Volledig scherm
PREMIUM
© Erik van 't Woud

Dit zijn de 7 grootste mythes over maagverkleiningen

Zo’n 12.000 mensen gaan jaarlijks onder het mes voor een maagverkleining. Is het echt zo’n wondermiddel? Ervaringsdeskundige Annette Born ontrafelt de grootste misverstanden.

Een maagverkleining is zo gepiept
,,Integendeel: als je besluit tot een maagverkleining ga je een uitgebreid en langdurig traject in. Allereerst moet je door een soort ‘ballotagecommissie’ bestaande uit een psycholoog, internist, diëtist en chirurg. Die beoordeelt of je lichamelijk en geestelijk sterk genoeg bent voor zo’n zware ingreep. Want dat is het; tijdens de operatie wordt je hele inwendige systeem omgelegd, met alle risico’s op complicaties van dien.

Vervolgens moet je leren leven met een totaal nieuwe situatie, waarbij je last kunt krijgen van chronische diarree, ziek kunt worden van eten, en de rest van je leven moet blijven opletten. Het lijkt misschien een gemakkelijke optie, maar het is een enorme weg. Ik kan het weten: ik heb uiteindelijk drie operaties ondergaan.’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.