Een ongezouten advies: deze kruiden vervangen zout
Vroeger was zout zo kostbaar dat Romeinse soldaten ermee werden uitbetaald, tegenwoordig krijgen we er al snel te veel van binnen. Hoe minder je zonder alle smaak te verliezen? En welke zoutvervangers zijn echt beter?
Delen per e-mail
Zout is een geweldige smaakmaker. We beseffen het vaak niet, maar we eten gemiddeld zo’n 7 tot 10 gram zout per dag. Dat is veel meer dan de 1 tot 3 gram die ons lichaam nodig heeft. Het mag dus een snufje minder, vindt diëtist nierziekten Sophie Luderer: ,,We hebben zout nodig om onze vochtbalans, spierwerking en bloeddruk op peil te houden, maar te veel is slecht. Het leidt ertoe dat je meer vocht vasthoudt, je bloeddruk stijgt en je hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Dat kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen en onherstelbare schade toebrengen aan je nieren. Afvalstoffen worden niet meer voldoende uit je bloed gefilterd, waardoor je lichaam zich langzaam maar zeker vergiftigt.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tv-kok Sergio Herman betrapt op rijden onder invloed tijdens avondklok
De Belgische politie heeft chefkok en horecaondernemer Sergio Herman in de nacht van maandag op dinsdag aangehouden omdat hij met te veel alcohol op achter het stuur zat. Ook overtrad de Nederlander de avondklok. -
Slagersvak enorm veranderd: 'Mijn vader zou driekwart van de producten in de vitrine niet meer herkennen’
In tien jaar tijd verdwenen vijfhonderd slagerijen in ons land. Maar het tij lijkt te keren. Het aantal leerlingen aan de slagersvakschool is dit jaar met 35 procent gestegen en de consument weet de weg naar de ambachtelijke slager weer te vinden. ‘Of je nog worst lust? Nou, dacht het wel.’ -
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Koken & Eten
Bouillonblokjes veel te zout: ‘Je verpest je hele gerecht ermee’
Maar liefst zestien merken bouillonblokjes overschrijden de norm van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA ) van 2,2 gram zout. Dat is te lezen in de nieuwste editie van de consumentengids van de Consumentenbond die 49 bouillonblokjes heeft geanalyseerd. Chef-kok Thijs Kwakkenbos verafschuwt de ‘supermarktblokjes’ en vertelt hoe je zelf bouillon maakt met de helft minder zout. -
PREMIUM
Martijn (45) verdiende Michelinster op een Ierse klif, nu komt hij zijn kookkunsten vertonen in Gouda
Hij was in 2010 de eerste in Ierland die buiten Dublin een Michelinster kreeg. En hij stond achter de stoof voor gasten die soms het vliegtuig namen om te komen eten. Binnenkort bestiert de chef-kok hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda. Zijn naam: Martijn Kajuiter (45).
-
Koken & eten
Waarom verven we eieren met Pasen?
Met zes basiskleurtjes, wat glitters en allerlei in huis gevonden spulletjes wordt een gewoon ei al snel een paasei. Dat we eieren nu zo creatief mogelijk beschilderen en versieren is het tegenovergestelde van hoe het er in bepaalde orthodoxe kerken vroeger aan toeging. Zij kleurden hun paaseieren rood om zo het bloed van Jezus uit te beelden. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Imagoschade op de werkvloer: schuld bekennen of niet?
Na een leugen over de formatie heeft de reputatie van premier Rutte een flinke deuk opgelopen. Soortgelijke incidenten doen zich natuurlijk ook op het werk voor; iemand maakt een fout (klein of groot), liegt daarover en het komt uit. Hoe gaan we om met blunders, en moet je eigenlijk schuld bekennen? Experts vertellen.