Volledig scherm
Door een eetbare laag blijft vers fruit langer goed. © Shutterstock

‘Eetbare schil’ maakt fruit langer houdbaar

Koken en EtenHoe fijn zou het zijn als je bananen, aardbeien of limoenen langer houdbaar waren? Dat zou zorgen voor stukken minder voedselverspilling. In Amerika ligt fruit met een eetbare extra schil al in de winkel, door een vinding in Australië komt het wereldwijde gebruik ervan misschien ook snel een stap dichterbij.

Een laagje om fruit dat eetbaar is en dat het fruit langer goed houdt. Het klinkt simpel, maar het wordt nog niet veel gebruikt. Apeel Sciences, een Amerikaans bedrijf, ontwikkelde het en wist het in veel supermarkten in de VS te krijgen. Tegenwoordig ligt daar al volop fruit met het extra laagje, gemaakt van plantaardig materiaal uit schillen, zaden en fruit- en groentepulp.

Volledig scherm
Apeel Sciences stelt dat zuurstof buiten het product blijft, terwijl het vocht juist behouden blijft. © Apeel Sciences

Komend jaar zullen soortgelijke initiatieven geleidelijk aan ook in Nederland te vinden zijn, vertelt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit, expert op het gebied van voedselverspilling en duurzame voedselbewerking. Welke bedrijven ermee bezig zijn, kan Timmermans niet zeggen. Maar in Nederland begint de coating van Apeel Sciences ook op te komen, meldt hij.

Een vinding van Australische onderzoekers van de universiteit van Newcastle biedt ook kansen. ,,Onze coating is nog niet gecommercialiseerd”, laat Rahul Thakur, onderzoeker en student aan de universiteit in Newcastle, weten. ,,Maar de coating heeft veelbelovende resultaten laten zien.” Thakur deed promotieonderzoek naar plantaardige oplossingen voor de houdbaarheid van fruit en produceerde een eetbare laag, gemaakt van rijstzetmeel. Experimenten met bananen die hij van dit laagje voorzag, lieten goede resultaten zien.

De kwaliteit van een banaan vermindert normaal gesproken met de dag. De vrucht verliest vocht en gaat rimpelen. Het Voedingscentrum legt op de eigen website uit dat de vrucht eenmaal op de fruitschaal aanbeland zijn reserves uitput, waardoor de kleur en structuur veranderen. ‘Uiteindelijk heb je een bedorven banaan die niet meer gegeten kan worden.’ 

De ‘eetbare schil’ die Thakur heeft ontwikkeld sluit volledig om bijvoorbeeld een banaan heen. Tijdens het rijpen in een ruimte op kamertemperatuur concludeerden de onderzoekers dat de coating remmend werkte op factoren die van invloed waren op de kwaliteit van het tropische fruit. De coating houdt zuurstof buiten en vocht binnen. De houdbaarheid van de bananen omhuld in rijstzetmeel werd verlengd met vijf dagen ten opzichte van ‘normale’ bananen.

De coating wordt nog niet gebruikt. Thakur: ,,Ik zoek nog een investeerder die met mij wil samenwerken om dit product naar een commercieel niveau te brengen. Potentiële klanten zijn bijvoorbeeld kwekers, bewerkers van voedsel en supermarkten.” 

Nederland

Grote Nederlandse supermarkten als Jumbo en Albert Heijn werken nog niet met de coatings. ,,Ik begrijp dat Apeel een Amerikaanse organisatie is die nog in de beginfase van de ontwikkeling staat", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. ,,Volgens hun informatie wordt de houdbaarheid van verse producten verhoogd omdat het vochtverlies aanzienlijk wordt beperkt.”

AH kan er nog niet veel over melden, behalve dat volop gezocht wordt in de natuur naar werkzame stoffen om de houdbaarheid en prestatie van producten te verbeteren. Albert Heijn zoekt ook andere oplossingen om groente en fruit fris en fruitig te houden. Een van de middelen die steeds meer winkels gebruiken is dry misting. Hierbij sproeit een installatie minuscule waterdruppeltjes over groente en fruit.  De mist verdampt en vormt een koele, vochtige laag om het product, dat het langer houdbaar maakt.

Hoeveel voedsel wordt er eigenlijk weggegooid? Onderzoekers van het Voedingscentrum pluizen vuilniszakken uit.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.