Eigenares sloopt zelf legendarische New Kids-friettent
Koken & etenVanochtend was het zover: misschien wel de beroemdste snackbar van Nederland werd gesloopt. De legendarische cafetaria, bekend van de serie New Kids, ging tegen de vlakte. Het goede nieuws: er komt een nieuw onderkomen, zo belooft de eigenares.
Met tal van zoemende filmcamera’s werd het historische moment vanochtend vastgelegd. Melissa van Hintum, eigenares van de beroemde New Kids-snackbar ‘t Pleintje in Den Dungen, duwde met een grijper het dak van haar eigen snackbar stuk. Bam, jonguh!
Het is niet zomaar de eerste de beste snackbar die werd gesloopt. Het gebouw werd bekend door de Nederlandse tv-serie New Kids. In de serie stonden jongeren uit het Noord-Brabantse Maaskantje centraal. Tussen 2007 en 2009 verschenen drie seizoenen van de serie, die een cultstatus kreeg. De snackbar had een belangrijke rol in de serie, waarin opvallend veel werd gevloekt en geschreeuwd. Op de laatste dag dat de snackbar open was, op 19 januari, kwamen veel fans nog een keer voor een laatste frietje.
,,Wel een beetje een dubbel gevoel vandaag”, zegt de eigenares van de snackbar, die werd bezocht door mensen uit het hele land. ,,Er komt nu een einde aan bijna 35 jaar snackbar, die ‘wereldberoemd’ werd door de jongens van New Kids en de films New Kids Nitro en New Kids Turbo. Maar we pakken meteen door. Want op deze plek staat over een paar maanden een splinternieuwe snackbar. Veel luxer en groter, met zitplaatsen.”
Het slopen moest met beleid gebeuren. Want binnen stond de peperdure bakoven nog. De oven waarin de friet, de kipknotsen en de Jos Brinkies (grote frikandel met satésaus) werden bereid. ,,Die oven wordt gerenoveerd en gaan we opnieuw gebruiken in de nieuwe zaak. Die is hier geplaatst door de voorgevel er eerst uit te halen. Nu moet het andersom. Eerst de gevel eruit en dan de oven. Voordat de rest wordt gesloopt.”
Melissa van Hintum mocht de eerste hap uit het oude frietkot halen. Aannemer André Weijers begeleidde Melissa met het hanteren van het pookje in de grijper. Bam, de ruiten sprongen en het dak ging aan diggelen bij de eerste handeling. Tegelijkertijd kwam er een bulk regenwater van het dak.
De sloop zal in een dag klaar zijn. De bouwvergunning voor de nieuwe zaak is al binnen. En medio april is de nieuwe snackbar, met dertig zitplaatsen, in gebruik. Tot die tijd staat er op het parkeerterrein naast basisschool Fonkel een tijdelijke frietkraam.
Er zijn de afgelopen periode verwoede pogingen gedaan om het gebouw te bewaren. Het zou zelfs onderdeel moeten worden ons cultureel erfgoed, meenden sommigen. Zet hem in het Openluchtmuseum, was de ultieme noodkreet. Het Arnhemse museum had interesse, maar het mocht niet baten. Er was geen plek, zo liet het twee weken geleden weten.
Houdoe en bedankt: Brabants Dagblad maakte een video met eigenares Van Hintum:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bijna niemand kan de perfecte druiventros nog plukken: ‘Ambacht sterft uit’
Supermarktdruiven? Verschrikkelijk, vinden de weinige druivenkrenters die ons land nog kent. Een tros hoort ‘breed in de schouders te zijn en smal in de punt. Niet zo’n vormloze klont’. Maar er zijn nog maar héél weinig mensen die druiven perfect kunnen ‘krenten’. Om te voorkomen dat het aloude ambacht verdwijnt gaat de Volksuniversiteit cursussen aanbieden.Westland -
PREMIUM12
In dit restaurant gaat het er compleet anders aan toe: ossentong en vissengraten op menu
Geen biefstuk, maar een ossentong. En geen simpele ketchup, maar een sausje gemaakt van vissengraat. Bij restaurant Kom Eten in Hoogmade gaat het er op de Kop tot staart-avond nét iets anders aan toe dan in de meeste keukens.Hoogmade -
PREMIUMEnergie13
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
video
Cora (van Mora) neemt mensen in de maling met frikandel
Wilt u een frikandelletje? Cora van Mora fopte bezoekers van de horecavakbeurs Horecava met de populairste lekkernij van ons land. De nieuwe variant bevat geen vlees, maar dat vertelde het bekende reclamepersonage de nietsvermoedende snackers niet. -
PREMIUMweek zonder vlees
Is het voor mannen moeilijker om hun stukje vlees links te laten liggen?
Eet jij deze week vegetarisch? Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De initiatiefnemers merken op dat vrouwen tot nu toe actiever bij de campagne betrokken lijken te zijn dan mannen. Klopt het dat mannelijk Nederland nog wel een stapje harder kan lopen wat minder vlees eten betreft?
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Miranda heeft beste lunchroom van Nederland: ‘Heb heel lang op bezoek zitten wachten’
Miranda Steevens, een Brabantse dame gevestigd in Westland, heeft de beste lunchroom van Nederland. Eerst was het wachten op bezoek, nu wordt ze helemaal omarmd met haar bourgondische lifestyle. Het enige wat niet lukt is de randstedelingen aan het Brabantse worstenbroodje krijgen. ,,Ik ben van het volhouden.”