Dure ‘verse’ pangasiusfilet blijkt gewoon ontdooide vis
updatePangasiusfilet, in de volksmond ook wel panga genoemd, is een van de meest verkochte vissoorten uit het vries- en versvak. Voor een kilo uit de diepvries betaal je slechts een paar euro, maar voor een ‘verse’ panga ben je drie tot vier keer zo veel meer kwijt. Best wel raar, aangezien deze vis altijd diepgevroren wordt geëxporteerd. Hoe zit dat?
Een filmpje op de Facebookpagina van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde laat zien dat verse pangasiusfilet helemaal niet bestaat in de Nederlandse winkels. Vrijwel alle pangasius wordt volgens het programma gekweekt en verwerkt in Vietnam. De filetjes worden daar eerst gecontroleerd en gaan daarna op de bandvriezer bij 40 graden onder nul. Als ze eenmaal diepgevroren zijn, zijn de zoetwatervisjes klaar voor de export.
In Nederland vind je de pangasiusfilet in de supermarkt of bij de visboer. Hier kun je kiezen uit twee soorten: een diepgevroren panga of een ‘vers’ exemplaar. Voor de verse vis betaal je gemiddeld drie keer zo veel, maar aangezien panga in Vietnam bevroren wordt, is hier in Nederland dus eigenlijk geen écht verse pangasiusfilet te koop.
Hoe komt het dan dat je kunt kiezen uit een bevroren versie of een zogenaamd verse vis? Het antwoord is simpel: de verse panga is gewoon ontdooid. Dit proces heet ‘tempereren’ en kun je heel simpel zelf doen door de bevroren vis even onder de warme kraan te houden. Eigenlijk is een diepgevroren panga dus verser dan een ‘verse’ panga, omdat die al even ontdooid in het schap ligt.
Reacties
De korte aflevering van de Keuringsdienst van Waarde kreeg veel reacties. ‘Wat worden we met z’n allen toch in de maling genomen’, schreef iemand bijvoorbeeld onder de video. Weer iemand anders snapt niet dat mensen de gekweekte pangasiusfilet überhaupt kopen. ‘Er is hier voldoende verse vis verkrijgbaar.’
Toch zien velen de humor er ook van in. ‘Jaren in een bedrijf gewerkt waar mijn taak was om de diepvriespangasius in bakken te doen’, schreef iemand in een reactie. ‘Vervolgens gingen deze naar de ontdooikamers. Moet nog altijd lachen als ik verse pangasius zie liggen.’
De regels zijn helder, zo laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), weten: ontdooide vis mag niet als verse vis worden aangeboden volgens de Europese regels. Als vis in ontdooide staat wordt aangeboden, moet bij de benaming ‘ontdooid’ worden vermeld. Om op te treden tegen ontdooide vis die als verse vis zou worden verkocht zal de NVWA moeten kunnen aantonen dat de vis eerder bevroren is geweest. De NVWA heeft hier volgens de woordvoerder de afgelopen jaren geen onderzoek naar gedaan.
De slechtste slogan van het jaar 2019? Dat was die van een viswinkel:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Luca (20) maakt van zijn liefde voor Italië een cannoli-imperium: ‘Een eigen onderneming was een wens van me’
In een loods in Heinenoord ‘fabriceert’ de 20-jarige Luca Vasseur wekelijks een kleine 20.000 cannoli. Wat dat betreft is de naam van zijn onderneming goed gekozen: I Love Cannoli. ,,De aanloop naar Valentijnsdag was een gekkenhuis. Er is zeker een pallet aan handgemaakte, typisch Siciliaanse desserts de deur uitgegaan.”Hoeksche Waard -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM12
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Koken & Eten
Fabrieksmacaron en verse macaron blijken uit hetzelfde deeg gebakken
Velen zien een macaron als een decadent koekje. De status en allure van deze zoete delicatesse maakt dat we hier flink geld voor willen neerleggen. Met name de macarons bereid door echte patissiers. Is dat terecht? Keuringsdienst van Waarde achterhaalt het verschil tussen een verse macaron en de supermarktvariant uit de fabriek.
-
PREMIUM
‘Voor mij valt vooral het leven zonder zuivel vies tegen, zoek maar eens iets lekkers bij de koffie’
Vleesverslaafde verslaggever John Bas doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Geen dierlijke producten, dus. Hoe bevalt dat? Aflevering 3: goed te doen. -
-
-
Koken & eten
Hierdoor is granola tot wel twintig keer zo duur als muesli
In de supermarkt vind je ontelbare soorten ontbijtgranen. De keuze is immens en wordt elk jaar groter. Waarom zo veel en wat moet je nou kiezen? Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de verschillen tussen de diverse soorten ontbijtgranen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.