Dit maakt een plantaardige rookworst zo peperduur
Waarom is de vegetarische rookworst zo veel duurder dan rookworst met vlees erin? De Keuringsdienst van Waarde dook in de wereld van de namaakworsten.
Delen per e-mail
Meestal is namaak goedkoper dan echte. Maar in het geval van vega-rookworst gaat die vlieger niet op. Maar waarom? Om erachter te komen hoe dat komt, duiken de makers van Keuringsdienst van Waarde in de wereld van de producten van de ‘namaakworsten’.
Principes zijn altijd kostbaar.
,,Je krijgt er bijna honger van’’, merkt marketingkenner Paul Moers op als hij met Sofie van Enk een Jumbo induikt en het schap met vegaworsten ontwaart. Unox springt er als worstenmaker zelfs op in, zien de twee. ,,Dat betekent dat de vraag er is in de markt’’, zegt Moers.
De verschillen in prijs zijn groot, blijkt in de supermarkt. Een gewone rookworst van Unox is 7,19 euro per kilo. De vegaversie is 14,56 per kilo. De goedkoopste rookworst met vlees is 3,20 euro per kilo. De Vegetarische Slager maakt zelfs versies die omgerekend ruim 23 euro per kilo kosten. ,,Vegan heeft dus een prijs’’, zegt Moers. ,,Principes zijn altijd kostbaar.’’
Wie op de centen let, eet dus vlees. Bij Unox gaat Teun van de Keuken op bezoek om te zien hoe de fabrikant de worsten maakt. Voor een goede worst is vlees essentieel, zegt Mark Adelaars. Toch maakt Unox ook exemplaren zonder vlees. Ersin Kiris ontmoet Adelaars in de andere fabriek. Adelaars legt uit waarom Unox ook vleesloze maakt: 85 procent van de consumenten eet weleens een dagje geen vlees.
Vleesdeeg
In vleesdeeg - waar de worstenmakers de worst van maken - is vlees het duurte ingrediënt. In de vleesloze zijn dat ook eiwitten en de smaakstoffen, aldus Aldelaars. Maar op de ingrediëntenlijst staan als eerste twee ingrediënten water en plantaardige olie, constateren Paul Moers en Sofie van den Enk in de winkel, niet zulke hele dure ingrediënten zou je zeggen. Er zitten ook verdikkingsmiddelen in en eiwitpoeder. Het dure zit in het maken van het recept en een nieuw productieproces.
Maar in de fabriek blijkt: deels gebruikt de worstenmaker dezelfde apparatuur, al is de ‘darm’ waar normaal worst in gaat, van zeewier is gemaakt. In de twee interviews met Adelaars blijkt dat de productiemethoden niet veel verschillen. ,,Het zit hem in de ingrediënten en in het maken van de worsten.’’ De lijn draait wel met een lagere snelheid. Adelaars houdt vol dat de ingrediënten duurder zijn dan die in vlees.
Dat is ook maar deels het verhaal. ,,De markt voor dit soort vegetarische producten is nog klein. Het is marketing’’, doceert Moers. ,,Als het exclusief is, betaal je de hoofdprijs.’’
De duurste worsten komen bij De Vegetarische Slager vandaan. Jaap Korteweg zet de deuren graag open. Zijn fabriek is nog klein, maar plannen voor een grotere productieruimte zijn in de maak. Vijf tot tien keer zo groot moet kunnen, legt hij uit.
In zijn ‘worsten’ zit onder andere soja, tuinbonen, aardappeleiwit. Ook bij Korteweg zit veel geld in het pionieren. ,,Als we tien procent van de markt zouden hebben, zouden we concurrerend kunnen zijn.’’
Korteweg zegt dat hij met De Vegetarische Slager de kostprijs hanteert, maar dat het probleem zit in het veel te goedkoop geproduceerde vlees. Echt goedkoop wordt zijn worst niet, vermoedt hij. ,,Maar ik denk dat de prijzen naar elkaar toe groeien.’’
De uitzending is op donderdag 7 februari om 20.25 uur te zien op NPO3.
Zin in erwtensoep met worst. Zo maak je die:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Waarom je wordt bedonderd met ovenpizza's
Een supermarktpizza blijkt maar zelden handgevormd, al doet de boodschap op de doos vaak heel anders vermoeden. Een écht goede bodem krijg je vaak niet in Nederland, blijkt uit de nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde. -
Janny van der Heijden onderzoekt de smaak van Nederland: wie eet nog de Hollandse pot?
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. Vandaag eet ze de Hollandse pot en daar is zij dol op. Vooral vanwege één ingrediënt dat daarbij hoort: de aardappel. -
PREMIUM
Dit sterrenrestaurant gooit na corona de deuren in het weekend dicht
Ze speelden al langer met de gedachte maar de tweede lockdown heeft Tabitha en Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk het laatste zetje gegeven. Na coronatijd gooien ze de deuren van hun sterrenrestaurant in het weekend dicht. De Jansma’s hebben het afgelopen jaar een rijker sociaal leven ontdekt en willen dat niet meer kwijt. -
15
Wakker Dier krijgt ‘kippenvel’ van besluit AH over scharrelkip
Wakker Dier reageert lyrisch op het besluit van Albert Heijn om over twee jaar uitsluitend nog scharrelkip met een Beter Leven-keurmerk te verkopen. “Fantastisch nieuws” noemt de dierenrechtenorganisatie het. “Daar kregen wij wel even kippenvel van”, luidt het in een reactie op Facebook.
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Er zijn veel soorten hummus, maar wat is nou echte?
Nederland is dol op hummus. En we eten er ook steeds meer van. Het is alleen de vraag of de smeersels uit de supermarkt die naam verdienen, zo blijkt uit de uitzending van Keuringsdienst van Waarde van vanavond. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.