Volledig scherm
PREMIUM
© Koen Verheijden

Dit zijn de lekkerste portwijnen

Voor u getestPort staat bij uitstek te boek als winterdrank. Een misverstand. Maar wat deert het als de smaak behaagt? Ons panel proeft zeven flessen tawny.

Weinig producten in de supermarkt kampen met zulke hardnekkige vooroordelen als port. Allereerst maar dat ouwelullenimago dat nog altijd kleeft aan deze zoete, sterke (18 tot 20 procent alcohol) en uitsluitend Portugese wijnsoort. ,,Mensen denken bij port snel aan een oud omaatje dat in haar schommelstoel bij de open haard een glaasje zit te nippen”, zegt Anneke Staals van Mitra drankenspeciaalzaken.

Dat dit beeld de plank misslaat bewijst medepanellid Marga van Beek, een van de vier hippe dames achter weblog portrebels.nl ,,Ons doel is om al die mooie eigenschappen van port onder een veel breder publiek kenbaar te maken”, vertelt ze. ,,Ook in de horeca wordt port vaak met weinig verstand uitgeserveerd.”

Zo ook wat betreft punt twee: de gedachte dat port uitsluitend in de winter gedronken dient te worden. ,,Een hopeloos achterhaalde opvatting”, vindt ook portimporteur Alex Dijkstra. ,,Witte port met tonic is bijvoorbeeld een superlekker zomerdrankje.”

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.