Driekwart van de consumenten ergert zich aan hamstergedrag landgenoten
Driekwart van de Nederlandse consumenten zegt zich te hebben geërgerd aan het hamstergedrag van hun landgenoten. De mensen die wel hamsterden, richten hun pijlen vooral op de houdbare producten. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau DirectResearch onder ruim 450 respondenten.
Vorige week was het hamstergedrag duidelijk af te lezen aan de vele lege schappen in supermarkten. Dat bleek eerder al uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De omzet van supermarkten kwam 35 procent hoger uit dan het jaar ervoor. Een groot deel van de Nederlanders zegt toch ‘normaal’ boodschappen te doen. Een kwart geeft toe extra te hebben ingeslagen. Bijna de helft zegt dat te hebben gedaan zodat ze de komende periode binnen kunnen blijven, een derde vanwege de lege schappen.
Populaire producten
De hamsteraars namen van alles mee uit de schappen. 43 procent heeft meer houdbare producten gekocht, vooral pasta en rijst waren populair. Zo'n 40 procent vond versproducten belangrijk om extra te hebben. Zij kochten met name zuivel, fruit, aardappelen en groenten. Hoewel het leek of iedereen massaal wc-papier insloeg, blijkt slechts 8 procent van de hamsterende consumenten het extra in huis te halen.
Doordat er meer werd ingekocht, liepen consumenten sommige producten mis. Zo'n 64 procent kon niet aan verse producten komen als groenten, brood en aardappelen. Toch denkt 80 procent van de consumenten deze periode wel nog gezond te kunnen blijven eten. Ook gevarieerde maaltijden verschijnen bij de helft volgens hen nog op tafel. Een kwart van de consumenten is meerdere supermarkten afgegaan om aan de benodigde producten te komen, maar het overgrote deel deed dat niet en wil dat ook niet doen.
Een derde van de Nederlanders voelt zich overigens niet gerust om boodschappen te doen. Zo’n 34 procent neemt zijn kinderen ook voor geen goud mee naar de supermarkt uit angst voor besmetting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Een boterham met kaas is gezonder dan je denkt
-
Supermarkten draaiden topomzet: dit hamsterden we
Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart op de toppen van hun kunnen gedraaid. De omzet kwam 35 procent hoger uit dan in dezelfde week een jaar eerder. Dat meldt het CBS. -
21
Basisbeurs definitief terug, zo ziet de nieuwe studiefinanciering eruit
Het is zeker dat de basisbeurs terugkomt. Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ermee ingestemd dat studenten met ingang van studiejaar 2023-2024 een basisbeurs krijgen. Zo ziet de nieuwe basisbeurs eruit. -
PREMIUMTips
Groente uit het vriesvak en vaker naar de drogist: zo bespaar je op boodschappen
De prijzen in de supermarkt stegen in maart met 15 procent, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En naar verwachting dalen ze pas na de zomer weer. Alle reden om Gierige Gerda om slimme bespaartips te vragen. -
PREMIUM
Voedingsexpert geeft advies voor ‘lockdowndieet’: Je hoeft niet te overleven op droge pasta’
We moeten zoveel mogelijk thuisblijven, zo is ons gisteren duidelijk gemaakt. Maar hoe blijf je gezond en gevarieerd eten als je je supermarktbezoekjes tot een minimum beperkt? Voedingsexpert Sanne Mouha geeft tips.
-
PREMIUMVoor jou getest
Zeven blenders getest: ‘Bij deze heb ik de neiging het deksel voor de zekerheid vast te houden’
-
-
-
12
Slaperig gevoel na het drinken van koffie, hoe komt dat?
Koffie staat bekend als hét middel om je ’s ochtends een serieuze energieboost te geven. Heel wat mensen hebben daarentegen ook het gevoel dat het drankje overdag voor een dip kan zorgen. Hoe kan dat? En wat kan je doen om het te voorkomen? Neuroloog Annick Verstappen legt het uit. -
27
Als je de betekenis kent van deze zwarte streep op Duitse verkeersborden, scheelt dat veel stress
Verkeersborden in het buitenland zijn voor vakantiegangers soms een bron van stress, maar je kunt er vaak meer aan aflezen dan je denkt. Wanneer je bijvoorbeeld de betekenis kent van de dunne zwarte strepen op Duitse verkeersborden, kan dit een hoop stress schelen.