Douane: Schotse zalm mag straks niet meer mee in bagage
Populaire Britse producten als cheddar, bacon en Schotse zalm mogen met ingang van volgend jaar niet zomaar meer meegenomen worden uit het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Douane. Vanwege de brexit gelden dan andere douaneregels, maar veel mensen zouden daarvan nog niet goed op de hoogte zijn.
De douane roept reizigers op om op tijd de gewijzigde douaneregels te checken. ,,Oók als je oud en nieuw viert in Londen en daarna terugreist naar Nederland. Zo voorkom je dat je afstand moet doen van etenswaar als cheddar en bacon”, zegt Arno Kooij, directeur Handhavingsbeleid bij de douane. ,,En als je sterke drank als gin of whisky meeneemt, dan kun je maar 1 liter belastingvrij meenemen. Het is ook goed je te realiseren dat je over aankopen boven de 430 euro btw moet betalen.”
Een peiling onder bijna 1300 reizigers die affiniteit hebben met de Britse eilanden, wees uit dat veel Nederlanders nog weinig kennis hebben over de douaneregels na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Vooral bij vragen over het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis ging het mis, aldus de douane. Onterecht dachten veel mensen dat deze etenswaren volgend jaar nog gewoon in je bagage mee naar Nederland mogen. De vraag over het meenemen van cheddarkaas beantwoordde bijna 54 procent van de overvraagden onjuist. Bij Schotse zalm ging een kleine 43 procent de fout in.
Brexit
Het brexitproces is nog in volle gang, maar opnieuw dreigt een belangrijke deadline niet gehaald te worden. Donderdag verstrijkt het moment waarvoor volgens de Britse premier Boris Johnson een akkoord moet zijn bereikt over een handelsverdrag met de EU voor na het vertrek van de Britten. Beide partijen zijn tijdens maandenlange onderhandelingen echter nauwelijks bij elkaar gekomen. Belangrijke struikelblokken zijn de regels voor staatssteun, het toezicht op het naleven van de afspraken en de toegang tot de Britse viswateren voor vissers uit de EU.
Is de Rotterdamse douane klaar voor de brexit?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
‘Nederlandse ondernemers, jullie kijken de brexit-deadline nu echt in de ogen’
Vanaf woensdag is het onafwendbaar: uitstel van de brexit is dan niet langer mogelijk en dus zullen we over een half jaar de gevolgen gaan merken. Met of zonder deal. -
Koken & Eten
Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart
Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. Vandaag vieren we de dag van de pindakaas. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMKoken & Eten
Bij de sushischool van Rik kun je gratis leren sushi maken: ‘Je moet gewoon dingen uitproberen’
Je hebt mensen ‘die er wel van houden’ én mensen die helemaal gék zijn van sushi. Rik Keijzer uit Amersfoort behoort tot de laatste categorie. Maar ja, goedkoop is het niet. Daarom leerde hij tijdens de lockdowns zichzelf hét Japanse gerecht te maken. Die liefde deelt hij nu met de wereld via zijn School of Sushi. ‘Ik ga de wereld veroveren, geloof mij maar.’
-
PREMIUM
Leon wil eerste kweekvleesboer van Nederland worden: ‘Fantastisch als we dieren niet meer hoeven te slachten’
De eerste kweekvleesboerderij van Nederland is een stap dichterbij. Een groep bedrijven en wetenschappers werkt aan een ontwerp. Samen hebben ze bijna een miljoen euro opgehaald voor onderzoek. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Angst voor lange brexit-files is terug: ‘Niemand is gebaat bij stilstaande vrachtwagens’
En weer is de kans op een brexit met een no deal levensgroot. Met angst en beven kijken transporteurs naar de onderhandelingen; komen er lange rijen voor de douane en mogen ze straks nog wel ritten in het Verenigd Koninkrijk rijden?