Dit zijn de tien beste nieuwe restaurants van Nederland
Koken en EtenWelke nieuwe Nederlandse restaurants moeten bovenaan ieders culinaire lijstje staan? Miljuschka Witzenhausen maakte zojuist bekend welke tien restaurants dat zijn.
Het is de eerste keer dat TheFork Restaurants Awards in ons land worden uitgereikt. De naamgever van de nieuwe prijzen is het bedrijf dat in februari 2015 het bekende restaurantplatform Iens opkocht.
De competitie is vooral bedoeld om Nederland op culinair gebied op de kaart te zetten. Joyce Teune, een van de directeuren van TheFork zegt over de uitreiking van de awards: ,,Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.”
De selectie was in handen van 31 topchefs. Zij nomineerden voor TheFork Restaurants Awards evenveel Nederlandse chefs die hun restaurant hebben geopend tussen januari 2018 en februari 2019. Gebruikers van het online reserveringsplatform konden vervolgens stemmen. Daar kwam de volgende top tien uit (van 10 naar 1):
10. Restaurant Doyy
Een vrije vertaling voor Doyy: voldoening. In de ruimste zin van het woord: in vervulling genieten en in tevredenheid. Het restaurant aan de rand van het centrum van Eindhoven heeft als basis een klassiek Franse keuken, met oosterse invloeden uit de Aziatische keuken. Het keukenteam wordt geleid door chef Cas Pikaar. Het nieuwe restaurant werd genomineerd door sterrenchef Soenil Bahadoer, bekend van restaurant De Lindehof in Nuenen.
9. Restaurant Smink
Dit Friese restaurant in Wolvega is genomineerd door sterrenchef Dennis van den Beld vanwege de ‘verfijnde culinaire ode’ aan Friesland. De Friese chef en zijn brigade werken met lokale, Friese ingrediënten waarmee zij zijn opgegroeid. De Smink-chef kookt naar eigen zeggen een menu ‘op hoog niveau, met veel lef en met een grote dosis beleving’.
8. Fico
Restaurant Fico in Utrecht werd genomineerd door chef-kok Tonny Berentsen, de chef die sinds 1971 onafgebroken bekroond wordt met een Michelinster. Fico is gevestigd in een geweldig pand met bijzondere architectuur. Chef-kok Menno van der Pol schrijft op de bedrijfswebsite over zijn nieuwe restaurant: ‘een restaurant dat qua kwaliteit en service alles wegheeft van een gastronomisch restaurant, maar zeker niet stijf, statig en ongemakkelijk aandoet’. Om die dynamiek te behouden, wisselen de gerechten op de kaart van Fico wekelijks.
7. Bar Alt
Bar Alt in Amsterdam brengt als eerste in Nederland de culinaire wereld van foodpairing en bijzondere bieren dichterbij: ‘een wereld waar eten niet zonder bier kan en bier niet zonder eten’.
Het restaurant was aanbevolen door sterrenchef Egon van Hoof. Bij Bar Alt speelt bier de hoofdrol, samen met gerechten samengesteld door kok Thomas Kooijman, die een plekje heeft bemachtigd in de top tien met veelbelovende Nederlandse chefs in 2019 volgens Gault Millau.
6. The Green Rose
Een tof restaurant waar ze buiten de lijntjes kleuren, vindt chef Mike Cornelissen, die tevens verantwoordelijk is voor de nominatie van het duurzame restaurant in Arnhem. Jin Hu, de eigenaar van The Green Rose, heeft gewerkt vanuit zijn filosofie om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met wat de natuur te bieden heeft. In zijn restaurant wordt dan ook ambachtelijk gekookt.
5. Kook Atelier
Het Kook Atelier, gelegen op Texel, is een duurzaam restaurant met veel aandacht voor lokale producten. Sterrenchef Jef Schuur nomineerde het restaurant vanwege de duurzame, no waste manier van werken. En dat dan ook nog op Texel, wat niet makkelijk is. Chef-kok Joram Timmerman haalt zijn inspiratie voor de gerechten uit de seizoenen en de omgeving.
4. Frunk
Chef-kok Luuk Hoffman houdt niet van de statige sfeer van een gastronomisch restaurant, maar wel van verse ingrediënten, wisselende seizoensgebonden gerechten en heerlijke wijnen. Bij zijn restaurant in Brunssum krijg je dan ook gastronomie in een huiselijk jasje. Hier mag er hard gelachen worden, wordt uitgestraald. Sterrenchef Michel van der Kroft was onder de indruk van de jonge chef en nomineerde het restaurant.
3. The Lemon Tree
In de top drie is The Lemon Tree geëindigd, een restaurant in Deventer dat zijn nominatie dankt aan Martin Kruithof van het restaurant De Lindehof. In het pand groeit een citroenboom, die vanuit de keuken langs de wenteltrap omhoog krult. Vernieuwend, gezellig en gastronomisch van hoog niveau met bijzondere gerechten.
2. Vandal
De tweede plek in de top drie van de Beste Nieuwe Restaurants in Nederland is voor Vandal, een Japans-Mediterraans restaurant in Rotterdam. Fred Mustert prijst het restaurant om de ‘innovatieve energie en de fusion cuisine’. Bij Vandal worden namelijk passies gecombineerd: de Japanse keuken, de Mediterrane keuken en streetart, vandaar de naam.
1. Frenchie
Frenchie staat bovenaan de top tien en mag zich het Beste Nieuwe Restaurant in Nederland noemen. Het ‘Haarlems buurtrestaurant’ werd genomineerd door Dennis Kuipers en ontving vanwege de swingende menukaart en oprechte service de meeste stemmen van TheFork-gebruikers. Sterrenchef Kuipers: ,,Soms kom je in een zaak waarvan je denkt ‘dit is te gek’ en dat heb ik hier. Bij Frenchie kun je elk moment van de dag naar binnen en je voelt je er altijd thuis. Ontbijten is er fantastisch en dat geldt ook voor de lunch en het diner.”
Erkenning kan voor sommige koks ook als een last worden gezien. Bekijk hieronder het verhaal van de Friese chef die zijn Michelinster wil inleveren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
PREMIUM21
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUMKoken & Eten
Van obers uit Venezuela tot plots dichte deuren: zo raken de problemen in de horeca nu de gasten
Kleinere terrassen of zaken die helemaal de tent dichtgooien. Zelf je biertje of cappuccino bestellen via de QR-code en personeel dat je steeds vaker in het Engels aanspreekt. Lees hier een overzicht wat je als terrasbezoeker merkt van het personeelstekort in de horeca. -
Best Getest
Getest: Dit is de beste staafmixer met hakmolen
Wat is de beste staafmixer met hakmolen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & Eten
Borrelend conflict ten einde: Oekraïne overwint in soepoorlog met Rusland
Het is natuurlijk peanuts in de ellende van de oorlog, maar hier speelt ook symboliek: Oekraïne heeft Rusland in ieder geval afgetroefd met soep.
-
PREMIUM
Michelinster geeft nog steeds status
Een ster van Michelingids? Die is nog altijd goud waard. Er wordt op gemopperd, maar elke chef wil graag meespelen in het spel om de sterren. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
'Michelinster brengt té hoge verwachtingen met zich mee'
Een Michelinster krijgen is het grootste compliment voor een chef-kok, maar brengt tegelijkertijd torenhoge verwachtingen met zich mee, vertellen top-koks. De Friese kok Jan Gaastra wil niet voor niets van de zijne af.