Dit Japanse gerecht werkt goed als troost en bij tegenslag
Ronald Giphart had zich er zo op verheugd: sterrenchef René Redzepi ontmoeten tijdens een snoepreisje naar Tokio.
Vijf jaar geleden heb ik me een periode verdiept in de Japanse keuken. Voor een sjiek vliegtuigmagazine mocht ik afreizen naar Tokio, om een reportage te maken over de Deense chef René Redzepi, die met zijn restaurant Noma in Kopenhagen vier jaar achter elkaar was verkozen tot beste ter wereld.
Om de sleur in zijn eigen restaurant te doorbreken had Redzepi zich laten strikken om in Japan vijf weken lang een pop-upeethuis te runnen, waar zijn voltallige team een waanzinnig veertiengangen-menu zou serveren. Internationaal was de aandacht voor dit experiment groot, want de hipsters van Noma zouden zich laten inspireren door lokale ingrediënten en bereidingswijzen. Er was slechts plek voor 3000 gasten, maar er stonden meer dan 60.000 mensen op de wachtlijst.
De Nederlandse regisseur Maurice Dekkers, bedenker van de onvolprezen Keuringsdienst van Waarde, volgde Redzepi’s Japanse bezigheden voor een documentaire genaamd Ants on a Shrimp (2016), waarin hij de ongelooflijke gedrevenheid vastlegde van een Scandinavische keukenbrigade die zich compleet uit de naad werkte om zich de Japanse merites eigen te maken.
In de weken voor mijn vertrek naar Tokio volgde ik mijzelf verkneukelend een spoedcursus Japanse cultuur en voedsel, om niet een al te groot modderfiguur te slaan bij de beste kok ter wereld. Washoku, oftewel de traditionele Japanse keuken, is uitermate strikt en voelt voor westerlingen soms vreemd aan. Het land was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van de wereld en veel plaatselijke eetgebruiken bleven daardoor authentiek.
Ik verheugde me op mijn bezoek, maar anderhalve week voor mijn vertrek besloot een submicroscopische ziekteverwekker in te grijpen. Omdat dit griepvirus ervoor zorgde dat ik een dag voor vertrek met 39,6 graden koorts op bed lag, verbood mijn huisarts mij te vliegen. En zo boorde een halfdood stukje erfmateriaal van nog geen 300 nanometer mij een wereldreis door de neus. Toen ik na een week weer op krachten kwam, maakte mijn vrouw voor mij een Japans gerecht dat ze op haar zoektocht in de toko had gevonden: okonomiyaki.
Dit gerecht is dé Japanse snack bij uitstek, een hartige pannenkoek die vrij vertaald ‘alles wat lekker is, gebakken’ betekent. Beter troosteten was niet denkbaar, en mijn vrouw serveert het gerecht inmiddels regelmatig in tijden van troost en tegenslag.
Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)
Hoofdgerecht voor 4 personen
(Dit recept staat ook in De wereld thuis, het kookboek van mij en mijn vrouw Mascha Lammes, dat op 1 maart verschijnt.)
- 140 g bloem
- 3 eieren
- 100 ml dashi of groentebouillon (koud)
- 400 g spitskool, fijngesneden
- 100 g wortel, julienne
- 2 lente-uitjes, fijngesneden
- 8 plakjes ontbijtspek
voor de garnering
- Japanse mayonaise (toko) of gewone mayo uit een knijpfles
- okonomiyakisaus (supermarkt of toko)
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- gefruite uitjes
- ingemaakte gember, in dunne reepjes
Maak een beslag van de bloem, eieren en de bouillon. Schep de spitskool, de wortel en de lente-uitjes erdoorheen. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan. Schep er een flinke lepel beslag in en druk deze plat. Leg er twee plakjes spek op en dek af met een deksel. Bak de pannenkoek 5 minuten en draai hem om (laat de pannenkoek op het deksel glijden, leg de koekenpan omgekeerd op het deksel en draai deksel en pan om). Bak de andere kant ook 5 minuten. Houd de pannenkoek warm en bak de rest. Garneer elke pannenkoek met wat strepen mayo en saus en strooi er lente-uiringetjes, gefruite ui en gember overheen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Nelson (32) uit Wierden is chef-kok bij De Librije: ‘Mijn dochtertje eet thuis liever de pasta pesto van mama’
Zwolle, Wierden, Borne, Almelo -
PREMIUM
‘Zonder sla is een maaltijd niet compleet’: probeer deze drie maaltijdsalades eens!
Niemand weet meer precies wanneer, maar ineens was hij daar: de maaltijdsalade. En qua dressings maken chef-koks zich er niet meer met een jantje-van-leiden van af. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
Kiekjes van mijn eten: ik werd erom uitgelachen
-
-
-
Giphart kreeg het leukste roze wafelijzer dat ooit heeft bestaan
Ineens zit Ronald Giphart opgescheept met een guitig bedoeld souvenir uit de maand december. -
PREMIUM
Eet je maaltijden niet voor de tv, zegt deze arts: ‘Je lijf vergeet dat het aan het eten is’
Je neemt een hap, werpt een blik naar de tv. Je neemt nog een hap en voordat je het weet heb je je maaltijd weggewerkt. Verzadigd? Niet echt. Op lange termijn kan eten voor de tv zelfs overgewicht tot gevolg hebben. Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis pleit daarom voor eten zonder (digitale) afleiding.