Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar
Vijf kookboeken zijn genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2018. Deze prijs wordt uitgereikt ter gelegenheid van de Kookboekenweek die volgende maand wordt gehouden.
Dat heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. Het gaat om de boeken Bijdendijk: een keuken voor de Lage Landen van Joris Bijdendijk, Home Sweet Home XMAS: bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest van Yvette van Boven, TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv van Jigal Krant, Mari plukt de dag: in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips & trucs van Mari Maris en Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz van Maroeska Metz. De winnaar wordt op vrijdag 9 november bekendgemaakt. In 2017 werd Het Gouden Kookboek gewonnen door Nadia Zerouali en Merijn Tol met Souq.
De vakjuryonder leiding van kookboekenschrijver Janny van der Heijden bestond uit kookboekhandelaar Jonah Freud, boekhandelaar Daan van der Valk, schrijvers en culinair journalist Ronald Giphart en Makkie Mulder, voormalig hoofdredactrice van Delicious.
Over elke kok schreef de jury iets lovends. Zo is Joris Bijdendijk een chef die 'niet te cheffie' is. 'De recepten zijn toegankelijk, nu en dan uitdagend maar zeker op een vrije zondag voor iedereen te doen.' Bij Yvette van Boven voelt het 'alsof je beste vriendin je de liefde voor puur en eerlijk eten uitlegt'.
Over het boek van Jigal Krant: 'Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv.'
Populair
Mari Maris maakte volgens de jury vegetarisch kookboek zonder dat je het door hebt. 'Maris kan niet alleen recepten opschrijven waar iedereen mee uit de voeten kan, ze kan ook verhalen schrijven. Mari plukt de dag is een lees- en kookboek.'
De lof voor Maroeska Metz' boek waarmee ze tien jaar bezig is geweest: Ze schreef de recepten op voor haar kinderen. Fotografeerde ze zelf en bij elk recept kun je via een QR code een filmpje kijken waarin ze extra toelichting geeft.
Kookboeken zijn populair in Nederland. De verkoop steeg volgens de CPNB in het laatste kwartaal van 2017 met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Simpel van topchef Yotam Ottolenghi stond de afgelopen drie weken op de nummer 1 in De Bestseller 60.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Onderzoekers: Zoetstoffen giftig voor darmen
Zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je darmen. Dat zeggen onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore. -
PREMIUMKoken & Eten
Oekraïense brouwer hier op festival met ‘oorlogsbier’: ‘Met de zoete smaak van de overwinning’
Op minder dan tien kilometer afstand van de Oekraïense brouwerij Rebrew sloegen de bommen in. De brouwerij bleef onbeschadigd. Waar sommige werknemers inmiddels meevechten in het leger, staan de vrouwen uit het brouwteam komend weekend op het Mout Bierfestival in Dordrecht. ,,We willen juist ook positiviteit brengen.” -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’
-
PREMIUM
De hete en droge zomer is goed nieuws voor wijnliefhebbers: Utrecht heeft straks échte stadswijn
Het warme, droge weer als gevolg van de klimaatverandering mag dan alle reden tot zorg geven, hier en daar vergroot het ook de kansen. Op het spoedig bottelen, bijvoorbeeld, van een lekkere Utrechtse stadswijn. Eentje die met een beetje geluk volgend jaar op de terrassen kan worden geschonken. -
Koken & Eten
Dag van de lasagne: met deze zes verrassende varianten maak je er iets speciaals van
Heb je een excuus nodig om lasagne te eten? Grijp de feestdag van de lasagne aan om er een te maken deze week. Het is onduidelijk waar de Dag van de Lasagne (29 juli) vandaan komt, maar de Italiaanse klassieker heeft veel fans. Hieronder vind je zes verrassende varianten van Eatertainment. -
Keuringsdienst van Waarde: ruik aan je tonijn voor je hapt
Wie op het punt staat om verse tonijn te eten, kan het beste even zijn neus bij zijn bord te houden. Want op de kleur kun je niet afgaan als je wilt weten of het visje nog goed is.