Volledig scherm
© Getty Images

Dit moet je vaker op het menu zetten als je diabetes wilt voorkomen

Een gevarieerd eetpatroon en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het beschermen van je lichaam tegen kanker, beroerte en hart- en vaatziekten. Om type 2 diabetes te voorkomen, blijk je voldoende volkorenproducten te moeten eten.

Voor een studie onderzochten wetenschappers van de Chalmers University of Technology in Zweden en het Deense Cancer Society Research Centre het effect van volkorenproducten op de gezondheid van 55.000 Denen over een periode van 15 jaar.

Daaruit bleek dat de mensen die minstens 50 gram volkorengranen per dag aten, het minste kans hadden om type 2 diabetes te ontwikkelen. Zo hadden vrouwen die dit deden zelfs 22 procent minder kans om de ziekte te krijgen dan diegenen die de minst volle granen verorberden. 

Hoofdonderzoeker Rikard Landberg zegt dan ook dat koolhydraatarme diëten helemaal uit den boze zijn. ,,Als het gaat om volkorenproducten zijn de onderzoeksresultaten duidelijk: van de vele studies, bij verschillende groepen mensen over heel de wereld, is er geen enkele die negatieve gezondheidseffecten van volkorengranen heeft aangetoond.''

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan volkoren granen zijn bijvoorbeeld havermout, roggebrood en zilvervliesrijst. Volkorenproducten dragen bovendien niet alleen bij aan het voorkomen van type 2 diabetes, maar bevatten vaak veel vezels en die zorgen weer voor een goede darmwerking en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. 

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.