Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Koken & EtenWie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement.
Al sinds de eerste editie in 1877 worden er aardbeien uitgedeeld aan het publiek en de spelers op Wimbledon. Sportjournalist Rik Spekenbrink heeft ze al meerdere keren mogen proeven. „Ze zijn heel smaakvol, de slagroom is eigenlijk niet eens nodig. Het wordt altijd flink gepromoot: het is echt een lokale trots.”
De aardbeien worden sinds 40 jaar geleverd door aardbeileverancier Huge Low Farms, zo’n 60 kilometer van Wimbledon. Volgens eigenaar en kweker Marion Regan beperkt het aardbeien eten in Engeland zich niet alleen tot het toernooi. „Het is onderdeel van de afternoon tea: een lichte maaltijd die tussen 16.00 en 17.00 uur dagelijks gegeten wordt in Engeland. De afternoon tea is een echte landelijke traditie.”
Ook de mensen die thuis de wedstrijd kijken, eten dus traditiegetrouw een bakje aardbeien, vertelt Regan. „Wij Engelsen zijn geobsedeerd door thee, aardbeien en brood. Tijdens Wimbledon komt dat allemaal samen. Het idee achter de aardbeien op Wimbledon is dat je ze moet eten tijdens het kijken van de wedstrijd.”
Aardbeien met slagroom als koninklijk gerecht
De eerste aardbeien met slagroom werden in Engeland geserveerd door koning Hendrik in 1509 tijdens een diner van meerdere gangen, vertelt culinair historicus Lizet Kruyff. Vanaf dat moment waren de aardbeien met slagroom een koninklijk gerecht. „Dit is waarschijnlijk de inspiratie geweest voor de aardbeientraditie op Wimbledon zoals we die nu kennen. Tijdens de eerste editie waren er 200 toeschouwers. Dat klinkt weinig, maar dat gaat toch om zo’n 100 kilo aardbeien.”
Rondom Wimbledon zitten veel lokale fruitboeren zoals wij. Er groeien erg veel aardbeien in dit gebied
Volgens Kruyff is het fruit een feestelijke traktatie op het toernooi. „Het is een stuk cultuur dat wordt meegegeven. Zie het als chique mensen die een een uitje maken naar het platteland.” Maar ook transport speelt een rol in de totstandkoming van de traditie, vertelt Kruyff. ,,145 jaar geleden was er nog geen koeltransport zoals we dat nu kennen. Er kwamen op dat moment steeds meer aardbeienkwekers in Engeland, dus het was een logische keuze om aardbeien lokaal te kopen.” Ook Regan benoemt het lokale element. „Rondom Wimbledon zitten veel lokale fruitboeren zoals wij. Er groeien erg veel aardbeien in dit gebied.”
‘Het Franse tenniswonder’ en de Suzanne-aardbeien
De Nieuwe Haarlemse Courant schrijft in 1923 over de totstandkoming van de aardbeientraditie. Zo zou ‘het Franse tenniswonder’ Suzanne Lenglen na het winnen van Wimbledon zo populair zijn geworden dat een kok in de regio een aardbeiengerecht heeft vernoemd naar de winnaar: Suzanne-aardbeien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Borreltijd: deze vijf lekkere snacks bevatten weinig koolhydraten
Wie zegt dat het afzien is als je kiest voor een eetwijze waarin je koolhydraten beperkt? Niet Eatertainment, want die heeft vijf recepten waar iedereen van smult. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Fruit: deze soorten moet je echt even afspoelen voor je een hap neemt
In de zomer eten veel mensen flink wat meer fruit omdat het aanbod zo groot en gevarieerd is. Dat levert je aardig wat vitamines op, maar wist je dat je ongemerkt ook aardig wat pesticiden binnenkrijgt? Pesticiden zié je niet op groenten of fruit, maar zijn overal aanwezig, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Welke groenten en fruit worden het meest bespoten? En helpt het om alles goed af te spoelen onder de kraan?
-
Koken & Eten
Waarom je aardbeien beter niet in de koelkast kunt bewaren
Julius Jaspers, bekend als kok, jurylid en kookboekenauteur, staat erom bekend dol te zijn op eten. En hij vertelt er graag over. Aardbeien brengen hem terug naar zijn jeugd, vertelt hij in zijn nieuwste podcast. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Komt een kok bij de dokter
Eten als je een dagje ouder wordt: let op dat je deze vitaminen en mineralen binnenkrijgt
In de rubriek Komt een kok bij de dokter gaat chef-kok Ramon Beuk op bezoek bij huisarts Rutger Verhoeff. Hij vraagt hem naar de beste ingrediënten om de verschillende momenten van de dag door te komen. Vandaag: stevige botten, een goede bloedsomloop en meer.