Een ei in plaats van ham: Voedingscentrum schrijft eetwissels voor

Het Voedingscentrum lanceert een nieuwe campagne. Met de zogenoemde Eetwissel wil het centrum mensen helpen gezonder te gaan eten en het milieu een handje helpen.

Het idee achter de Eetwissel is dat mensen grote veranderingen in een dieet moeilijk volhouden. Daarom is het verstandiger kleine stapjes te zetten richting de Schijf van Vijf (de richtlijnen voor een gezond eetpatroon), aldus het Voedingscentrum. ,,Wanneer iemand een kleine stap zet, dan geeft dat gelijk vertrouwen om het nog eens te doen. Zo’n klein stapje wordt ook sneller een nieuwe gewoonte.”

Bij een Eetwissel nemen mensen bijvoorbeeld een keer een glas water in plaats van cola of kiezen ze voor een volkorenbroodje en niet voor een wit bolletje. Of volkoren spaghetti in plaats van gewone en een banaan in plaats van ontbijtkoek.

De bijbehorende video over de Eetwissel is vanaf vandaag te zien als reclamespot op verschillende televisiezenders. Ook worden er video’s verspreid via sociale media.

Volledig scherm
Ham is erg zout. Ei niet. Tenzij je er natuurlijk zelf zout op strooit. Het opgroeien van een varken heeft meer effect op het milieu dan een kip (leghen). Daardoor is ei een betere keuze dan ham. © Voedingscentrum
Volledig scherm
In roomboter zit veel meer verzadigd vet dan in vloeibaar bak- en braadvet. Om roomboter te maken heb je melk nodig, en dus koeien. Bak- en braadvet wordt voornamelijk gemaakt van planten. Je wisselt dus van dier naar plant. Dat belast het milieu minder. © Voedingscentrum
Volledig scherm
Neem je een kant-en-klaar zoet toetje met veel suiker of ga je voor lekker zoet fruit met veel vezels en vitamine C? Weer een hele goede Eetwissel. Fruit is vers en daar komt geen fabriek of verpakking bij kijken. © Voedingscentrum