Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar
Vijf kookboeken zijn genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2018. Deze prijs wordt uitgereikt ter gelegenheid van de Kookboekenweek die volgende maand wordt gehouden.
Delen per e-mail
Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. Het gaat om de boeken Bijdendijk: een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk, Home Sweet Home XMAS: bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest van Yvette van Boven, TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant, Mari plukt de dag: in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips & trucs van Mari Maris en Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz van Maroeska Metz. De winnaar wordt op vrijdag 9 november bekendgemaakt. In 2017 werd Het Gouden Kookboek gewonnen door Nadia Zerouali en Merijn Tol met Souq.
De vakjuryonder leiding van kookboekenschrijver Janny van der Heijden bestond uit kookboekhandelaar Jonah Freud, boekhandelaar Daan van der Valk, schrijvers en culinair journalist Ronald Giphart en Makkie Mulder, voormalig hoofdredactrice van Delicious.
Over elke kok schreef de jury iets lovends. Zo is Joris Bijdendijk een chef die 'niet te cheffie' is. 'De recepten zijn toegankelijk, nu en dan uitdagend maar zeker op een vrije zondag voor iedereen te doen.' Bij Yvette van Boven voelt het 'alsof je beste vriendin je de liefde voor puur en eerlijk eten uitlegt'.
Over het boek van Jigal Krant: 'Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv.'
Populair
Mari Maris maakte volgens de jury vegetarisch kookboek zonder dat je het door hebt. 'Maris kan niet alleen recepten opschrijven waar iedereen mee uit de voeten kan, ze kan ook verhalen schrijven. Mari plukt de dag is een lees- en kookboek.'
De lof voor Maroeska Metz' boek waarmee ze tien jaar bezig is geweest: Ze schreef de recepten op voor haar kinderen. Fotografeerde ze zelf en bij elk recept kun je via een QR code een filmpje kijken waarin ze extra toelichting geeft.
Kookboeken zijn populair in Nederland. De verkoop steeg volgens de CPNB in het laatste kwartaal van 2017 met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Simpel van topchef Yotam Ottolenghi stond de afgelopen drie weken op de nummer 1 in De Bestseller 60.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Langste fastfooddrive-thru van Europa’ op Vliegveld Twenthe
Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe en de Enschedese stadsbrouwerij Stanislaus Brewskovitch slaan de handen ineen en gaan in het weekeinde van 23 en 24 januari de naar eigen zeggen ‘langste fastfooddrive-thru van Europa’ inrichten op de ‘strip’ van de voormalige vliegbasis. Een strook asfalt van een kilometer lang. -
Keuringsdienst van Waarde: ruik aan je tonijn voor je hapt
Wie op het punt staat om verse tonijn te eten, kan het beste even zijn neus bij zijn bord te houden. Want op de kleur kun je niet afgaan als je wilt weten of het visje nog goed is. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Onderzoekers: Zoetstoffen giftig voor darmen
Zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je darmen. Dat zeggen onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Aantal horecazaken stijgt: 2670 nieuwe ondernemingen sinds eerste lockdown
Ondanks de coronacrisis stijgt het aantal horecaondernemingen. Sinds de eerste lockdown in maart zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. ,,Slechter dan nu kan het niet, dus dan kan het alleen maar beter gaan.” -
60(!) kilo frikandellen, shoarmavlees, hamburgers en kroketten gedumpt in de berm
Een hele trits frikandellen, lamskoteletten, hamburgers, kip en shoarma en hakvlees. Wel drie zakken vol vonden opsporingsambtenaren vanmiddag in de berm van de Hooge Voort in Linden. Nabij de A73-brug lagen de snackbar-lekkernijen voor het rapen.