Dol op icetea? Dit zijn de lekkerste
Voor jou getestOp hete dagen zorgt ijskoude ijsthee voor verkwikking. Ons panel proeft zeven perzikvarianten uit de supermarkt. Opvallend: de theesmaak ontbreekt vaak.
Ons panel
Linda Appelman (29) Reist als theesommelier de wereld af voor haar theeboetiek mevrouwcha.nl.
Marloes Weerepas (31) Organiseert theediners, -lezingen en -proeverijen.
Sybilla Jimmink (32) Prijswinnende topbarista, nu ook op theemissie.
Kevin Ramnandanlal (31) Werkt samen met Jimmink aan theestart-up Integritea.
Er zijn van die betweters die in de zomermaanden het liefst de lippen zetten aan een kopje hete thee. Hoe warmer de drank, hoe meer het lichaam immers zijn best zal doen om de inwendige thermostaat omlaag te draaien, is de gedachte. Een mooie theorie natuurlijk. Maar om enig effect te sorteren zou je bijkans een zwembad vol hete thee achterover moeten klokken. Logisch dus dat de meeste mensen qua instantverkwikking toch de voorkeur geven aan een glas koude ijsthee.
De theesector gaat de laatste jaren rap de ontwikkelingen in koffieland achterna. Denk daarbij aan: een levendige handel in obscure melanges, workshops tea-foodpairing en een keur aan minutieus afgestemde zetmethodes. Ook ijsthee ontsnapt niet aan de hype. ,,Wie zelf ijsthee wil maken heeft de keuze uit verschillende methodes'', legt theesommelier Linda Appelman uit. ,,Je hebt cold brew, koud gebrouwen thee met mineraalwater dat de koelkast ingaat. Of ice brew, waarbij vergruisd ijs over theeblaadjes wordt gegoten. Al is de originele, meest bekende manier natuurlijk gewoon om een pot hete thee te laten afkoelen.''
Het curieuze is echter dat het grote publiek volgens Appelman helemaal niet zit te wachten op een koud glaasje echte thee. ,,Hoewel mooie thee ook na uren afkoelen nog lekker is, halen negen van de tien mensen hun neus op voor het gemiddelde afgekoelde kopje.''
Hoewel de theesommelier voor de benzinestations van een oliemaatschappij onlangs nog een ijsthee ontwikkelde van 97 procent echte thee, ligt het percentage thee-extract in de supermarktijsthee dan ook aanzienlijk lager. Zo laag zelfs dat geen van de pakken in dit vergelijkend warenonderzoek - spoiler alert - volgens de verpakking meer dan 0,12 procent thee-extract in de mix doet. ,,Eigenlijk heeft die ijsthee uit de supermarkt dus weinig meer met thee te maken'', vindt Appelman. ,,Het is een compleet ander product geworden.''
Nieuwkomer Fuze Tea vat het op de verpakking het meest treffend samen: ‘frisdrank met perziksmaak, met thee-extracten en met suiker en zoetstof’. Aan de populariteit doet het weinig af: na Coca-Cola is de ijsthee van Lipton de meest gedronken frisdrank van Nederland.
Wrang
Zo, hier trekt je mond van samen
Hoewel nieuwere ijstheesmaken als hibiscus, mango, jasmijn en gember ook de grootgrutter hebben bereikt, beslaan twee smaken nog altijd het gros van het schap: citroen en perzik. We gooien een muntje op en selecteren van zeven (huis)merken een koolzuurloze perzikvariant, vervolgens blind te proeven door ons dorstige panel thee-experts. Hoewel de minieme hoeveelheden thee-extract volgens verwachting weinig thee-associaties sorteren op de smaakpapillen, hebben de pakken wel degelijk een belangrijke eigenschap van thee gemeen: ze brengen in meer of mindere mate een wrang, droog mondgevoel teweeg waar ook de tannines uit thee patent op hebben. ,,Zo, hier trekt je mond van samen'', merkt fijnproever Kevin Ramnandanlal op bij de Lipton. Instemmend geknik.
Opvallender is echter dat de fabrikanten niet terugschrikken voor een flink zoete smaak, van enigszins subtiel (Jumbo) tot snoepkraampjeszoet (Fuze Tea).
Chocola
Ook de interpretaties van perziksmaak slingeren alle kanten uit. In het ene glas is de perzik ver te zoeken (Lipton), in het volgende slaat de vrucht je vol om de oren (Lidl), is hij romig als een ijsje (Jumbo) of gaat ie zelfs gepaard met verre tonen van rauwe chocola (Albert Heijn).
Meest behaaglijk is volgens het panel de gebalanceerde ijsthee van Bos, die niet luidruchtig je mond komt binnenstampen, maar je langzaam om de vingers windt. Je proeft zowaar zelfs een hint van thee.
De uitslag
1. Bos
Cijfer: 8
Prijs: 1,59 euro per liter
Subtiel, zacht, natuurlijk en niet te zoet. Een gelaagde smaak ook: fruitig, maar met zelfs een echo van amandel. Zeer droog op de tong.
2. Lidl (Freeway)
Cijfer: 7
Prijs: 0,39 euro
Prima rechttoe rechtaan frisdrank. Geen thee te bekennen, maar perzikgeur- en smaak des te meer. Een zoete doordrinker.
3. Albert Heijn
Cijfer: 6,5
Prijs: 0,89 euro
Direct wrang op de tong, maar verder soepel in de mond. Verfrissend, gebalanceerd en met een bescheiden zuurtje en verre tonen van rauwe choconibs.
4. Jumbo
Cijfer: 6,5
Prijs: 0,39 euro
Fris, bloemig en niet te zoet. Een volle, bijna romige perziksmaak die associaties oproept met een Splitijsje.
5. Lipton
Cijfer: 5,5
Prijs: 1,26 euro
Ruw in de mond. Zuur, zoet en bitter, maar niet helemaal lekker in balans. De lichte perzikvleug die je proeft smaakt eerder naar de onrijpe vrucht.
6. Fuze Tea
Cijfer: 5
Prijs: 1,26 euro
Rond in de mond, maar wrang qua afdronk. Zeer zoet, wat weinig perzikbeleving en een klein, chemisch citruszuurtje.
7. Pickwick
Cijfer: 4,5
Prijs: 1,03 euro
Zoetstofzoet, droog in het gehemelte en een lichtzure nagalm. De perziksmaak is subtiel, en mag sterker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Slecht humeur? Wees lief voor je darmen!
Loop je al de hele dag met een geïrriteerd gevoel rond? Grote kans dat dit gevoel wordt veroorzaakt door ongezond eten. -
PREMIUMKoken & Eten
Ook zo gek op drop? In deze fabriek worden er elke dag 2,5 miljoen gemaakt
Nergens in de wereld worden zoveel dropjes gegeten als in Nederland. En in hartje Nijkerk, aan de Westkadijk, worden al bijna zeventig jaar de Harlekijntjes gemaakt. Dag in dag uit vliegen er 2,5 miljoen van de lopende band. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
De gekste gerechten op vakantie: zo maak je ze thuis
Op vakantie kom je soms de vreemdste gerechten tegen en daarom vroegen wij jullie om een foto in te sturen van de meest bizarre maaltijden die jullie voorgeschoteld hebben gekregen. Van de ingezonden foto's hebben wij een selectie gemaakt en het recept opgezocht. Zo kun je thuis deze opvallende maaltijden nabootsen.
-
Koken & Eten
Zo viert Paul de Leeuw Vaderdag met man en zonen: ‘Altijd proberen we de jongens aan tafel te krijgen’
Zondag is het Vaderdag. Voor Paul de Leeuw, zijn echtgenoot Stephan en zonen Kas en Toby een goed moment om samen te eten. Misschien thuis, maar waarschijnlijk in een restaurant. ,,We aten vroeger met feestdagen altijd zalm, croissants, warme broodjes en eieren als ontbijt.” -
Koken & eten
Moet je echt 2 liter water drinken als het erg heet is?
Het wordt heet komende dagen. Dat betekent dat we de waarschuwing krijgen om ‘voldoende’ te drinken. Maar hoeveel is dat eigenlijk? -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd.