Bij twaalf cafetaria's in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek zit sinds deze week een magneetslot op de deur.
Volledig scherm
Bij twaalf cafetaria's in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek zit sinds deze week een magneetslot op de deur. © Gemeente Oisterwijk

Eerst aanbellen voor een Brabants frietje: cafetaria's doen deur op slot

Bij twaalf cafetaria's in Tilburg, Hilvarenbeek en Oisterwijk moeten klanten sinds deze week 's avonds aanbellen voordat ze een frietje kunnen bestellen. De snackbars doen mee aan een proef om de veiligheid te verbeteren en hebben daarom een magneetslot op de deur gekregen.

De pilot is een samenwerking tussen de drie gemeenten, politieteam Groene Beemden en Koninklijke Horeca Nederland en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie. Er is gekozen voor cafetaria's omdat zij volgens de initiatiefnemers een verhoogde kans hebben op overvallen. Met een magneetslot kan een ondernemer de deur in de avonduren sluiten en op afstand openen wanneer een klant aanbelt. Het slot is vergelijkbaar met het systeem dat de meeste juweliers gebruiken.

Gastvrijheid

,,Nee, we zijn nog nooit overvallen en ik voel me ook niet onveilig, anders had ik al veel eerder maatregelen getroffen", zegt de eigenaar van een van de deelnemende cafetaria's in Oisterwijk, die liever niet bij naam genoemd wordt. ,,Maar ik ben benieuwd hoe onze klanten dit systeem ervaren." 

Is hij niet bang dat hij klanten misloopt door de gesloten voordeur? ,,Gastvrijheid staat bij ons voorop. De deur blijft overdag ook gewoon open staan. Alleen het laatste uurtje in de wintermaanden, als het buiten donker wordt, gaat hij op het slot. Misschien vinden de klanten het juist wel prettig. En als horecaondernemer moet je ook denken aan de veiligheid van je personeel."

De pilot duurt tot 1 juni 2019. Tussentijds zijn er verschillende evaluatiemomenten met de ondernemers om de voortgang te monitoren en om eventueel bij te sturen op de einddatum. Als de ondernemers tevreden zijn over het veiligheidsgevoel mogen zij het magneetslot op de deur houden.

De proef is vooralsnog alleen bij snackbarhouders, omdat die relatief vaak cash in huis hebben, zeker aan het einde van de avond, aldus de woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland, Bernadet Naber. Het is volgens haar echt bedoeld voor het einde van de avond, als cafetariahouders hun geld gaan tellen. En alleen Brabantse ondernemers doen mee. ,,Het is een idee van de ondernemers zelf. Ze wilden iets doen in de Week van de Veiligheid om samen hun ondernemingen veiliger te maken. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat, als het goed werkt, andere ondernemers hierdoor inspiratie krijgen.'' 

Bekijk ook de video over de frikandellenkoning van Zeist: