Volledig scherm

Een keer geen vlees? Denk dan eens aan deze vegetarische gerechten

Vlees en vis kun je makkelijk weglaten uit veel gerechten, maar hoe zorg je ervoor dat deze vegetarische gerechten ook echt vullen? Met deze opties zit je sowieso goed. 

Win­ter­sa­la­de met quinoa, si­naas­ap­pel en pis­ta­che

Volledig scherm
© Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:
- 275g 3-kleuren quinoa
- 400g snijbonen
- 3 sinaasappels
- 180g gegrilde artisjok in olie (potje)
- 50g gepelde pistachenoten
- 150g witte kaas
- 15g munt (bakje)
12½g bieslook (bakje)

Bereiding:
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak ondertussen de snijbonen schoon. Halveer in de breedte en snijd de helften in de lengte in repen van een ½ cm dik. Breng een pan met water en eventueel zout aan de kook en kook de snijbonen 4 minuten. Doe in een vergiet, laat afkoelen onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Boen een sinaasappel schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit. Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de andere sinaasappels. Snijd het vruchtvlees in plakken van 1 cm en snijd vervolgens elke plak in 4 stukjes. Laat de artisjokken uitlekken. Vang 3 eetlepels van de olie op en meng met het sinaasappelrasp en -sap tot een dressing. Snijd de artisjokken in parten.
- Rooster de pistaches 4 minuten op laag vuur in een pan zonder olie of boter. Snijd ondertussen de witte kaas in blokjes van 1 cm. Snijd de munt en bieslook fijn. Hak de noten grof.
Meng de quinoa, snijbonen, artisjokken, sinaasappel, witte kaas, 2/3 van de kruiden en de dressing door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over een platte schaal. Bestrooi met de rest van de kruiden en de pistaches.

Bron: Allerhande

Pasta met paddenstoelen en knoflook

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen: 
300g trofie of fusilli
- 4 tenen knoflook
- 500g gemengde paddenstoelen
- 50g parmezaan
4 volle el crème fraîche light

Bereiding:
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten kokend water, giet af en vang een kopje van het kookwater op. Pel intussen de tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes.
- Bak de plakjes knoflook in een koekenpan met antiaanbaklaag met ½ eetlepel olijfolie op matig hoog vuur en doe 1 minuut later de paddenstoelen erbij (scheur grotere exemplaren doormidden). Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe en bak de paddenstoelen 8 minuten onder regelmatig omscheppen, tot ze goudbruin zijn.
Hussel de uitgelekte pasta met een scheutje van het kookwater door de paddenstoelen. Rasp het grootste deel van de parmezaan erbij en roer de crème fraîche erdoor. Proef, breng de pasta op smaak met zeezout en zwarte peper, schep de borden vol en rasp de rest van de parmezaan erover.

Bron: 24Kitchen

Lin­zen­soep met zoe­te aard­ap­pel en tuin­kers

Volledig scherm
© Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:
500g zoete aardappelen
- 2 tenen knoflook
- 2el arachideolie
- 4 Tasty Tomtrostomaten
- 750ml heet water
- 1000g linzencurry 
- 4el Griekse yoghurt
1 bakje tuinkers

Bereiding:
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 cm (brunoise). Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een soeppan en fruit de zoete aardappel 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit nog 2 minuten mee. Snijd ondertussen de trostomaten in partjes. Voeg de tomatenpartjes en heet water toe aan de pan en breng aan de kook.
- Laat op laag vuur 10 minuten garen. Roer regelmatig. Voeg in de laatste 2 minuten de linzencurry toe en warm mee.
- Verdeel de soep over de diepe kommen en schep in elke kom 1 eetlepel Griekse yoghurt. Bestrooi de soep met de tuinkers.
Combinatietip: lekker met stokbrood.

Bron: Allerhande

Geroerbakte sperzieboontjes met pinda

Volledig scherm
© 24Kitchen

Ingrediënten voor 4 personen:
1 pak basmatirijst
- 75g ongezouten pinda's
- 350g sperziebonen
- 1 bos lente-ui
- 1 rode peper
- 2 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 1 stengel sereh
- 0.5el kerriepoeder
- 0.5el paprikapoeder
- 0.5el bruine basterdsuiker
- 1 scheutje sojasaus
- 250ml kokosmelk
- 100g taugé
- 1 bosje koriander

Benodigdheden:
- Wokpan
- Vijzel

Bereiding:
- Kook de rijst met een beetje zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vijzel de pinda’s fijn en snijd de peper in dunne ringetjes. Pel en snijd de knoflook fijn. Schil en hak de gember fijn. Kneus en hak de sereh fijn en snijd de lente-ui in ringetjes.
- Verhit een scheutje (knoflook) olie in de pan en fruit de kerrie en de paprikapoeder circa 2 minuten. Voeg de peper, knoflook, sereh, gember en het witte gedeelte van de lente-ui toe toe en fruit even mee. Dop de sperziebonen en snijd ze eventueel doormidden.
- Voeg de sperziebonen, pinda’s en bruine suiker toe en wok het geheel circa 4 minuten. Blus af met de sojasaus. Voeg als laatste de kokosmelk, de taugé en de rest van de lente-ui toe en laat het geheel kort doorkoken. Snijd de koriander grof.
Serveer de geroerbakte boontjes met een kommetje witte rijst en garneer met de verse koriander.

Bron: 24Kitchen

Groen­te­stoof met pa­rel­cous­cous

Volledig scherm
© Allerhande

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 aubergine
- 4 sjalotten
- 1 courgette
- 4el olijfolie
- 1 kaneelstokje
- 2tl gemalen komijn 
- 350g tomatensaus 
- 150ml kraanwater
- 200g dadels
- 250g cherrytomaten 
- 400g kikkererwten
- 200g parel couscous (pak)
50g amandelen

Bereiding:
- Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snijd plakken van 2 cm dik. Snijd de sjalotten in kwarten. Snijd de courgette in halve plakken.
- Verhit de olie in een braadpan en bak de aubergine 4 minuten op hoog vuur. Bak de sjalotten 2 minuten mee. Voeg de courgette, het kaneelstokje, de komijn, tomatensaus en het water toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten stoven. Halveer de dadels en voeg deze toe. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze samen met de cherrytomaten toe en stoof nog 10 minuten.
- Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Proef de stoof en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Schep in een mooie schaal. Hak de amandelen en strooi deze erover. Serveer de couscous er apart bij.
Variatietip: lekker met gesneden muntblaadjes.

Bron: Allerhande

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.