Dit zijn de beste barbecuesauzen uit de supermarkt

Voor jou getestVlees, vis of vega: zonder een smakelijk sausje blijft het op de barbecue maar een droge bedoening. Grill-orakel Julius Jaspers keurt tien barbecuesauzen uit de supermarkt.

Uit nood worden soms de mooiste dingen geboren. Zo ook bij tv-kok Julius Jaspers, die twintig jaar terug zijn Bussumse huis liet verbouwen en met vrouw en kinderen tien maanden in een tochtige schaftwagen bivakkeerde. Het keukentje daarvan was van postzegelformaat, dus een culinair noodplan was snel uitgestippeld: avondje eten bij mama, bij schoonmoeder, bij vrienden, in de snackbar, van de bezorgpizza en volgende week weer zo’n rondje.

Totdat Jaspers besloot zijn riante barbecue voor de bouwkeet te zetten, zodat hij zelfs hartje winter - met een gelukzalige grijns - uitgebeende varkensnekken en knolselderij in zoutkorst kon grillen.

Zegetocht

Volledig scherm
Julius Jaspers (56). Tv-kok en barbecuefanaat. Schreef meerdere bbq-kookboeken. © Jean-Pierre Jans

Ziedaar het begin van zijn liefde voor de barbecue; uitmondend in een eigen grillrestaurant, een zegetocht op internationale buitenkookwedstrijden en een handvol kookboeken met barbecuerecepten.

Kortom, Jaspers is de ideale eenmansjury om tien barbecuesauzen uit de supermarkt te keuren. ,,Helaas wordt barbecuesaus nog te vaak gebruikt om alvast een vrachtlading stokbroodjes in te dopen, terwijl vader een bak vlees staat op te warmen”, verzucht de chef. ,,Zonde. Een goede barbecuesaus is immers hét smaakmakende smeermiddel van je gerecht.’’

Dat wil zeggen: als de saus in kwestie bescheiden blijft. ,,Het vlees, de vis en groentes moeten wel in hun waarde worden gelaten.’’

Zo’n dienstbare saus is multi-inzetbaar, vindt Jaspers. ,,Dus niet alleen: kwak op je bord en spareribs slepen. Probeer ook eens kippendijtjes in te massaren met barbecuesaus bij wijze van marinade.”

Lichterlaaie

In principe kun je best een fles aioli of curry klaarzetten op de tuintafel, vindt Jaspers. Want wanneer is het predicaat ‘barbecuesaus’ eigenlijk gerechtvaardigd? Een basis van tomatenpuree of ketchup is volgens de chef een voorwaarde. Ook chilipeper, mosterd, worcestersaus, bruine suiker, honing, ui en citroensap komen vaak terug. De ingrediënten staan echter allerminst in steen gebeiteld. Jaspers gooit voor een mooi bittertje bijvoorbeeld graag wat koffie in de mix en wordt tot ver buiten Bussum bejubeld om zijn Coca Cola-barbecuesaus.

De fabrikanten uit deze blinde proeverij hechten volgens de wikkels vooral waarde aan vier s’en: zoet (sweet), pittig (spicy), plakkerig (sticky) en vooral rokerig (smokey).

Rookaroma

Quote

Dit is gewoon stinkend kuilgras in een boerenstal

Waar rook is, is echter geen vuur. ,,Er wordt gewoon een emmer kunstmatig rookaroma doorheen geroerd.’’

Dat dit niet slecht hoeft uit te pakken, bewijst de saus van Yildriz. Er knispert in de verte wel degelijk een kampvuurtje en het rookaroma wordt vergezeld door een aangenaam zoetje en gebalanceerde zuren.

Calvé is net wat te scheutig met de neprook. Bij een elektrische of gasbarbecue niet zo’n punt, maar lepel de saus op vlees van een kolenmodel - dat je gerecht automatisch van een rooksmaak voorziet - en het eten smaakt of de straat in brand staat.

Bull’s-Eye zet enkel de mond in lichterlaaie. De overdaad aan gedroogde chilipepers is voor een malse lamsbout wat overheersend, maar mede dankzij het aangename nabrandertje beoordeelt Jaspers dit toch als de lekkerste saus. Ook Heinz behaagt met zijn prima combinatie van zoet, zuur en een tikkie pittig. De Reckless Duke van Remia wordt daarentegen als brandhout afgefakkeld. De beloofde rokerige whiskysmaak heeft in de praktijk volgens Jaspers plaatsgemaakt voor ranzige fermentatietonen. ,,Dit is gewoon stinkend kuilgras in een boerenstal.’’

Uitslag

Bull’s-Eye, red hot chili
Cijfer: 8,0
Prijs: €2,12 per 250 ml
Voor de gemiddelde burger waarschijnlijk aan de hete kant, maar toch een prima saus. Een aangename rookgeur, zoete bijval en heerlijk nabrandertje.

Heinz, sweet barbecue
Cijfer: 7,0
Prijs: €1,51 per 250 ml
Scoort op alle fronten: flink zoet, maar zonder uit de bocht te vliegen. Mooi rookaroma, hoog in zuren en een tikkie pit. Lekker sticky aan de vingers ook.

Yildriz, barbecue Amerikaans
Cijfer: 7,0
Prijs: €1,59 per 250 ml
Het zoet wordt prima beteugeld door een aangenaam zuurtje. Met de kleur, rookvleug en plakkerigheid is eveneens weinig mis.

Calvé, bbq
Cijfer: 7,0
Prijs: €1,59 per 250 ml
Slaat wat te veel door qua rookaroma, maar verder zeker geen onaardige saus. Alleen het traag ontluikende bittertje achterop de tong had niet gehoeven.

Jumbo
Cijfer: 6,0
Prijs: €0,92 per 250 ml
Een weinig uitgesproken ‘dertien in een dozijnsaus’. De structuur is te waterig en de paprikasmaak en -stukjes drukken net wat te veel hun stempel.

Albert Heijn
Cijfer: 6,0
Prijs: €0,99 per 250 ml
Net zo’n alledaagse saus als van Jumbo. De geur belooft rook. De smaak: tomaat en een zweempje pit maar gebrek aan frisse zuren.

Made For Meat, Kühne, smoked pepper bbq
Cijfer: 5,0
Prijs: €1,69 per 250 ml
De rookgeur roept associaties op met gegrilde aubergine. Maar de peperkorrels proef je nauwelijks. Ook overdreven zuur.

Santa Maria, smokey hickory
Cijfer: 4,0
Prijs: €1,99 per 250 ml
Rook in de neus, teleurstelling in de mond. Hartstikke zuur en tonen van winterse specerijen (kruidnagel, jeneverbes) in plaats van zomerse pit.

Saus.Guru, cola bbq sauce
Cijfer: 4,0
Prijs: €3,05 per 250 ml
De colasmaak is origineel, maar blind proef je eerder limonadesiroop, citroenzuur, knakworstjesrook en een veel te verlegen pepertje.

Remia, Reckless Duke, smokey bbq whisky
Cijfer: 3,0
Prijs: €1,49 per 250 ml
Prachtige fles, maar hier wil je je lamskarbonade niet doorheen halen. Vieze fermentatie-tonen die wrang en zoet natrappen.