Volledig scherm
© Hamletz.nl

Eerste vlees van blijere varkens in de supermarkt

Het eerste vlees van blijere varkens ligt in de winkel. Het vlees heeft als eerste in Nederland 2 sterren gekregen van de Dierenbescherming. Uniek, vindt die organisatie. ,,Dit vergt een enorme investering.’’

Familie Ten Have uit Beerta.
Volledig scherm
Familie Ten Have uit Beerta. © Hamletz.nl

Annechien ten Have heeft er alle vertrouwen in dat het vlees van haar varkens het goed zal doen. Als mensen aangeven minder vlees te willen eten, maar wel béter vlees, dan moet het wel een succes worden, aldus Ten Have. Zij bestiert met man Menno en kinderen Detmer en Lizeth een boerderij in het Groningse Beerta.

,,Het is lekkerder vlees, daar hebben wij speciaal op geselecteerd”, aldus Ten Have. Het ras heet Hamletz. De familie Ten Have heeft tien jaar gedaan over de overstap van ‘gewone’ varkenshouderij naar de nieuwe vorm. Hun bedrijf verbouwt zelf het voer (lupine) in plaats van soja uit Zuid-Amerika te importeren. Ook wordt de mest gebruikt voor verwarming; de vergisting zorgt voor warmte. 

,,Dit vergt een enorme investering”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming, die zich inzet voor een beter leven van dieren die worden gehouden voor het vlees. ,,Daarom noem ik dit wel uniek.”

Uniek is het zeker, in die zin dat er geen ander vlees is dat het etiket met 2 sterren in de supermarkt draagt. Gewoon varkensvlees (afkomstig uit de intensieve varkenshouderijen) heeft 1 ster. Biologisch vlees heeft er 3. Iets ertussenin, ook wat prijs betreft, bestond nog niet.

Dat is ook de reden dat Ten Have er vertrouwen in heeft dat klanten naar haar vlees zullen vragen: het is beter vlees en goedkoper dan biologisch. ,,Wel duurder, maar ook lekkerder.”

Stro

Quote

We zijn in Nederland zo verwend met goedkoop vlees

Niels Dorland, Dierenbescherming

De varkens hebben twee keer zoveel ruimte, ze kunnen naar buiten, ze hebben stro. Ook mogen ze hun krulstaart houden. Door de ommuring van het bedrijf kunnen ze niet in aanraking komen met wilde zwijnen

Over die prijs: het gaat om een paar euro meer per kilo. ,,Maar wat is nou een paar euro meer?”, zegt Dorland van de Dierenbescherming. ,,We zijn in Nederland zo verwend met goedkoop vlees. Verpest, zegt u? Dat zijn uw woorden, maar ik kan het wel onderschrijven. Dit is een pilot bij supermarkten, we gaan kijken of consumenten het willen kopen.”  

Volledig scherm
© Hamletz.nl

Bij de ketens Plus, Deen, Hoogvliet, Poisz en Boon's Market is het vlees te koop. Niet bij alle vestigingen, maar het kan geen kwaad om ernaar te vragen, vindt Ten Have. ,,We verkopen het vlees in 15 winkels”, zegt Debbie Huisman van Plus Supermarkten. ,,We hebben dierenwelzijn hoog in het vaandel, dus we juichen het initiatief van harte toe.” 

Of de klanten bijten? Huisman: ,,Ik lees overal dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor lekkerder vlees van dieren die een beter leven hebben gehad. We komen dus tegemoet aan de wens van klanten: we bieden hen keuze.”

Weet je al wat je eet vanavond? Hier kun je het recept bekijken van gebakken aardappelen met varkenshaas en andijvie: 

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen