Volledig scherm

Een maand niet drinken is misschien wel beter voor je dan je denkt

Hoe vaak roepen we niet dat we écht nooit meer gaan drinken? Helemaal na de feestmaand, waarin de wijn en champagne vaak rijkelijk vloeien, brengen veel mensen dit ook in de praktijk. Een maand zonder alcohol: waarom is dat een goed idee?

Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met een alcoholloze periode. Dry January heet dit fenomeen dat uit Engeland is komen overwaaien. In Nederland gaat op 14 februari 'IkPas' van start, een initiatief dat mensen aanspoort om een maand lang geen alcohol te drinken. Hier hebben zich nu bijna 1.500 mensen voor aangemeld. 

Maar waar is een maand zonder drank eigenlijk goed voor? We vroegen het Eva Ehrlich van kennisinstituut Trimbos. Zij zegt: ,,Zeker als je regelmatig drinkt, is het goed voor je gezondheid en je lichaam.'' Zo krijgt je lever de kans zich te herstellen. ,,Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die moeten worden afgebroken, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zijn andere werkzaamheden oppakken." 

Beter slapen én afvallen

Ook slaap je beter zonder alcohol. ,,De kwaliteit van je slaap wordt beter. Je lichaam hoeft minder energie te steken in de afbraak van alcohol. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust." Ook wordt je immuunsysteem sterker en ben je minder vaak ziek. 

En zeker niet onbelangrijk: je valt af. ,,Een wijntje bevat 82 calorieën. Een mixdrankje is goed voor 146 calorieën, dat is vergelijkbaar met een kroket. Stoppen met drinken betekent dus dat je minder calorieën binnenkrijgt. Bovendien heeft alcohol een ander vervelend effect: het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Hoeveel je afvalt, dat verschilt per persoon."

Feiten en cijfers over alcohol

- Op basis van wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad als advies: 'Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.'
Acht op de tien Nederlanders drinkt alcohol.
- Een derde van de Nederlanders van 18 jaar of ouder voldeed in 2015 niet aan de norm van de Gezondheidsraad.
- Zwaar drinken komt het meest voor onder jongvolwassenen tot 30 jaar. Dit is het minstens een keer per week drinken van 6 of meer glazen alcohol op één dag voor mannen of 4 glazen voor vrouwen.
- Meer mannen dan vrouwen drinken alcohol. In 2015 dronk 86,3% van de mannen van 18 jaar en ouder wel eens alcohol en 75,5% van de vrouwen.

Verslavend

Volledig scherm
Door een tijdje niet te drinken kan je nadenken over bij welke gelegenheden je allemaal alcohol drinkt. © Shutterstock
Quote

Als je de schade na die maand gaat inhalen, levert het natuurlijk weinig op

Eva Ehrlich (Trimbos)

,,Ook kun je door een tijd niet drinken nadenken over bij welke gelegenheden je normaal gesproken alcohol drinkt en of je je daar wel goed bij voelt. Je hebt ruimte om na te denken over de rol die alcohol speelt in je dagelijks leven.''

Toch vinden velen van ons het een lastige opgave. Hoe komt dat? Eva Ehrlich legt uit: ,,Alcoholproblemen ontstaan door een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt een rol. Je karakter kan je beschermen tegen verslaving of juist kwetsbaar maken. Ook spelen gevoeligheid voor spanningen, persoonlijkheidsstoornissen, opvoeding, problemen thuis of op het werk een rol. Hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is, des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot te veel drinken en verslaving."

Voor de één is het dus makkelijker om de fles te laten staan dan voor de ander. Mocht je het een maand volhouden en daarna je oude levensstijl weer oppakken, dan is die maand zonder alcohol toch mooi winst. Eva Ehrlich van Trimbos: ,,Als je de schade na die maand gaat inhalen, levert het natuurlijk weinig op. Maar we weten dat veel mensen na een maand niet drinken daarna structureel minder drinken."

Tip: besef dat je een patroon moet doorbreken. Het is goed om je dit te realiseren en een alternatief voor dit patroon te bedenken. En al houd je het niet een hele maand vol: als je het niet compenseert, dan is het toch winst!

Klik hier voor video’s met handige keukentips, snelle hacks en makkelijke recepten.