Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Een ongezouten advies: deze kruiden vervangen zout

Vroeger was zout zo kostbaar dat Romeinse soldaten ermee werden uitbetaald, tegenwoordig krijgen we er al snel te veel van binnen. Hoe minder je zonder alle smaak te verliezen? En welke zoutvervangers zijn echt beter?

Zout is een geweldige smaakmaker. We beseffen het vaak niet, maar we eten gemiddeld zo’n 7 tot 10 gram zout per dag. Dat is veel meer dan de 1 tot 3 gram die ons lichaam nodig heeft. Het mag dus een snufje minder, vindt diëtist nierziekten Sophie Luderer: ,,We hebben zout nodig om onze vochtbalans, spierwerking en bloeddruk op peil te houden, maar te veel is slecht. Het leidt ertoe dat je meer vocht vasthoudt, je bloeddruk stijgt en je hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Dat kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen en onherstelbare schade toebrengen aan je nieren. Afvalstoffen worden niet meer voldoende uit je bloed gefilterd, waardoor je lichaam zich langzaam maar zeker vergiftigt.’’

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.