Dit worden deze zomer de populairste drankjes op het terras
De zomer is begonnen en dat betekent dat er (hopelijk) veel zonnige dagen op het terras in het verschiet liggen. Bestellen we dan massaal rosé, sangria of toch iets heel anders? De Vlaamse culinair trendwatcher Saskia Neirinckx vertelt welke zomerse drankjes dit jaar furore maken.
Trend 1: makkelijke cocktails
Tijdens de coronalockdowns ontdekten we dat kant-en-klare cocktails soms een beter resultaat geven dan je eigen geklungel met een cocktailshaker. Ook deze zomer lijken ze het goed te gaan doen, zelfs op het terras. Al is het wel tijd voor iets anders dan altijd maar die gin-tonic uit blik. ,,Bijvoorbeeld een dark ‘n stormy: een cocktail met donkere rum, gemberbier en limoen. Een bar of restaurant kan zo’n cocktail extra speciaal maken door te kiezen voor een bijzondere soort rum, zoals de pineapple-rum Firewater van Mission Masala”, zegt Saskia Neirinckx.
Trend 2: nostalgie met een vette retroknipoog
Niet alleen nieuwe drankjes zullen populair zijn, verwacht Neirinckx. ,,Er zijn heel wat nostalgische drankjes die plotseling gigantisch populair worden, onder andere dankzij TikTok”, vertelt ze. ,,Zo is de slushie helemaal terug: een kleurrijk ijsdrankje gemaakt van chemische siroop die ik heel erg met pretparken in de jaren 90 associeer.”
Volgens The New York Times zie je binnenkort overal rode marasquinkersen in hoge glazen opduiken: de Dirty Shirley is weer on trend. ,,Een makkelijke cocktail met Sprite, vodka, grenadine en een kers. Het is een van de trends die dankzij TikTok snel de oceaan overstaken. Een van de receptvideo’s haalde zelfs al 6,4 miljoen views.
Trend 3: inspiratie uit alle windstreken
Opvallend veel smaken uit andere oorden vinden hun weg naar ons smakenpallet. ,,De Mexicaanse mezcal moet je zeker eens proeven. Mezcal wordt net als tequila gemaakt van de bladeren van agave. Maar als ze gestoomd worden in ondergrondse putten, kunnen ze een aangenaam rokerige toets krijgen.”
Net zoals in ons eten, duiken Oosterse tinten ook op in het drankenaanbod. ,,De Aziatische citrusvrucht yuzu is een populaire smaakmaker en zit ook steeds meer in drankjes. Al is hét Japanse drankje bij uitstek - niet alleen in Nederland en België, maar internationaal - ongetwijfeld sake. Niet de goedkopere tafelsake die je warm moet drinken, maar de echte kwaliteitsvolle zuivere sake die je koud uit een glas drinkt. Een perfecte verfrissing voor tijdens de zomer. Ook in sake ontdek je soms een smaakje van yuzu.”
Heel wat chefs experimenteren zelf met het fermenteren van thee met fruit en kruiden, en serveren een eigen kombucha die past bij hun menu
Trend 4: alcoholvrij blijft in opmars
Voor wie de volledige cocktailervaring wil, maar niet de alcohol, bieden mocktails nog meer dan ooit een oplossing. ,,Vandaag de dag is een ‘no ABV’-drankje - de hippe term voor een mocktail - meer dan een alcoholvrije versie van je favoriete cocktail. Het zijn non-alcoholische drankjes gemaakt volgens de regels van de destilleerkunst.” Ook de kombucha’s houden hun plek op de zomerse cocktailkaarten, aldus Neirinckx. ,,Heel wat chefs experimenteren zelf met het fermenteren van thee met fruit en kruiden, en serveren een eigen kombucha die past bij hun menu. Zelfs in bars ontdek je vaker een kombucha van het huis.”
Trend 5: verfijnde siropen én ingrediënten
Hoewel het op sommige momenten vooral snel en makkelijk mag zijn, is er ook veel vraag naar vakmanschap en kwaliteit. ,,Bartenders steken meer werk in de ontwikkeling van eigen siropen en werken met verse ingrediënten en kruiden. Het mag allemaal wat specialer zijn, en ook qua ingrediënten mag het luxueuzer gaan: in buurland België pakt Jan Van Ongevalle van Ugly Duckling Knokke binnenkort uit met een destillaat van kaviaar. Dat wordt geserveerd met een blini met kaviaar, zodat je ook het mondgevoel van het echte product erbij hebt.” Kaviaar in een drankje, het is eens wat anders.
Cocktailrecept: Dirty Shirley
Ingrediënten
- 30 ml vodka
- 15 ml grenadine
- 120 ml Sprite
- Marasquinkersen ter afwerking
- IJsblokjes
Zo maak je het
Vul een highball glass met ijs. Voeg de vodka en grenadine toe aan het glas. Roer even en giet dan de Sprite erbij. Werk tot slot af met de marasquinkersen. Cheers!
Borstvoeding en alcohol, kan dat? De experts van Ouders van Nu leggen het je uit.
Bekijk hier onze video’s over Koken & Eten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bbq: dit zijn lekkere bijgerechten als je eens iets anders wilt dan stokbrood en tomatensla
De zon laat zich weer vaak zien en de temperaturen lopen op, dat betekent dat veel mensen de barbecue weer uit de schuur tevoorschijn halen. Menig mens houdt wel van een lekker stukje vlees of vis van de barbecue. Maar wat eet je er eigenlijk bij, behalve de standaard stokbrood met kruidenboter? Twee barbecue-routiniers aan het woord voor wat inspiratie. -
En is het wat?
De opmars van kant-en-klare cocktails: er zitten heel goede bij
Kant-en-klare cocktails komen in blikjes of flessen en hebben inmiddels een prominente plek in het winkelschap weten te veroveren. Waar komt die trend vandaan? En welke zijn nou echt de moeite waard? Experts geven hun oordeel over het groeiende aanbod. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
PREMIUMKoken & Eten
Waarom je nooit aardbeien in december moet kopen en een frietje juist helemaal zo gek nog niet is
Hoe planetproof is onze voeding? Bureau Blonk zoekt het uit, voor voedsel in heel Europa. Het bedrijf maakt analyses van alle gangbare voedingsmiddelen en berekent de milieubelasting. De vraag vanuit de voedingsindustrie is gigantisch, zegt oprichter Hans Blonk (57). -
Droogte betekent slecht nieuws voor snoep- en chocoladeliefhebbers
De hittegolven en droogte in Europa zullen naar verwachting ook negatief uitpakken voor de oogst van suikerbieten. In verschillende Europese landen waarschuwen boeren voor lagere opbrengsten dan gemiddeld. Mogelijk dat de productie van snoep en chocolade door de problemen wordt geraakt, waarschuwen kenners. -
Eén keer per week boodschappen doen om de kosten te drukken? Niet altijd een goed idee
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een supermarkt vol verleidingen.