Drink eens een ‘dwarse druif’
Chardonnay? Gááp. Merlot? Die kennen we nu wel. Gelukkig prijken er in het wijnschap ook steeds vaker relatief onbekende druiven. En die smaken er zeker niet minder op, vinden de experts.
Delen per e-mail
Een tijdje terug ging Harold Hamersma met zijn polsklachten naar de dokter. ,,Sindsdien ben ik de eerste Nederlander in de medische annalen met kurkentrekker-RSI,'' glundert hij. Wat wil je ook? Voor zijn vuistdikke wijngids De Grote Hamersma 2018 proefde hij het volledige aanbod van alle bekende supermarkten en slijterijen: 8.000 flessen dit jaar, op goede dagen wel 180 achter elkaar.
Zijn constateringen? Één: 90 procent van de thuis genuttigde flessen komt uit de supermarkt. Twee: amper 2 procent is duurder dan een tientje. En drie: we zijn minder, maar wel betere wijn gaan drinken. ,,Wijn is een basisbehoefte op boodschappenlijstjes geworden. Daarmee is aan de bovenkant ook steeds meer vraag gekomen naar bijzondere druiven.''
Grote Vijf
Decennialang was de consument niet weg te slaan bij de Grote Vijf (chardonnay, merlot, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en shiraz), rassen die zich makkelijk laten temmen, niet moeilijk doen over een regenbuitje en dus op grote schaal te telen zijn. In hun schaduw staan de onbeminde, meer weerbarstige druifjes. ,,Italië is bijvoorbeeld zo'n woud van onbekende druiven'', weet kookgek Ronald Giphart. Zelfs achter het meest nietszeggende vlekje op de Italiaanse laars gaat een dwarse druif schuil, niet zelden nauwelijks bekend buiten het desbetreffende dorp.
Het tweetal ontkurkt zes flessen, waarvan de helft van Italiaanse makelaardij en keurig verdeeld in drie rood (marselan, aglianico, frappato) en drie wit (grillo, grüner veltliner, silvaner). Sommige zijn bekroond, andere niet. ,,Maar een medaille winnen in wijnland is net zo gemakkelijk als een Sheriffster kopen bij Bart Smit'', verzucht Harold. In zijn Grote Hamersma zijn alle zes met een ruime voldoende beloond.
Konijnenvoer
Een kleine waarschuwing vooraf: een proeverij met twee van zulke literaire types ontaard al snel in het NK bloemrijk associëren. ,,Als ik wijn omschrijf als kattenpis is dat echter positief bedoeld'', benadrukt Ronald. ,,Dat is nu eenmaal een algemeen bekende fermentatiesmaak.''
De associaties lopen vervolgens uiteen van vers geverfde huiskamer (aglianico) tot de eerste lentedag van het jaar (frappato) en van Britse rechttoe-rechtaan-thriller (grillo) tot zo'n Netflixserie die je steeds maar weer op het verkeerde been zet (silvaner). Of neem de marselan, beurtelings omschreven als een aards stinkertje dat ruikt naar konijnenvoer, een drooggevallen moddersloot in zomertijd, geen schattig aperitiefwijntje om in je tutuutje te nippen en een man met doorgegroeide wenkbrauwen en tatoeages uit de tijd dat tatoeages nog sympathiek waren.
Elke druif heeft zijn eigen trukendoos om het panel om de vingers te winden. De silvaner wordt bijvoorbeeld geroemd om zijn bijna driedimensionale frisheid. De grüner veltliner serveert een verkwikkend prikje op de tong. En de frappato scoort met zijn ongecompliceerde doordrinkfactor.
,,Waarom is dit geen wereldberoemde druif?'' vraagt Ronald zich verbijsterd af. ,,Oeps!'' antwoordt Harold. ,,Ik heb hem per ongeluk naar binnen toe uitgespuugd.''
Ons panel
Harold Hamersma (61), ontkurkt aan de lopende band flessen voor o.a. Het Parool, NRC en zijn De Grote Hamersma.
Ronald Giphart (52), maakt met wijnbroeder Hamersma De Wit, Rosé en Roodtrip voor kookkanaal 24 Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Wijn is langer houdbaar dan je denkt
Op een avond met vrienden of familie trekken we al snel een nieuwe fles wijn open. Deze fles gaat vaak niet leeg, waardoor we achterblijven met een restje. Zonde om weg te gooien, maar hoelang kun je de wijn bewaren? Wij hebben het antwoord op die vraag. -
Koken & eten De bakkende mannen gaan aan kop bij Heel Holland Bakt
In de vierde aflevering van Heel Holland Bakt - die werd bekeken door 3,1 miljoen kijkers - beoordeelden juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden de baksels van zeven overgebleven kandidaten. Ze maakten - gewoon in de tent - een rondje door Europa. Opvallend is dat vrouwen het tegen de mannen afleggen. -
Is alcohol nou goed of slecht voor je hersenen?
Alcohol is goed voor je brein, was eerder deze maand in het nieuws. Alcohol vergroot de kans op dementie, blijkt vandaag uit Frans onderzoek. Mogen we nu zorgeloos aan de fles of kunnen we de drank beter laten staan? De waarheid ligt in het midden. Drink met mate, blijkt echt een goed advies. -
PREMIUM
Johan ging fanatiek barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken: 'Toen was het hek van de dam’
Johan Kwakernaat (37) uit Puttershoek ging anderhalf jaar geleden barbecueën om de dood van zijn vader te verwerken. Sindsdien kookt hij de sterren van de hemel, heeft hij duizenden volgers op sociale media én gaat hij workshops geven. ,,Ik hoop mensen te kunnen inspireren.”
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Wat Eten We Vandaag: Wortelmuffins met roomkaasglazuur
Carrot cake, heb jij het al wel eens gegeten? In plaats van een cake gaan wij voor lekkere muffins. De wortelmuffins worden afgetopt met een glazuur van roomkaas voor een heerlijk frisse smaak. Supersimpel te maken en onwijs lekker!