Eerste alcoholvrije kroeg blijft mogelijk open na Dry January
Horeca-ondernemers in hartje Amsterdam verklaarden haar voor gek. Maar Mariska Leising legde alle doemverhalen naast zich neer en opende begin januari de alcoholvrije pop-up Bar 0.020. Binnen twee weken was al duidelijk dat ze in de roos geschoten had en intussen lijkt haar café langer open te blijven dan gedacht.
Delen per e-mail
Op 3 januari vierde Mariska Leising haar 31ste verjaardag, maar die avond straalde ze ook voor het eerst als gastvrouw van haar eigen tijdelijke café. In een tijdsbestek van zeven weken bedacht ze het concept en rolde dat vervolgens ook uit. Gezien de drukte in december werd er veel van haar improvisatievermogen en overtuigingskracht gevraagd. ,,Het was nogal een uitdaging”, zegt ze, met gevoel voor understatement.
Leising en haar vriend Niels Krommenhoek – haar bedrijf heet Event My Brand en hij is een ondernemer met duizend-en-één-ideeën – waren wel wat gewend. ,,Met het organiseren van evenementen spring je ook weleens last minute ergens in, maar dan staat er meestal al iets in de steigers. Dit was allemaal nieuw, van een logo ontwerpen tot het vinden van een locatie, leveranciers en andere partijen die met ons wilden samenwerken. Ik wist dat het vanwege de feestdagen twee weken moeilijk zou zijn om mensen te bereiken. Dus ik heb even doorgeknald.”
Tussen diverse traditionele bruine kroegen in het centrum van Amsterdam huurt ze deze maand een deel van horecagelegenheid Akhnaton aan de Nieuwezijds Kolk. Tot en met 1 februari zijn van donderdag tot zondag de deuren van Bar 0.020 (spreek uit: nul-punt-nul-twintig) geopend. Dertig vrienden van het duo werden opgetrommeld. Ze hielpen bij het inrichten en schenken allerlei bier- en wijnsoorten, maar ook alcoholvrije gin en rum. Er zijn dj’s, proeverijen en thema-avonden, van pubquiz tot spelletjesmiddag.
Leising en Krommenhoek hebben de primeur in Nederland. In New York en Londen zijn alcoholvrije cafés al wat langer in zwang. Het plan danste sinds de zomer door hun hoofd.
Een kroeg als alle andere
,,Vanwege ons werk kiezen wij vaak, als het even heel erg druk is geweest, voor een periode waarin we bewust niet drinken. Dan zijn er altijd mensen die dat onzin vinden. ‘Neem er dan gewoon eentje. Wat maakt dat ene biertje nou uit?’ Niels en ik keken elkaar aan en dachten hetzelfde. Waarom is er nergens een ruimte waar het helemaal alcoholvrij is, maar waar je wel gewoon de gezelligheid van een kroeg hebt en waar evenementen zijn? Waar je geen sociale druk voelt en niet in de verleiding komt om toch te gaan drinken. Wij vonden het meteen een prachtig concept. Alleen: het bestond nog niet.”
Dry January – een uit Engeland overgewaaid fenomeen – was een goed haakje. Duizenden mensen laten na de excessieve feestmaand december de fles even staan.
,,Niels en ik vieren graag alle mooie dingen in het leven. Negen van de tien keer doe je dat met een wijntje of een glas prosecco in je hand. Doordat ik op zoek ging naar een alternatief, hebben wij ontdekt dat er ook erg veel mooie alcoholvrije producten zijn. En dat wilden wij hier laten zien.’
Ook gezinnen komen
Het voorlopige resultaat doet haar versteld staan. Elke avond stroomt Bar 0.020 vol. Hun doelgroep – 25 tot 50 jaar – is bereikt. Maar in het weekend stappen ook complete gezinnen naar binnen, met bordspellen onder de arm. Sommige bezoekers zijn al vier keer teruggekomen.
,,Ongeveer de helft bestaat uit mensen die meedoen aan Dry January; de andere helft komt uit nieuwsgierigheid. En de vraag die iedereen stelt: is het hier echt gezellig? Gezelligheid wordt kennelijk alleen gekoppeld aan alcohol. Maar als ze hier eenmaal zitten en het ervaren, geven ze ons gelijk. De sfeer die wij scheppen, vinden ze heel prettig.’
Mogelijk na 1 februari door
Leising heeft na de tweede week zelfs een lijst moeten opstellen van bedrijven die nog een reservering willen maken voor een nieuwjaarsborrel. Door het daverende succes overwegen ze langer door te gaan. ,,Want eigenlijk zou het zonde zijn als we er na 1 februari niks meer mee doen.”
De hectiek van zeven arbeidsintensieve weken zijn op slag vergeten. Leising: ,,Het geeft me voldoening dat ik iedereen zo enthousiast zie komen en gaan. Dan maakt het echt niet uit hoe hard ik moet werken. Alle horeca-ondernemers die ik hier vooraf over sprak, hebben me keihard uitgelachen. Zonde van de tijd vonden ze het. ‘Wacht maar’, zei ik. ‘Als ik iets wil, krijg ik het ook voor elkaar.’ Ik heb ze allemaal uitgenodigd om deze maand even langs te komen. Dan kunnen ze zien dat het gelukt is.”
Met deze tips kom je je droge periode wel door. Wordt het dronkenmansgelal? ,,Zeg desnoods gewoon dat je naar de wc gaat en kom niet meer terug.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
PREMIUMKoken & eten
Student Filip (25) drinkt twee weken niet: ‘Ik slaap dieper en voel me fitter’
Tienduizenden Nederlanders laten deze maand de alcohol staan. In het kader van Dry January of IkPas proberen ze fitter te worden of af te vallen. Deelnemers vertellen over hun ervaringen tot nu toe. -
PREMIUM
De állerbeste broodbakker ter wereld opent eigen zaak (en verkoopt brood met zeealgen en inktvisinkt)
Brood bakken zit Peter Bienefelt in de genen. De 46-jarige bakkerszoon uit Barendrecht schopte het al tot beste broodbakker van de wereld. Toch had hij nooit een eigen zaak. Midden in de coronacrisis waagt hij nu de stap: vandaag opende hij zijn eigen desembakkerij in Rhoon. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Vijf tips voor een alcoholvrije maand, deze Utrechters doen in ieder geval mee
Een maandje niet drinken? Veel Utrechters gaan de uitdaging aan. Nergens in Nederland is de campagne IkPas zo populair als hier: bijna drieduizend Utrechters laten drank deze maand even voor wat het is. Onderaan dit artikel lees je vijf tips van de GGD om dat makkelijk vol te houden. -
PREMIUM
Dit gebeurt er als een Leusdens boer en een Syrische kaasmaker de handen ineen slaan
De familie Aswad ontvluchtte in 2016 hun totaal verwoestte woonplaats Aleppo in Syrië en streek neer in Leusden. Met hulp van melkveehouder Ramon van Roomen maken en verkopen ze nu Syrische kaas aan winkels en supermarkten, afkomstig van Leusdense koeien.