Dit recept hebben we dit jaar het meest gegoogeld
Koken & etenIn de lijst van de meestgezochte gerechten van 2019 staan allerlei soorten recepten: van echt Hollands tot Italiaans en Indonesisch.’’
Wat zijn de recepten waar Nederlanders het afgelopen jaar het meest naar zochten? En wat zegt dat over ons? Op verzoek van deze site zocht Google uit waar we dit jaar benieuwd naar waren. Verrassing: chili con carne blijkt het meestgezochte gerecht.
Het is een interessant lijstje dat het databedrijf heeft opgesteld, vindt ook culinair historicus Lizet Kruyff. ,,Het is een heel leuk lijstje. Gisteren moest ik studenten van de HAS in den Bosch vertellen wat ik typisch Nederlands eten vond. Ik kwam uit op kapsalon, nasi rames, pizza, en nog zo wat, maar inderdaad de chili kan er nog wel bij.’’
Dit is de lijst van Google:
1 chili con carne
2 poke bowl
3 gado gado
4 pasta pesto
5 rode kool
6 zoete aardappel
7 pad thai
8 spaghetti carbonara
9 zoete aardappel
10 mac and cheese
11 hartige taart
12 groene asperges
13 chinese kool
14 boeuf bourguignon
15 chocolate chip cookies
16 American pancakes
17 kip kerrie
18 broccoli rijst
19 panna cotta
20 carrot cake
Als Kruyff de categorieën uitsplitst, dan ziet ze dat er veel studentenkost bij zit. ,,Nummer 1, chili, maar ook nummer 2 poké bowl, 4 pasta pesto, 8 spaghetti, 10 mac and cheese, 11 hartige taart en 17 kip kerrie zijn echt van die gerechten die snel klaar en goedkoop zijn.’’ Verder is er behoorlijk wat ‘bakwerk voor beginners’, signaleert de culinair historica: hartige taart op 11, chocolate chip cookes op 15, American pancakes op 16, panna cotta op 19 en carrot cake op 20.
Behoorlijk groot is het aantal gerechten dat laat zien dat mensen een abonnement op een groentebox of -tas hebben genomen maar géén idee hebben wat ze met die groente moeten doen. ,,Of ze willen iets nieuws proberen en het is zo gezond’’, aldus Kruyff. Neem gado op 3, pasta pesto op 4 en de populaire zoete aardappel op 6. Ook Chinese kool en broccolirijst vallen in die categorie.
Salades
Het valt Kruyff verder op dat er geen salades bij zijn. En dat een aantal zoekopdrachten ook van beginners komt die voor het eerst zelf iets in de keuken willen gaan proberen. ,,Of van mensen die iets hebben gelezen maar geen recept in huis hebben van dat gerecht. ,,Het valt me op dat er veel vers wordt gezocht en veel groentes: internationaal of fusion. Mensen willen graag veel zelf doen. Dit is dus de Nederlandse keuken anno 2019.’’
We durven wat in de keuken, vermoedt de culinair historica. ,,En eigenlijk staat er maar drie keer iets van vlees benoemd: chili con en niet chili sin carne; boeuf bourguignon en kip kerrie. Hoewel andere recepten zich ook lenen voor toevoeging van vlees of vleesvervanger, vind ik dat wel opvallend. Ik denk ook dat het iets over de leeftijd van de zoekers zegt: die schat ik onder de 40.’’
Er ontbreekt ook wel wat aan deze top, vindt Kruyff. ,,Waar zijn de soepen? Kunnen we dat allemaal al, ouderwetse soepen maken zoals tomatensoep, champignonsoep, erwtensoep? Of willen we dat niet meer misschien, is dat ouderwets?’’ Een ander raar dingetje is dat de zoete aardappel er twee keer in staat: los als zoekterm en met de toevoeging ‘recept’.
Amerikanen
Grappig om te zien dat Amerikanen ook chili con carne bovenaan de lijst met zoektermen hebben. Daarna lopen de voorkeuren en interesses flink uiteen: de top bestaat uit meat loaf, pancake, banana bread en lasagne. Daarna komt de chocolate chip cookie waarvan wij als Nederlanders ook het recept zoeken, gevolgd door french toast, guacamole, cheesecake en meatballs. Veel meer comfortfood en lekkernijen dan bij ons dus, want erna komen nog apple pie, chicken salad, sugar cookie, margarita, pumpkin pie en waffle. Daaronder sluiten de gezondere recepten voor salmon, fried rice, quiche en chicken pot pie de rij af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM12
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Koken & Eten
Terrassen voor de eerste lentezon: vaak eet en drink je buiten even goed als binnen
Altijd ergens eind februari is die dag er, de eerste zon die aanvoelt als de lente. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer ziet dat dit het moment is dat veel horecaondernemers hun terras weer uit zetten. Klassiekers in de stad bieden een fijne basis voor het opsouperen van de lentezon, maar er gebeurt meer op het terras komend jaar, in de grote stad en erbuiten. -
PREMIUMmet video
Nelson (32) uit Wierden is chef-kok bij De Librije: ‘Mijn dochtertje eet thuis liever de pasta pesto van mama’
Na de middelbare school wist Nelson Tanate (32) uit Wierden niet wat hij wilde worden. Hij had een bijbaantje in een restaurant en koos daarom, zonder te diep na te denken, voor de horecaopleiding aan het ROC van Twente in Almelo. Een goede keus? Zonder meer, want jaren later werkt Tanate als chef-kok bij De Librije in Zwolle.Zwolle, Wierden, Borne, Almelo
-
Koken & eten
Eieren in de koelkast of juist niet? Test je keukenkennis
Moet een ei in de koelkast? En hoelang heeft zout nodig om in vlees te dringen? In deze quiz ontdek je of je een echte keukenprof bent of niet. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Jan (22) stopte met zijn studie, nu is hij de baas van goedlopend kaasbedrijf
Sportverslaggever worden was jarenlang het doel van Jan Bogaards (22). Hij schreef al voor AD Groene Hart. Toch gooit hij het roer volledig om: hij neemt een goedlopend bedrijf met wel acht markten over en wordt kaasboer. ,,Geen idee wat er allemaal op me af gaat komen.”Purmerend, Amsterdam, Hoogmade