral een luxeproduct. In 1736 werd in Nederland voor het eerst een bananenboom geplant in de tuin van een rijke bankier. De boom trok veel bekijks, maar groeide niet goed hier. Bananen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar groeien schijnbaar het best in Latijns-Amerika.”
Niet zoet
Het eerste bekende recept voor bananenbrood dateert uit 1901. In de Sumatra Post, een Nederlandstalige krant uit voormalig Nederlands-Indië, verschijnt een recept voor pisang-brood. ,,Qua smaak lijkt deze variant totaal niet op het bananenbrood zoals we dat nu in Nederland kennen”, zegt Verriet. ,,Het is een hartig recept op basis van bananenbloem, zonder suiker of boter. Het smaakt niet zoet, en het is echt bedoeld om te eten met bijvoorbeeld een plakje kaas.” ,,In Suriname en Indonesië werd natuurlijk al heel lang met bananen en pannenkoekjes gekookt”, zegt voedselhistoricus Charlotte Kleyn hierover.
Cake
,,Daarna verschijnt in 1927 een recept voor bananencake in een boekje van Unifruit met de titel From the Tropics to Your Table. Ik vermoed dat dit een van de eerste westerse opgeschreven recepten is voor het gerecht", zegt Verriet.
In het Soerabaijasch Handelsblad kom je in 1935 wederom een recept voor bananencake tegen. ,,Het is een zoet recept en het woord ‘brood’ ontbreekt”, zegt historicus Verriet. In 1941 staat in de Indische Courant de eerste Nederlandstalige versie van het recept. ,,Het gaat om een zoete variant, maar nu wel met de naam brood”, aldus Verriet.
,,Recepten uit kookboeken zijn wel een lastige bron. Met kookboeken is het vaak zo dat de recepten die erin staan, eigenlijk al langere tijd gegeten worden. Dus je kunt ervan uitgaan dat bananenbrood al veel eerder bestond”, aldus Verriet.
Populair
In een artikel in Parool van 1958 staat een recept voor Amerikaans bananenbrood. Schrijfster Lydia Winkel geeft eerlijk toe: ,,Dat heeft met degelijk brood niet veel meer dan de vorm gemeen; mijn bananencake is meer een wufte cake.”
Imago
,,Het is grappig, want we noemen het nog steeds brood, maar het hedendaagse bananenbrood is eigenlijk meer een soort cake. Het is een recept op basis van bakpoeder, bloem, eieren, en soms zelf suiker en zout. Dat we het wel brood noemen doet veel voor het imago. Het woord brood zorgt ervoor dat het gezonder overkomt dan het misschien is”, vindt Verriet.
Suiker
,,Bananenbrood is de laatste jaren erg populair, omdat het goed past bij de suikervrije trends van deze tijd”, zegt culinair historicus Charlotte Kleyn. ,,Naarmate een banaan rijper wordt, smaakt die ook zoeter. Dat geeft de lekkere smaak aan de cake, terwijl je tegelijkertijd het gevoel hebt gezond bezig te zijn. Je voegt er immers geen suiker aan toe, terwijl bananen natuurlijk ook gewoon suiker bevatten.”
,,We eten al jaren bananen. Net als cake trouwens. Cake is altijd wel beschouwd als een ongezonde traktatie. Het is leuk om te zien hoe creatief we omgaan met gerechten. Door een cake op basis van bananen te creëren, proberen we van iets ongezonds, weer iets gezonds te maken.”
Volgens Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum valt bananenbrood niet in de Schijf van Vijf. ,,Je moet het zien als iets extra's. Een traktatie, maar het is geen vervanging voor brood”, zegt Schutte.
Mocht je zin hebben gekregen in deze oeroude traktatie, dan kun je zelf heel gemakkelijk bananenbrood maken met behulp van het volgende recept.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 150 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 snufje zeezout
- 50 g suiker
- 2 eieren
- 100 g lichte olijfolie
- 3 rijpe bananen
Benodigdheden:
- Cake- of broodvorm
- Muffinvormen of aluminiumvormpjes
- Satéprikker
- Bakpapier
Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 25 oktober 2018. Bovenstaande versie is licht gewijzigd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's8
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
PREMIUM
Tijd om de barbecue schoon te maken: rauwe aardappel voor een piekfijn rooster
Ben je dit weekend klaar voor de eerste barbecue van de lente, maar heb je geen idee hoe je jouw grill weer in orde moet brengen nadat hij zo lang heeft stilgestaan? Twee experts delen hun beste adviezen: ‘Agressieve chemische schoonmaakproducten heb je niet nodig.’ -
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden. -
PREMIUM
Eet je maaltijden niet voor de tv, zegt deze arts: ‘Je lijf vergeet dat het aan het eten is’
Je neemt een hap, werpt een blik naar de tv. Je neemt nog een hap en voordat je het weet heb je je maaltijd weggewerkt. Verzadigd? Niet echt. Op lange termijn kan eten voor de tv zelfs overgewicht tot gevolg hebben. Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis pleit daarom voor eten zonder (digitale) afleiding. -
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af.
-
Wat Eten We Vandaag: Bananenbrood met avocado-hangop
-
-
-
Zo maak je een cheesecake in de airfryer
Cheesecake kun je op allerlei verschillende manieren maken en in eindeloos veel smaken: wat dacht je bijvoorbeeld van cheesecake met witte chocolade en frambozen van Miljuschka Witzenhausen? Dit lekkere toetje komt niet uit de oven, maar bereid je in de airfryer. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.