Eerste ‘zalm’ van soja op de markt
Het Nederlandse bedrijf SoFine claimt een 100 procent plantaardige filet te hebben ontwikkeld die lijkt op zalm. De visvervanger is vanaf morgen te koop in de supermarkt.
Delen per e-mail
De visvervanger heet SoFish Fillets Salmon Style. Ze zijn gemaakt en bedacht in Nederland en een primeur in het steeds groter wordende aanbod van visvervangers, zo meldt SoFine. De 'zalm’ is gemaakt van verse sojabonen en lijkt op een echte zalmfilet, zo maakt het bedrijf morgen bekend.
Het bedrijf uit Landgraaf, dat is begonnen met tofu, kwam vorig jaar met de eerste plantaardige visburger, de SoFish Burger. Dit bleek zo’n groot succes dat zalm al snel de volgende stap was. SoFine claimt uitsluitend biologische, non-gmo sojabonen te gebruiken. Deze bonen zijn, vanwege de eiwitten en de vezels en de toegevoegde vitamine B12 en ijzer zijn ze volgens het voedingsbedrijf een volwaardige vervanger van vis of vlees. Of, zoals ze zelfs zeggen, voor flexitariërs, klimatariërs, vegetariërs en veganisten.
Je kunt de 'zalm’ gebruiken in salades, in de pasta of bij asperges. Je bakt hem in de pan of in de oven. Zonder graatjes en dierenleed, zoals SoFine monter meldt in hun meldingen aan de pers. Isabel Boerdam, bekend van de Week zonder Vlees, proefde de 'zalm’ en zegt erover: ,,Ik vind het een heel gaaf product. Echt een nieuwe innovatie van de vegetarische revolutie. In mijn beleving heeft de zalmfilet echt de ‘chewy’ smaak van zalm, met de kleine vezeltjes.”
Boerdam benadrukt dat ze geen zalmkenner is, want ze eet al twintig jaar vlees of vis meer. Maar ze kan de smaak waarderen. ,,De smaak is echt rokerig en die visgeur! Ik kan niet wachten om hem een keer aan onwetende gasten te serveren, het is een plaatje op het bord, precies zoals je een zalmmoot voor je ziet. Wel even een mooi grillrandje geven!”
Mocht je er een glaasje wijn bij willen nemen, zo maak je een fles open zonder opener:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
‘Bijna driekwart van de afvallers geeft supermarkt de schuld als het niet lukt’
Het nieuwe jaar is van start gegaan en 25 procent van de Nederlanders geeft aan coronakilo's met zich mee te dragen. Genoeg reden om weer te starten met een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dit echter lastig kan zijn door alle ongezonde verleidingen en onduidelijke etiketten in de supermarkt. -
Groenteburgers lijken zo gezond, maar dat valt (een beetje) tegen
Steeds meer mensen eten af en toe geen vlees en vervangen hun sappige hamburger door een groenteburger. Maar zo gezond zijn die nu ook weer niet. Ze vervangen vlees meestal niet voldoende. En de hoeveelheid groente erin valt ook vaak tegen. -
Koken & eten Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
Wat Eten We Vandaag: Gebakken scholfilet met pittige honing-citroensaus
Rijst, vis en groenten; een combinatie waar oneindig veel variaties op mogelijk zijn. Wij kiezen voor zilvervliesrijst met boontjes en scholfilet. Om het gerecht helemaal af te maken, voegen wij hier een heerlijke zelfgemaakte pittige honing-citroensaus aan toe. -
Consumentenbond: Vleesvervangers vervangen vlees niet
Vleesvervangers, zoals groenteburgers, kaasschnitzels en vegetarisch vlees van soja hebben niet altijd dezelfde voedingswaarde als echt vlees. Dat meldt de Consumentebond op basis van eigen onderzoek.