Volledig scherm
© Shutterstock

Echte wasabi? Die heb je waarschijnlijk nog nooit gegeten

Sushi heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt en daarbij is ook het groene goedje wasabi populair. Toch is de wasabi die je bij je sushi krijgt, waarschijnlijk helemaal geen wasabi. Het echte spul is namelijk heel duur.

In Nederland wordt de meeste wasabi namelijk gemaakt van een mengsel mierikswortel, mosterd en een aantal E-stoffen. Als je geluk hebt, is er ook een piepklein beetje wasabiwortel in verwerkt. De echte wasabiplant, genaamd Wasabia Japonica, wordt haast niet gebruikt omdat je er per kilo soms meer dan 200 euro voor betaalt. 

Wat maakt een plantje zo duur? Dat komt doordat het zo lastig is om de wasabiplant te verbouwen. Het duurt gemiddeld ongeveer achttien maanden voordat de plant tot wasdom is gekomen. Hiervoor heeft de plant constant koelte, schaduw, een constante stroom water en een temperatuur tussen de 8 en 20 graden Celsius nodig.

De Wasabia Japonica is hierdoor haast niet te verbouwen in kassen en dus wordt de plant meestal gekweekt onder schaduwdoek of onder een natuurlijke bosluifel in Japan, China, Taiwan, Korea en Nieuw-Zeeland. Zodra de Wasabia Japonica is volgroeid, moet deze met de hand geoogst worden.

Dit alles zorgt ervoor dat de kosten van het produceren van échte wasabi redelijk hoog zijn en dat is één van de redenen waarom er vaak voor de goedkopere mierikswortel-wasabi wordt gekozen. Er is echter nog een belangrijke reden waarom de échte wasabi vaak niet verkocht wordt. Deze wordt namelijk gemaakt met een speciale rasp, genaamd oroshigane of oroshiki. Hiermee worden de cellen van plant afgebroken en daardoor komen de smaken vrij. Vervolgens kun je de wasabi het best zo snel mogelijk eten, want na ongeveer dertig minuten zijn alle smaken verdwenen.

Wat is het verschil?

Verse wasabi heeft een aardse smaak, is minder scherp en heeft een romige en zoete nasmaak. Het goedje is daarom ook niet te vergelijken met de wasabi die van mierikswortel wordt gemaakt, die eigenlijk alleen maar scherp is. Gelukkig kun je het verschil ook zelf proeven. Het bedrijf Wasabi4you was in 2013 namelijk de eerste importeur van echte wasabi in Nederland en op de website zijn verse stukken Wasabia Japonica en de wasabi-raspen te koop. Je zult er dus nog wel je handen voor uit de mouwen moeten steken, maar dan weet je wel hoe échte, verse wasabi proeft.

Bij échte wasabi hoort natuurlijk de lekkerste, zelfgemaakte sushi:

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.