Volledig scherm
© Shutterstock

Elke dag vlees op het bord? ‘Niet meer van deze tijd’

Bijna zes op de tien Nederlanders beschouwen zichzelf als vleeseter. Maar een net zo grote groep zegt zich bewust te zijn van de klimaatimpact van vleesconsumptie en denkt dat minder vlees eten de norm wordt. Bijna de helft is het eens met de stelling dat ‘elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is’.

Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu. Van de ruim duizend mensen die onderzoeksbureau Kien heeft ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. Zo'n 2 procent van de ondervraagden is vegetariër, een even grote groep noemt zichzelf pescotariër (geen vlees, wel vis) en minder dan 1 procent is veganist.

Volgens de onderzoekers is de online ondervraagde groep representatief voor de Nederlandse bevolking. De gemiddelde Nederlander eet nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Na wat schommelingen omhoog en omlaag is de vleesconsumptie nog ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005. Natuur&Milieu ziet ook geen afname, maar stelt dat de peiling "goede hoop geeft op een kentering".

Klimaatverandering

De organisatie vindt zelf dat minder vlees eten positief is, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. Zo stoten koeien het broeikasgas methaan uit en wordt voor de productie van veevoer soja verbouwd, waarvoor veel land nodig is. Om een kilo vlees te produceren is zo'n 5 kilo plantaardig voer nodig, aldus een andere organisatie, Milieu Centraal.

Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees bij hun belangrijkste maaltijd, een dag vis en een keer vegetarisch. Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiezen, vindt het aanbod in de horeca te karig.

Hoewel de meerderheid inziet dat vlees schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, vindt slechts een op de drie ondervraagden dat die schade in de prijs moet worden verwerkt. Drie op de tien vindt dat vlees nu al te duur is in Nederland, 21 procent vindt de prijs juist te laag. Mannen blijven grotere vleeseters dan vrouwen.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.