Door deze invloedrijke kookboekenmaker zitten we binnenkort allemaal aan de ‘oneetbare’ tofu
Koken & etenCulinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: tofumanie - van geitenwollensokkenverdomhoekje naar hype.
Delen per e-mail
Wie het nieuwe kookboek van Yotam Ottolenghi in huis heeft, weet het al: binnenkort zitten we allemaal aan de tofu. En nou niet meteen stoppen met lezen omdat tofu een van de smerigste dingen is die in de supermarkt te koop zijn. Dat wás namelijk zo. Maar alleen omdat we al die tijd geen flauw idee hadden hoe we het fatsoenlijk moesten klaarmaken.
Even bij het begin beginnen: tofu wordt gemaakt van sojamelk. Die melk wordt gestremd en vervolgens in blokken geperst. Het resultaat is een soort zachte sojakaas die weliswaar weinig smaak heeft, maar wél heel makkelijk de smaak van andere ingrediënten aanneemt. En mocht je moeite hebben met de structuur: als je tofu even door de bloem of maizena haalt en vervolgens in hete olie bakt, is dat probleem meteen opgelost.
Omdat we dat allemaal niet wisten, heeft tofu al die tijd in het geitenwollenverdomhoekje gezeten. Onterecht, zo blijkt. De hernieuwde populariteit begon voorzichtig toen Ottolenghi een paar jaar geleden een recept van black pepper-tofu deelde. Niet veel later stond Instagram opeens vol mapo tofu, een aromatisch gerecht van zachte tofu en gehakt in een pittige saus uit Sichuan.
Beide hypes kwamen niet uit de lucht vallen, want de Chinese keuken is sowieso aan een enorme opmars bezig. Tel daar het groeiende aantal veganisten en de stijgende vraag naar vleesvervangers bij op en niets staat een tofumanie nog in de weg.
Foute combinatie
Voor inspiratie is er dus het gloednieuwe Flavour. Van gestoomde aubergine tot aspergesalade: Ottolenghi adviseert bij opvallend veel gerechten gebakken of gegrilde tofu. En dan zijn er nog de recepten waarin tofu zelfs de hoofdrol krijgt. Udonnoedels met gebakken tofu bijvoorbeeld. Of Italiaanse caponata met zijden tofu. ‘Zo’n foute combinatie dat ’ie juist erg goed is’, schrijft hij daarover. Ik ga het maken. En de rest van Nederland vast ook.
Het blijft per slot van rekening Ottolenghi.
Aanrader
De tofu van de ‘tofumeisjes’ van Choi Kee wordt in Nederland gemaakt is en is zacht, romig en lichtzoet van smaak. Kijk voor verkooppunten op www.choikee.nl of volg de tofumeisjes op Instagram: @tofumeisjes.
Ook lekker: deze noedelsoep met spicy tofu van Job en Perry:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Met deze betaalbare koffie gaat Blokker de concurrentie aan met andere cupjes: 'Dan maar minder marge’
Het begon vorig jaar met een eigen koffiecupmachine. Nu gaat huishoudketen Blokker een stap verder. Vandaag lanceert de winkelketen vier smaken koffie onder de eigen naam. Het is voor het eerst dat Blokker eigen voeding gaat verkopen. Blokker-ceo Jeanine Holscher noemt het een volstrekt logische stap. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Koken & eten
Lubach maakt vleesproducenten belachelijk: ‘You have to murder to call it a burger’
Welke dag is beter om je visie op de discussie over namen van vleesvervangers te geven dan Dierendag, moet Arjen Lubach hebben gedacht. Gisteravond bespotte hij in het satirische Zondag met Lubach de vleesproducenten die klagen dat de namen van de vleesvervangers, zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’, te veel lijken op die van echt vlees. -
Koken & eten
Janny van der Heijden proeft echt Chinees eten en dit vindt ze van een gefermenteerd ei met sterke smaak
Zes weken trekt Janny van der Heijden door het land om te achterhalen hoe Nederland eet. De culinaire alleskunner gaat in het nieuwe programma De Smaak van Nederland op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur. In aflevering 2 duikt zij in de Chinees-Indische keuken.
-
Foodgoeroe Rens Kroes blijkt zelf niet meer te koken: ‘Warm nu eten op’
Kookboekenschrijfster, voedselfanaat en superfoodkenner Rens Kroes (33) blijkt zelf vrijwel nooit meer te koken. Haar gezonde dieet, waarom ze al jaren bekendstaat, schiet er sinds haar bevalling soms bij in. ,,Het is heerlijk voor de geest, zeg ik dan maar.’’ -
Koken & Eten
Weinig geld om te koken? Budgetkok geeft haar tien gouden tips
Koken met een kleine portemonnee kan een uitdaging zijn. Het nieuwe kookboek Alles over écht lekker budget koken van Merlien Welzijn biedt dan mogelijk uitkomst. Dit zijn haar tien beste tips inclusief uitleg over hoe ze die zelf in de keuken toepast. -
PREMIUM
Kokos, lijnzaad, of ‘gewoon’ olijf: zo kies je de juiste olie voor jouw gerecht
Olie geeft gerechten smaak, een knapperig laagje en bindt dressings. Maar wanneer pak je olijfolie en wanneer zonnebloemolie? Culinair journalist Laura de Grave maakt je wegwijs.