Een maand niet drinken is misschien wel beter voor je dan je denkt
Hoe vaak roepen we niet dat we écht nooit meer gaan drinken? Helemaal na de feestmaand, waarin de wijn en champagne vaak rijkelijk vloeien, brengen veel mensen dit ook in de praktijk. Een maand zonder alcohol: waarom is dat een goed idee?
Veel mensen beginnen het nieuwe jaar met een alcoholloze periode. Dry January heet dit fenomeen dat uit Engeland is komen overwaaien. In Nederland gaat op 14 februari 'IkPas' van start, een initiatief dat mensen aanspoort om een maand lang geen alcohol te drinken. Hier hebben zich nu bijna 1.500 mensen voor aangemeld.
Maar waar is een maand zonder drank eigenlijk goed voor? We vroegen het Eva Ehrlich van kennisinstituut Trimbos. Zij zegt: ,,Zeker als je regelmatig drinkt, is het goed voor je gezondheid en je lichaam.'' Zo krijgt je lever de kans zich te herstellen. ,,Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die moeten worden afgebroken, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zijn andere werkzaamheden oppakken."
Beter slapen én afvallen
Ook slaap je beter zonder alcohol. ,,De kwaliteit van je slaap wordt beter. Je lichaam hoeft minder energie te steken in de afbraak van alcohol. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust." Ook wordt je immuunsysteem sterker en ben je minder vaak ziek.
En zeker niet onbelangrijk: je valt af. ,,Een wijntje bevat 82 calorieën. Een mixdrankje is goed voor 146 calorieën, dat is vergelijkbaar met een kroket. Stoppen met drinken betekent dus dat je minder calorieën binnenkrijgt. Bovendien heeft alcohol een ander vervelend effect: het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Hoeveel je afvalt, dat verschilt per persoon."
Verslavend
Als je de schade na die maand gaat inhalen, levert het natuurlijk weinig op
,,Ook kun je door een tijd niet drinken nadenken over bij welke gelegenheden je normaal gesproken alcohol drinkt en of je je daar wel goed bij voelt. Je hebt ruimte om na te denken over de rol die alcohol speelt in je dagelijks leven.''
Toch vinden velen van ons het een lastige opgave. Hoe komt dat? Eva Ehrlich legt uit: ,,Alcoholproblemen ontstaan door een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt een rol. Je karakter kan je beschermen tegen verslaving of juist kwetsbaar maken. Ook spelen gevoeligheid voor spanningen, persoonlijkheidsstoornissen, opvoeding, problemen thuis of op het werk een rol. Hoe gemakkelijker er met alcohol wordt omgegaan of hoe gemakkelijker alcohol verkrijgbaar is, des te eerder kan alcoholgebruik leiden tot te veel drinken en verslaving."
Voor de één is het dus makkelijker om de fles te laten staan dan voor de ander. Mocht je het een maand volhouden en daarna je oude levensstijl weer oppakken, dan is die maand zonder alcohol toch mooi winst. Eva Ehrlich van Trimbos: ,,Als je de schade na die maand gaat inhalen, levert het natuurlijk weinig op. Maar we weten dat veel mensen na een maand niet drinken daarna structureel minder drinken."
Tip: besef dat je een patroon moet doorbreken. Het is goed om je dit te realiseren en een alternatief voor dit patroon te bedenken. En al houd je het niet een hele maand vol: als je het niet compenseert, dan is het toch winst!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Koken & Eten
Stad krijgt concurrentie van dorp: ‘Het is net de Harbour Club, maar dan in Alblasserdam’
Ineens was het overal druk in de stad. Elke kroeg zit vol, je kan niet meer reserveren in je favoriete restaurant en je staat weer ouderwets in de file op weg naar het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je ook gewoon in de buurt gezellig kan borrelen of goed kan dineren, redeneert foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. ‘De goede horeca uit de stad neemt steeds meer de wijk naar de regio.’ -
Dit zijn de 5 lekkerste alcoholvrije kerstcocktails
Met een lekkere cocktail in de hand voor of na het kerstdiner hoor je ons niet klagen. Maar wat als je de auto nog in moet stappen, de kids er ook van willen proeven of je liever geen alcohol drinkt? Geen probleem, dan neem je toch één van deze alcoholvrije cocktails. -
ORS-poeder tegen een kater: uitkomst of te mooi om waar te zijn?
Een rauw ei, mariadistel en een Bloody Mary; tegen een kater doen ze helaas niets. Maar hoe zit dat met poeder tegen diarree? Kan dat hoofdpijn na een glaasje te veel voorkomen?
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Nachteters hebben eerder kans op overgewicht
'Na 20.00 uur moet je niets meer eten, anders kom je aan', is een uitspraak die we regelmatig voorbij horen komen. Een fabeltje? Joëlle Oosterman, vandaag gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, toonde aan dat 's nachts eten inderdaad de kans op dikker worden vergroot. -
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer.