Drie romige ‘zuivel’ spreads getest: ‘De winnaar is het meest boterachtig’
En IS HET WAT?Nooit eerder was het aanbod van voedingsmiddelen zo groot; producenten verzinnen steeds wat nieuws. In deze serie beoordeelt een professional producten en wordt er antwoord gegeven op de vraag: ‘Is het wat?’ Ditmaal test voedingsdeskundige Desirée Marsman drie plantaardige spreads voor op brood.
Je kunt het smeren op een toastje of Turks brood, samen met wat kipfilet of partjes avocado; de mogelijkheden zijn oneindig wat romige spreads betreft. Opvallend is dat naast de zuivelvarianten, ook het aantal plantaardige creamy spreads toeneemt. Voedingsdeskundige Desirée Marsman, van de Vitaliteitsbrouwerij, snapt het wel: ,,De producten zijn doorgaans makkelijk en gezond.’’
Voor deze serie test zij drie plantaardige spreads, waaronder nieuwkomer Simply V, die bij Jumbo ligt (3,95 euro), Oatly naturel (1,99 euro) en Violife Creamy (2,82 euro). De verpakkingen ogen natuurlijk en puur. Precies wat je verwacht, en wat ze ook zijn, meent Marsman. ,,Het zijn niet hele gekunstelde producten, zoals vleesvervangers.’’
Tekst gaat door onder de foto.
Creamy
Oatly is gemaakt van haver, Simply V van amandelen en Violife met kokosolie. De eerste vraag: zijn deze varianten dan wel creamy genoeg? Qua structuur komt Oatly het meest overeen met een zuivelspread, vindt Marsman. ,,Het smeert aardig uit. Simply V is iets stroef en Violife is meer een kokosboter. Ook lekker, maar geen zuivelspread’’, vertelt Marsman.
Wie een roomkaas verwacht komt waarschijnlijk ietwat bedrogen uit. Bij Oatly proef je duidelijk haver, wat volgens Marsman ook voor een enigszins bedompte smaak zorgt. Simply V heeft een bescheiden amandelsmaak, máár Violife is anders. ,,Dat is voor mij de winnaar. Het smaakt zuivel- en boterachtig, zonder overduidelijke kokossmaak. Daarnaast maskeert het beetje zout de plantaardige smaak.’’
Vet
Als Marsman moet kiezen, wint Oatly qua gezondheid. Die bevat het minst verzadigd vet, minder dan een echte zuivelspread. Simply V is vergelijkbaar met het echt werk, en Violife bevat zelfs meer. ,,Bij plantaardige producten eet je normaal gesproken meer onverzadigde vetten, in plaats van verzadigd. Dat gaat hier dus niet op.’’
Al met al zijn ze alle drie verantwoord te noemen. Violife bevat het meeste vet en zout, maar als je een niet al te dik laagje op je brood smeert is dat te verwaarlozen, vindt Marsman. Bovendien moet het ook lekker zijn.
Oordeel
Dat er meer plantaardige varianten komen van de klassiekers, vindt Marsman een goede zaak. ,,Uit onderzoeken blijkt dat het beperken van dierlijke producten, en het eten van meer plantaardig voedsel gezond positieve effecten kan hebben.’’ Voor je lijf, want je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten, volgens het Voedingscentrum - én het milieu.
,,Eet je ’s ochtends yoghurt, ’s middags brood met zuivelspread en/of vleeswaren en ’s avonds vlees of gevogelte?’’, vraagt Marsman. Die mensen kunnen zich aangesproken voelen om een maaltijd af en toe in te vullen met een plantaardig alternatief, meent zij.
Inspiratie nodig voor Koken&eten? Bekijk hieronder de nieuwste video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUMKoken & Eten
Judith inspireert mensen om vegan voedsel te kiezen: ‘Zou je stukje vlees eten voor één miljoen?’
Judith van Willigen prijst al twee jaar lang veganistische producten aan die in de aanbieding zijn bij supermarkten. Haar platform Bonusvegan heeft inmiddels bijna 23.000 volgers, dagelijks ontvangt Van Willigen berichten dat zij het mensen makkelijker maakt om voor een vegan voedingspatroon te kiezen. ,,Ik droom nog van een samenwerking met supermarkten.” -
PREMIUM
Professor: ‘Ongezonde voeding op lange termijn zeer schadelijk voor gezondheid’
Kinderen kun je maar het beste al jong goede eetgewoonten aanleren, vindt hoogleraar kindergeneeskunde Inge Gies. In haar werk ziet ze wat de gevolgen zijn van belabberde eetgewoonten. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Radioman én cocktailliefhebber Jurgen van den Berg deelt toptips: ‘Cocktail is schilderijtje van vloeistoffen’
Hij is absoluut géén pro in het maken van cocktails, benadrukt hij, maar slechts een ‘hobbyshaker’. Eentje die ijsblokjes gewoon met z’n hand pakt in plaats van met een ijsblokjestang, maar wél eigenaar is van een ‘jigger’ (een maatbekertje) en een cocktailbijbel. Drie cocktailrecepten voor de zomer van radiopresentator Jurgen van den Berg uit Utrecht. -
Da's handig
Als je zo je biefstuk bakt, kan hij niet mislukken
In de keuken kunnen kleine details vaak een groot verschil maken, weet Ramon Beuk. In de serie Da’s Handig! geeft de tv-kok wekelijks tips die koken voor jou makkelijker maken én je het vertrouwen geven dat het nooit meer kan mislukken. Vandaag: de perfecte biefstuk. -
PREMIUMMet video47
Terwijl de bierprijs stijgt, boekt Heineken meer winst dan vóór corona
Bierdrinkers moeten nog zeker een jaar rekening houden met prijsstijgingen. Terwijl brouwer Heineken meer winst maakt dan vóór corona, voorspelt topman Dolf van den Brink alweer duurder bier op het terras en in de winkel.