Volledig scherm

Dit zijn de lekkerste en goedkoopste wijnen voor 2018

Hoe kun je het weekend beter beginnen dan met een lekker glaasje wijn? En dan het liefst een met een niet al te hoog prijskaartje. Er is zo veel keus, dat we vaak door de bomen het bos niet meer zien. De Grote Hamersma biedt uitkomst. De jaargids met 'alle wijnen die er in Nederland toe doen' ligt weer in de winkel. Hierbij een selectie van de lekkerste én goedkoopste wijnen voor het jaar 2018. 

Divino Nordheim, Silvaner trocken 2016, Franken, Duitsland (wit).
Score: 9
Dit is een van de grote vondsten voor dit geld binnen het AH-assortiment. De wijn smaakt naar zachte appel, frisse peer, lichte amandeltjes en milde zuren. Te koop voor €6,79 bij Albert Heijn.

Silvaner.
Volledig scherm
Silvaner. © De Grote Hamersma

Danie de Wet 2017, Chardonnay matured on lees, Robertson, Zuid-Afrika (wit).
Score: 8+
Dit is een grote naam in Robertson, een streek die bekendstaat om zijn historisch goede Chardonnay. Ook dit jaar wint deze tropische wijn het van de gemiddelde Chardonnay in de supermarkt. Fijnproevers kunnen de smaak van rijpe appel, limoen en een notige afdronk herkennen. Prijs: € 5,99 - € 7,00 bij Plus, Deen en Boni.

Danie de Wet.
Volledig scherm
Danie de Wet. © De Grote Hamersma

Mire l’Étang 2015, Les Bois de l’Étang, La Clape, Frankrijk (rood).
Score: 8,5
Volgens de kenner is dit een ongekend koopje. Goedgevulde, zonnige, ongebolsterde rode wijn. En stevig ook. Een lekkere no-nonsensewijn die nóg beter wordt als je hem decanteert. Oftewel: overschenkt in een karaf om te luchten waarna je hem weer teruggiet in de fles.
Voor € 5,99 te koop bij Jumbo.

Mire l'Etang.
Volledig scherm
Mire l'Etang. © De Grote Hamersma

Domäne Wachau 2015, Zweigelt, Niederösterreich, Oostenrijk (rood).
Score: 8,5
Deze wijn is vrolijk, fruitig, fris en kruidig. Als je goed proeft dan vind je de smaak van kersen, frambozen, sappige zuren en wat lichte kruiden. Deze wijn komt echt tot zijn recht als je hem licht koelt. Ook fijn: deze variant is laag in alcohol. Hij is voor € 6,50 te koop bij de Hema.

Zweigelt.
Volledig scherm
Zweigelt. © De Grote Hamersma

Somsis 2016, Selección tinto, Montsant, Spanje (rood).
Score: 8
Deze wijn is door de Nederlandse familie Persoon gemaakt in hun olijf- en wijngaard in Montsant. Hoe smaakt de wijn? Wijnkenner Harold Hamersma is blij met het feit dat dit niet zo’n pompeuze tinto uit de streek is met nadrukkelijk hout en een prijskaartje dat slechts bij Russische en Chinese miljardairs in de smaak valt. Wat is het dan wel? Een volle bak zoete kersen, bramen, pruim en zoete specerijen. Tip van de wijnkenner: serveren bij een lamskoteletje.
Te koop voor € 7,49 bij Coop.

Somsis.
Volledig scherm
Somsis. © De Grote Hamersma

Geen kurkentrekker bij de hand? Bekijk hier hoe je een fles wijn opent zonder opener. 

Harold Hamersma en Esmee Langereis
Volledig scherm
Harold Hamersma en Esmee Langereis © Rob van Dam

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen