Dit Surinaamse gerecht is met bijna elke vleessoort een feestje
VideoTv-koks Job en Perry leren je alles over de Surinaamse keuken in de videoserie SuriFood op deze site. Zo spreken de twee met Surinaamse koks over hun allerlekkerste gerechten. Vandaag: roti.
Delen per e-mail
In deze aflevering bezoeken Job en Perry rotishop Gieta in Amsterdam-West. Hier proeven en bakken zij, helemaal zelf, de legendarische roti.
Een misvatting over roti is dat het een gerecht op zich is. Eigenaresse Gieta legt uit dat het alleen het deeg is dat zo heet. Zij noemt het ‘de plaat’. Die wordt gemaakt van zelfrijzend bakmeel. Er zit tot poeder gemalen erwten in. Van het deeg maak je een bal, met het erwtenmengsel erin. Die bol rol je plat met een deegroller en die bak je in de pan.
Je kunt roti met van alles vullen. Een belangrijk ingrediënt in veel roti-gerechten is pompoen. ,,Tijdens de slaventijd werd dit veel gebruikt als groente. Zo ook bij het roti-gerecht”, aldus Gieta. Oorspronkelijk is roti zo'n duizend jaar geleden in India ontstaan waarna de Indische slavenarbeider het gerecht meenamen naar Suriname. Je kunt voor de vulling kip nemen, lam of ander vlees. ,,Ik maak ook roti oorlog.” Daar zit kip, eend en lam in.
Zoon Vishal zal de zaak van zijn moeder overnemen. ,,Ik denk dat het belangrijk is om het familierecept nog levende te houden”, zegt hij. Benieuwd naar de roti van Gieta? Hieronder vind je het recept.
Recept Roti - 15 stuks
Benodigdheden:
bak om te mixen
koekenpan
Ingrediënten voor roti deeg
- 1 kilo bloem zelfrijzend
- Halve theelepel keukenzout
- Beetje kurkuma; kwart theelepel
- Bakpoeder, kwart theelepel
- Droge gist, 1 theelepel
- 1 kilo uitgekookte gele erwten, gemalen en gebakken
Bereiding:
- Alle ingrediënten samenvoegen.
- Goed kneden met lauw water tot dat het een bal wordt en dan een beetje olie erop en even doorkneden.
- Laten rijzen met een dichte deksel op de bak, 20 minuten. Nu is het deeg klaar om te vullen.
De vulling van de roti:
- 1 kilo uitgekookte gele erwten gemalen en gebakken droog (zonder olie) met wat zout, kurkuma en fijn gemalen komijn.
- Maak kleine bolletjes en vul deze met de gemalen erwten.
- Dan in een koekenpan rollen en bakken.
Opties voor toppings:
Kun je serveren met alle vlees-, kip- en groente-soorten.
Zin in meer Surinaamse lekkernijen? Bekijk ook de andere afleveringen van SuriFood:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Luxe vlees dat je normaal alleen in restaurant eet te koop in ‘snoepwinkel’ voor de gewone klant
NIJMEGEN - Consumenten willen luxe vlees kopen dat normaal alleen in restaurants verkrijgbaar is. Arnold Janssen ziet een gat in de markt en opent op 69-jarige leeftijd samen met zijn compagnon Mike van Eck (26) een slagerij in de Ziekerstraat. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Koken & eten Kroegbaas Peer dronk 1000 liter bier per jaar maar stopte in één keer. Daar was wel iets heftigs voor nodig
Peer Brouwers is een kastelein die leeft op water en koffie. Dat was wel eens anders. Hij dronk 1000 liter bier per jaar. Zes jaar geleden stopte hij ermee, van de ene op de andere dag.
-
Koken & eten Ontslag McDonald's-medewerkster - die paar nuggets at na haar werk - was onterecht
Een medewerkster van een McDonald's-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Na een rechtszaak moet het fastfoodbedrijf de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Wat Eten We Vandaag: Varkensfilet in mosterdkorst met geroosterde pompoen
Een varkensfiletlapje is op het eerste gezicht niet zo’n spannend stukje vlees, maar in dit recept komt de smaken perfect tot zijn recht door de zelfgemaakte mosterdkorst. De varkensfiletlapjes worden geserveerd met geroosterde pompoen uit de oven; een heerlijke maaltijd die binnen een uur op tafel staat.